Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε.



Το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Μάϊο του 2015 από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Ο ΣΕΕΑΕ στις 4-6-15 συναντήθηκε και συζήτησε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη τις προτάσεις του Υπουργού για την αναμόρφωση της φορολογίας του αυτοκινήτου. Οι πολιτικές όμως εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών, δημοψήφισμα, capital control, ανασχηματισμός και εκλογές, δεν επέτρεψαν την συνέχιση και την ολοκλήρωση αυτού του θέματος.
18/03/2016  Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος υπογράφει απόφαση με θέμα :
«Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών, για την διαμόρφωση προτάσεων για την τροποποίηση και τον εξορθολογισμό των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν την φορολόγηση των οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας».
«Η Ομάδα Εργασίας δύναται να καλεί στις συνεδριάσεις της εμπειρογνώμονες και σχετικούς φορείς, για την υποβοήθηση του έργου της, αν αυτό απαιτηθεί και η διάρκεια λειτουργίας της ορίζεται μέχρι την 29-4-2016, οπότε θα υποβάλλει τις προτάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία».
23/03/2016  Ο ΣΕΕΑΕ, μετά το συμβούλιο του Δ.Σ. στις 22-3-2016 και της απόφασης που πήρε για το θέμα αυτό, έστειλε υπόμνημα στην συντονίστρια της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ε. Μιχαηλίδου. Στο υπόμνημά του ο Σύνδεσμος ζητά την ατζέντα των θεμάτων και την συμμετοχή του στην ομάδα εργασίας.
30/03/2016  Ο ΣΕΕΑΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Μιχαηλίδου η οποία μας ενημέρωσε ότι δεν θα μας στείλει την ατζέντα των θεμάτων επειδή δεν έχουμε επίσημα οριστεί ως μέλη της ομάδας από τον Υπουργό !!! και συνέχισε, ετοιμάστε όποιο θέμα εσείς θεωρείτε σημαντικό και στείλτε το στην επιτροπή ......?????
19/04/2016  Ο ΣΕΕΑΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Μιχαηλίδου η οποία μας ενημέρωσε ότι την Πέμπτη 21-04-2016 και ώρα 13:30' θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή μας με την επιτροπή, στο Υπουργείο Οικονομικών.
21/04/2016  Η συνάντηση με την επιτροπή διήρκησε σχεδόν 2 ώρες. Ο ΣΕΕΑΕ ανέπτυξε με σαφήνεια και επιχειρήματα τις θέσεις του, τις οποίες κατέθεσε με υπόμνημα, στην επιτροπή.

Στο διάστημα αυτό έγιναν πολλές ενέργειες (τηλεφωνήματα, επισκέψεις, κλπ) για να ενημερωθούμε, δυστυχώς όλες απέβησαν άκαρπες.
11/05/2016  Ο ΣΕΕΑΕ μετά από διάφορα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και πληροφορίες από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ότι αλλάζει σημαντικά ο τρόπος εκτελωνισμού των μεταχειρίσμενων αυτοκινήτων και χωρίς να έχει ενημερωθεί ο ΣΕΕΑΕ για τις σοβαρές αυτές αλλαγές, όπως με την επιτροπή είχαμε συμφωνήσει,  το Δ.Σ. στο συμβούλιο της Τρίτης 10-05-2016 με αγανάκτηση κατέληξε στο: πάλι τα ίδια! το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό! για πολλοστή φορά εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα! και αυτό δεν διστάζει να το βροντοφωνάξει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε.
17/05/2016 Συνάντηση του ΣΕΕΑΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Τρύφωνα Αλεξιάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στην συνάντηση ο ΣΕΕΑΕ ζήτησε να ενημερωθεί από τον Υπουργό για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για το αυτοκίνητο γιατί καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει από το Υπουργείο και ότι η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Ο Υπουργός μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος για την σύνταξη του πολυνομοσχεδίου, όσον αφορά το αυτοκίνητο και ότι το θέμα αυτό το χειρίστηκαν οι θεσμοί, με τους κύριους Τσακαλώτο, Σταθάκη και Χουλιαράκη.
Ο ΣΕΕΑΕ  επεσήμανε στον Υπουργό τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά του αυτοκινήτου και στα έσοδα του κράτους, εάν ψηφιστούν αυτά που διαβάζουμε από τα διαφορά site και ότι από την 1-6-2016 θα σταματήσει ο εκτελωνισμός των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μετά απ’ όλα αυτά ο Υπουργός πρότεινε και δεσμεύτηκε, αμέσως μετά την ψήφιση του  πολυνομοσχεδίου, το οποίο είπε πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί, να γίνει νέα συνάντηση με τον ΣΕΕΑΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία, Μεταφορών και Ενέργειας, για να δούμε τα επιμέρους θέματα του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Η επίσημη θέση του ΣΕΕΑΕ μετά απ' όλα αυτά και για την οποία θα δώσουμε μεγάλο αγώνα, είναι:

α) Να δοθεί παράταση για τον εκτελωνισμό του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έως και τις 31-12-2016, με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε έως και τις 31-3-2016, ούτος ώστε να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της αγοράς του αυτοκινήτου.
β) Να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός του ΣΕΕΑΕ, στελέχη της υπηρεσίας αξιών, δ/ντες τελωνείων, στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων και όποιον άλλον κρίνει απαραίτητο ο Υπουργός, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίκαιος φορολογικός νόμος για το εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ο οποίος  να μην αντιβαίνει στους νόμους της Ε.Ε. ούτε και στις αποφάσεις του ΔΕΚ, να δίνει ανάσα και προοπτική στην αγορά και στα έσοδα του κράτους.
20/05/2016  Κατατέθηκαν στην ''Διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων'' της Βουλής, οι τροποποιήσεις που πρόκειται να γίνουν στον τελωνείακο κώδικα, οι οποίες εμπεριέχονται στο νέο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή 22-05-2016 από την Βουλή των Ελλήνων. Τα άρθρα του 2960/2001 που θα τροποποιηθούν.
20/05/2016  Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει υπόμνημα στην ''Διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων'' της Βουλή των Ελλήνων.
22/05/2016   Ψηφίστηκε στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο.
22/05/2016  Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει αίτημα και υπόμνημα για την νέα συνάντηση, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και τα συναρμόδια Υπουργεία.
27/05/2016   Το πολυνομοσχέδιο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α' 94/27-5-2016, νόμος 4389/2016, άρθρο 59 τροποποιήσεις Τελωνειακού Κώδικα.
27/05/2016   Επικοινώνησε με τον ΣΕΕΑΕ ο κ. Μαντούβαλος και ζήτησε να καταγράψουμε με δυο λέξεις το κάθε θέμα που θα συζητήσουμε στην συνάντηση μας και με τα συναρμόδια Υπουργεία.
30/05/2016   Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει, στον Υπουργό κ. Αλεξιάδη, υπόμνημα με τα θέματα της συνάντησης.
31/05/2016   Η Γ.Γ.Δ.Ε. εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, ΔΕΦΚΦ Γ 1082467 ΕΞ 2016, την οποία υπογράφει η Δ/ντρια της Δ/νσης ΕΦΚ & ΦΠΑ κ. Ε. Κανελλοπούλου.


Πολλές τηλεφωνικές επαφές με στελέχη και υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
08/06/2016  Έγινε σήμερα συνάντηση στα γραφεία της Δ/νσης Ε.Φ.Κ & ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών, τον ΣΕΕΑΕ εκπροσώπησαν ο γεν. γραμματέας κ. Κων/νος Κυράτσος και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, το Υπουργείο Οικονομικών η δ/ντρια κ. Κανελλοπούλου και η προϊσταμένη κ. Μιχαηλίδου.
Η υποδοχή αρχικά από την κυρία Μιχαηλίδου ήταν επιθετική και αγενής.
Σε ερώτηση του Γ. Γραμματέα που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά, μας είπε ότι τα έχει με το Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ γιατί συμβουλεύει και προτρέπει τα μέλη του Συνδέσμου να παίρνουν τηλέφωνο στο Υπουργείο να βρίζουν  και να απειλούν την κυρία Μιχαηλίδου με ανήκουστες βρισιές και όχι μόνο αυτή!!!
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα και αφού μας είπε ότι δεν έχουν πάνω από μισή ώρα διαθέσιμη για να συζητήσουμε, μας ρώτησε τι θέλουμε ακριβώς να συζητήσουμε.
Τοποθετηθήκαμε για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στα τελωνεία όλης της χώρας από την 1/6/2016.
1ο Δεν μπορεί να γίνει κανένας εκτελωνισμός αυτ/του,  γιατί δεν υπάρχουν οι τιμοκατάλογοι λιανικής αξίας προ φόρων, τους οποίους όφειλαν βάσει του νόμου, να έχουν καταθέσει οι εισαγωγικές εταιρίες.
2ο Εφόσον και όποτε κατατεθούν οι τιμοκατάλογοι, ποιος μας εγγυάται ότι οι τιμές που θα δίνονται για να υπολογιστεί το Τ.Τ θα είναι οι σωστές?
3ο Το Τέλος Ταξινόμησης που θα πληρώνει ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα είναι ανάλογο με το υπολειπόμενο Τέλος Ταξινόμησης ένος ίδιου εγχώριου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου?
Η απάντηση που μας δόθηκε όσον αφορά το 1ο ερώτημα είναι ότι κάνουν συνεχείς συσκέψεις για να λύσουν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με τον καινούριο νόμο και είναι βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και δεν θα έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε για τίποτα και ότι προσπαθούν το καλύτερο για εμάς!!!
Όσον αφορά το 2ο ερώτημα, σε περίπτωση που εντοπίζονται λάθη στην αξία, υπάρχει επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δυο συνδέσμων και στελέχη του υπουργείου, για να δίνεται η λύση!!!
Για το 3ο ερώτημα η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ευνοείται με το νέο καθεστώς και αν διαπιστώνεται κάτι άλλο, τότε και πάλι η λύση θα δίνεται από την επιτροπή!!!
Απαντήσαμε ότι δεν μας ικανοποιεί ούτε μας εξασφαλίζει τίποτε απ’ όλα αυτά, γιατί εμείς άλλα διαπιστώνουμε και αυτό που προτείναμε, το οποίο αν υλοποιηθεί λύνει όλα τα επιμέρους προβλήματα, είναι να εκτελωνίζονται τα αυτ/τα των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην ξένη χώρα είναι πριν την 1/6/2016 με το παλιό καθεστώς που ίσχυε έως τις 31/3/2016 και τα αυτ/τα των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας είναι μετά την 1/6/2016 να εκτελωνίζονται με το νέο καθεστώς.
Η απάντηση που μας δόθηκε είναι, ότι αυτό απαιτεί αλλαγή της νομοθεσίας και ότι δεν μπορούν να πάρουν θέση γιατί δεν είναι της αρμοδιότητας της υπηρεσίας τους και ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργού κ. Αλεξιάδη.
Τελειώνοντας τονίσαμε, ότι λόγω της κρίσης τα όρια της αγοράς  του αυτ/του έχουν προ πολλού ξεπεραστεί, ότι αν αυτό που συμβαίνει συνεχιστεί για λίγο διάστημα ακόμη, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κλάδο.
Θέσαμε στην διάθεση τους την διοίκηση του ΣΕΕΑΕ ούτως ώστε, όλοι μαζί να βοηθήσουμε και για να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και για να δοθεί άμεσα μια λύση, η οποία να δίνει ανάσες και προοπτική στην αγορά του αυτ/του, να της επιτρέπει να συνεχίσει ομαλά την πορεία της και η οποία να μην έρχεται αντιμέτωπη ούτε με την ΣΛΕΕ της Ε.Ε. αλλά ούτε και με τις αποφάσεις του ΔΕΚ.
08/06/2016  Η Γ.Γ.Δ.Ε. στέλνει έγγραφο στον Σύνδεσμο των Εισαγωγέων (ΣΕΑΑ) με θέμα, την ηλεκτρονική υποβολή των τιμοκαταλόγων οχημάτων.
13/06/2016  Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο υπόμνημα για άμεση συνάντηση.
Πολλές τηλεφωνικές επαφές με όλα τα στελέχοι του Υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκονται στο θέμα, αποτέλεσμα κανένα.
12/07/2016  Συνάδελφοι, στο σημερινό συμβούλιο η διοίκηση του ΣΕΕΑΕ πήρε ομόφωνα την απόφαση να καταγγείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. τον παράλογο, άδικο και παράνομο, νέο τελωνιακό κώδικα.
Να κινηθούμε πλέον νομικά, γιατί ο Σύνδεσμος και τα μέλη του δεν έχουν άλλα ψυχικά, οικονομικά και χρονικά περιθώρια.
Δεν μπορούν να περιμένουν πότε κάποιοι καρεκλοκένταυροι θα αντιληφθούν ότι σ' αυτό το κράτος δεν γίνεται μονίμως να επιβιώνουν οι διαπλεκόμενοι και να εξυπηρετούνται πάντα τα συμφέροντα μόνο των 5, 10 αντιπροσώπων, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι έμποροι εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, παιδιά ενός κατώτερου θεού, να οδηγούνται στον αφανισμό και στην καταστροφή.
Ο νομικός του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτης Ρίζος, είναι πολύ καλός γνώστης του Ευρωπαϊκού Δικαίου και έχει χειριστεί στο παρελθόν για λογαριασμό μας ανάλογα θέματα, τα οποία έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Συνάδελφοι, να είστε σίγουροι ότι έως τον Νοέμβριο η επιτροπή της Ε.Ε. θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα και όλα θα ανατραπούν.
Συνάδελφοι, ποτέ δεν μας έχει χαριστεί τίποτα από κανέναν!!!
Όλα τα κερδίσαμε μόνοι μας, με πολύ δουλειά, τρέξιμο και αγώνες, εδώ και στην Ε.Ε. (κοιτάξτε εδώ & εδώ)
Συνάδελφοι, τώρα όσο ποτέ, στηρίξτε την Διοίκηση του ΣΕΕΑΕ, συνεργαστείτε μαζί της και για ένα να είστε βέβαιοι, εμείς θα κερδίσουμε!!!                  Αυτό είναι δέσμευση.- 
04/08/2016  Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος ήρθε από την γεν. δ/νση τελωνείων με αρ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ Γ 111539 ΕΞ2016.
 
Καθυστερήσαμε λίγο με την κατάθεση της καταγγελίας γιατί οι συνάδελφοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Δυστυχώς, μονοψήφιος είναι ο αριθμός των συναδέλφων που στήριξαν οικονομικά αυτή την προσπάθεια του συνδέσμου.
10/11/2016  Ο δικηγόρος κ. Ρίζος Παναγιώτης μας ενημέρωνει:
Αγαπητέ Κώστα και μέλη του Δ.Σ.
Η καταγγελία μας υποβλήθηκε νομίμως προς την commission σήμερα 10/11/2016. Αναμένεται από μέρα σε μέρα η πρώτη εξέτασή της και εφόσον κριθεί παραδεκτή, η λήψη αριθμού πρωτοκόλλου και η χρέωσή της σε αντίστοιχο τμήμα και στέλεχος.
Θα σας κρατώ ενήμερους για κάθε βήμα της εξελίξεώς της.
Με τιμή
Παναγιώτης Ρίζος
02/12/2016  Ο δικηγόρος κ. Ρίζος Παναγιώτης μας ενημέρωνει:

Κύριοι,
Σας προωθώ το μήνυμα που έλαβα χτές από την Επιτροπή.  Ευρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η καταγγελία μας έγινε δεκτή, κρίθηκε παραδεκτή, έλαβε αριθμό πρωτοκόλου και θα εξεταστεί επί της ουσίας.
 
Τούτο ήδη συνιστά μία επιτυχία για τις ενέργειές μας και θα θέσει την ελληνική κυβέρνηση πρός των ευθυνών της.     
 
Στη διάθεσή σας
Παναγιώτης Ρίζος
Δικηγόρος

Συνάδελφοι αμέσως μετά τις γιορτές ο δικηγόρος και μέλη του Δ.Σ. θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, ώστε να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπάλληλο που θα έχει χρεωθεί την καταγγελία μας, αφενός για να στηρίξουν την καταγγελία μας και αφετέρου για να συζητήσουν μαζί του και να λύσουν τυχόν απορίες που ίσως να έχουν δημιουργηθεί.
 
30/01/2017  Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει στην Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου αίτημα και υπόμνημα για νέα συνάντηση.
 
20/02/2017  Ο δικηγόρος κ. Ρίζος Παναγιώτης μας κοινοποιεί την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε με την Ε.Ε.
 
23/02/2017  Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ μελών του ΣΕΕΑΕ και της Υφυπουργού κας. Παπανάτσιου. Τον ΣΕΕΑΕ  εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, κ. Κωνσταντινίδης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Κυράτσος και ο Α΄Αντι/δρος, κ. Μπαξεβάνης.
Τα μέλη του ΣΕΕΑΕ έκαναν στην Υφυπουργό αναφορά του αιτήματος τους σύμφωνα με το οποίο ζητούν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εισάγονται σήμερα να εισάγονται με το παλιό καθεστώς ( το καθεστώς που ίσχυε μέχρι 31/03/2016).
Η Υφυπουργός διευκρίνησε στα μέλη του ΣΕΕΑΕ πως δεν μπορεί να πράξει τίποτα αν δεν κλείσει η προβλεπόμενη αξιολόγηση.
 
30/05/2017  Ο δικηγόρος κ. Ρίζος Παναγιώτης μας κοινοποιεί την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε με την Ε.Ε.
 
01/11/2017  Μάθαμε από δημοσιογράφο ότι ο Υπουργός Μεταφορών κος Σπίρτζης στις 31-10-2017 τους ενημέρωσε για ένα νέο νομοσχέδιο, που πρόκειται να καταθέσει έντος των επομένων ημερών προς ψήφιση στην βουλή και αφορά το εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
 
02/11/2017  Μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ, η οποία έγινε στα γραφεία του συνδέμου το βράδυ της 1-11-2017, ο ΣΕΕΑΕ εξέδωσε Δελτίο Τύπου.
Το δελτίο τύπου εστάλει στα ΜΜΕ, σε όλα τα αρμόδια τμήματα των κομμάτων και στον υπουργό και υφυπουργό Μεταφορών.
 
06/11/2017  Στέλνουμε στον Ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη το υπόμνημα με τις ενστάσεις μας για το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ.Ο ίδιος ανταποκρίθηκε θετικά και μας ενημέρωσε πως θα κινηθεί άμεσα.
 
07/11/2017  Στέλνουμε στον υπουργό και υφυπουργό Μεταφορών το υπόμνημα με τις ενστάσεις μας για το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ.
 
07/11/2017  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 16:00 συνάντηση στο ΥΜΕ, μεταξύ του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ κ. Ευριπίδη Κωνσταντινίδη και του Β΄Αντιπροέδρου κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΜΕ κ. Θάνο Βούρδα.
Όσα όμως θέματα και εάν έθεσε το Δ.Σ. που αφορούσαν το νομοσχέδιο για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα δεν έδωσε σαφής απαντήσεις και η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι δεν είχε καταλάβει την σοβαρότητα του θέματος και τις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε στην αγορά του αυτοκινήτου.
 
08/11/2017  Στείλαμε στον κ. Νικόλαο Σκορίνη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Σύριζα, υπεύθυνου για θέματα του ΥΜΕ, το υπόμνημα με τις ενστάσεις μας για το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ.
 
08/11/2017  Στείλαμε στον Βουλευτή της Ν.Δ κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπεύθυνου για θέματα του ΥΜΕ, το υπόμνημα με τις ενστάσεις μας για το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ.
 
08/11/2017   Η κα Ε. Κανελλοπούλου Δ/ντρια Ε.Φ.Κ. & ΦΠΑ μας κοινοποίησε την  Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία αφορά στη σύσταση, στη συγκρότηση και στον ορισμό μελών της Ειδικής Επιτροπής του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 126 του ν. 2960/2001, όπως ισχύει, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων οχημάτων της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου, καθώς και για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 121 του ίδιου νόμου, όπως ισχύει, για ενημέρωσή σας.
 


09/11/2017  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 16:00 συνάντηση στα γραφεία του Σύριζα, μεταξύ του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ κ. Ευριπίδη Κωνσταντινίδη, του Α΄ Αντιπροέδρου κ. Μιχάλη Μπαξεβάνη, του Β΄Αντιπροέδρου κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, του Νομικού Συμβούλου του ΣΕΕΑΕ κ. Παναγιώτη Ρίζου με τον κ. Νικόλαο Σκορίνη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Σύριζα, υπεύθυνου για θέματα του ΥΜΕ.
 
Ακολούθησε ενημέρωση από τα μέλη του Δ.Σ. για το θέμα που αφορά τα εισαγώμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ο κ. Σκορίνης δεσμεύτηκε πως θα μας απαντήσει την επόμενη ημέρα τηλεφωνικώς όπως και έγινε. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο πως  ήδη είχε μιλήσει με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη και πως τα δύο από τα τέσσερα σημεία του νομοσχεδίου τα έχουν πάρει πίσω χωρίς όμως να γνωρίζει ακριβής λεπτομέρειες.
 
Υπήρξε άλλη μία επικοινωνία από την γραμματέα του κ. Σκορίνη προς τον Πρόεδρο όπου τον ενημέρωσε πώς δεν θα γίνει απολύτως τίποτα εάν δεν καταθέσει και ο ΣΕΕΑΕ τις δικές του προτάσεις στο τελικό σχέδιο.
Θα τον ενημερώσει η ίδια για το πότε θα γίνει αύτη η συνάντηση.

 
10/11/2017 Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 14:00 συνάντηση στα γραφεία του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον Προέδρο του ΣΕΕΑΕ κ. Ευριπίδη Κωνσταντινίδη, τον Α΄ Αντιπροέδρο κ. Μιχάλη Μπαξεβάνη, τον Β΄Αντιπροέδρο κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τον Νομικό Συμβούλο του ΣΕΕΑΕ κ. Παναγιώτη Ρίζο.
Ο κ. Καραμανλής ήταν ενήμερος για το νομοσχέδιο καθώς και για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην αγορά του αυτοκινήτου. Ενημέρωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην περάσει από την βουλή προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο.

 
16/11/2017  Πήραμε το παρακάτω mail από το γραφείο του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη...


Αξιότιμοι κ.κ. Κωνσταντινίδη και Κυράτσο,
Με το παρόν μήνυμα, σας προωθούμε τη σημερινή ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο: "Οικονομική Ασφυξία στην Ελληνική Αγορά Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου που Εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Λάβετε υπόψη ότι το από 6/11/2017 υπόμνημα σας σε συνδυασμό με το από 2/11/2017 Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου παρείχαν την βάση της σημερινής ερώτησης. Θα είμαστε σε επικοινωνία και θα σας ενημερώσουμε άμεσα όταν λάβουμε την απάντηση από τον κ. υπουργό εν όψει μάλιστα και της συζήτησης του επικείμενου νομοσχεδίου.
Παραμένοντας πάντα στη διάθεση σας για την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων σας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου,
Με εκτίμηση
Αντωνία Δήμου
Γραφείο Βουλευτή Β' Αθήνας
Χάρη Θεοχάρη
Διεύθυνση: Ηροδότου 18, 10675 Αθήνα
Τηλ: 210 7292779   Fax: 211 4113861  

24/11/2017  Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00 στο ΥΜΕ μεταξύ του υφυπουργού κ. Νικόλαου Μαυραγάνη και μελών του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ, του Προέδρου κ. Ευριπίδη Κωνσταντινίδη, του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου  Β’ Αντιπροέδρου και του κ. Κωνσταντίνου Κυράτσου Γενικού Γραμματέα.
Στην συνάντηση  ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ αναφέρθηκε στα δυο επίμαχα άρθρα 46 & 47 του νομοσχεδίου τα οποία αν ψηφιστούν ως έχουν θα σταματήσουν αμέσως την εισαγωγή του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στην Ελλάδα.
Ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι στην εισήγηση που έκανε για το νομοσχέδιο, στον υπουργό κ. Σπίρτζη, ζητά την κατάργηση του συνόλου των δύο άρθρων εκτός του ΚΤΕΟ. Η τελική απόφαση θα είναι του υπουργού, πιστεύει όμως ότι η εισήγησή του είναι καθοριστική και ότι όλα θα πάνε καλά. 
05/12/2017   Ο κ. Ρίζος μας ενημέρωσε για την απάντηση του υπεύθυνου της επιτροπής που χειρίζεται την καταγγελία μας, στην ερώτησή του, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η καταγγελία μας καθόσον έχει πλέον περάσει ένας χρόνος:

----- Original Message -----
From: Szabolcs.SZILAGYI@ec.europa.eu
To: p_rizos@otenet.gr
Cc: TAXUD-UNIT-C3@ec.europa.eu
Sent: Tuesday, December 05, 2017 6:30 PM
Subject: RE: Your complaint of 10 November 2016 -DE/16/CHAP3676
Dear Mr Rizos,
The draft letter, to be addressed to the Greek authorities, has been prepared and now is in consultation with other services of the Commission.
Best regards
Szabolcs SZILAGYI
TAXUD C3
Αγαπητέ κύριε Ρίζο,
Το σχέδιο επιστολής, που απευθύνεται στις Ελληνικές αρχές, έχει καταρτιστεί και τώρα βρίσκεται σε διαβούλευση με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής.

Με τις καλύτερες ευχές
Szabolcs SZILAGYI
TAXUD C3
12/12/2017   Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00 στο ΥΜΕ, με το τεχνικό τμήμα του ΥΜΕ (εκπομπές ρήπων - οδηγίες). Στην συνάντηση παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ, ο Πρόεδρος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Κυράτσος και ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΕΑΕ κ. Παναγιώτης Ρίζος.
28/12/2017  Αλλάζει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το καθεστώς εκτελωνισμού των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών τρεις ημέρες πριν την έλευση του 2018 δημοσίευσε την απόφασή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στην οποία ορίζονται οι νέοι συντελεστές απομείωσης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ ανάλογα με το τύπο αμαξώματός τους.

03/01/2018   Νέα διευκρινιστκή εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ με Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ 1000895 ΕΞ 03-01-2018 με θέμα : την κοινοποίηση της αρ. πρωτ. ΔΕΦΚΦΔ 1192035 ΕΞ 22-12-2017 Α.Υ.Ο. «Καθορισμός ποσοστών απομείωσης ανάλογα με την ηλικία και την κατηγορία αμαξώματος των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων».
18/01/2018   Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής με την ΔΕΦΚΦ Δ 1010197 ΕΞ 2018, ορίζει τις διαδικασίες της επιτροπής για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης.
23/01/2018   Ο κ. Ρίζος μας ενημέρωσε ότι έστειλε στον ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγονο την καταγγελία του ΣΕΕΑΕ προς την commission και του ζητά να παρέμβει με επερώτησή του στην Ευρωβουλή ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της καταγγελίας διότι εδώ και πολύ καιρό δεν έχει ολοκληρωθεί παρόλο που έχει παρέλθει η καταλητική ημερομηνία (10-11-17).

From: παναγιωτης ριζος [mailto:p_rizos@otenet.gr]
Sent: Tuesday, January 23, 2018 4:11 PM
To: seeae@otenet.gr
Subject: FW: ερώτηση πρός την commission από τον ευρωβουλευτή κκ Χρυσόγονο για εξέλιξη καταγγελίας 
Προς ενημέρωσή σας
Με τιμή
Παναγιώτης Ρίζος
From: παναγιωτης ριζος [mailto:p_rizos@otenet.gr]
Sent: Tuesday, January 23, 2018 3:54 PM
To: 'eleftherios.dikaios@europarl.europa.eu'
Subject: ερωτηση πρός την commission από τον ευρωβουλευτή κκ Χρυσόγονο για εξέλιξη καταγγελίας
Αξιότιμε κύριε Δικαίε,
Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας σχετικά με την καταγγελία μας με αριθμό πρωτ.  DE/16/CHAP3676, σας επισυνάπτω το κείμενό της και σε συνέχεια θα σας προωθήσω σχετική αλληλογραφία με τον χειριστή της υποθέσεως εκ μέρους της Commission.
Επειδή το ζήτημα ενδιαφέρει και πλήττει ένα ολόκληρο τομέα εμπορικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αλλά και στις εξαγωγικές χώρες της ΕΕ, και επειδή νομίζουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία της Commission καθυστερεί χρονικά  να το διαχειριστεί πέραν των επιτρεπτών από τις συνθήκες ορίων,  θα παρακαλούσαμε για την στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του κκ Χρυσόγονου,  παρέμβαση ( δια της υποβολής σχετικής ερωτήσεως ) προκειμένου να επιταχυνθεί η αντίδραση της Commission.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στην διάθεσή σας για ο,τιδήποτε σχετικό  
Παναγιώτης Ρίζος
25/01/2018   Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11:00 στα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ., με τον αντιπρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Παναγιώτη Σγουρίδη. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ, ο Πρόεδρος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, ο κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου  Β’ Αντιπροέδρος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Κυράτσος. Η συνάντηση αφορούσε το νομοσχέδιο του κ. Σπίρτζη. Ο κ. Σγουρίδης θεώρεισε σωστές τις προτάσεις του ΣΕΕΑΕ για το νομοσχέδιο και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώς έχει γιάτι θα δημιουργήσει σοβαρά πρόβλημα στο κλάδο του αυτοκινήτου.
29/01/2018   Συνάντηση έγινε σήμερα στις 15:00 στο Υπουργείο Οικονομικών, με την γενική Δ/ντρια Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. κ. Ε. Γιαλούρη και την Δ/ντρια Ε.Φ.Κ και Φ.Π.Α. κ. Ε. Κανελλοπούλου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ, ο Πρόεδρος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, ο κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου  Β’ Αντιπροέδρος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Κυράτσος και ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΕΑΕ κ. Παναγίωτης Ρίζος. Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες, ο ΣΕΕΑΕ αναφέρθηκε στις αδικίες του νέου νόμου 4389/2016 άρθρο 59, στην παραβίαση της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.) & των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) ή (Δ.Ε.Κ.) και κατέθεσε τις απόψεις και τις προτάσεις του,  δείτε  εδώ.

30/01/2018   Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει στην Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου αίτημα συνάντησης με θέμα την εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο του αυτοκινήτου.
13/02/2018  Ο κ. Ρίζος μας έστειλε την επιστολή που έλαβε από τον προιστάμενο της διοικητικής μονάδας της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Patrice Pillet, σχετικά με την καταγγελία του ΣΕΕΑΕ προς την commission, όπου ζητούν περισσότερες πληροφορίες απο τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουν να μας δώσουν μια οριστική απάντηση.
08/03/2018  Σήμερα το βράδυ κατατέθηκε για διαβούλευση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νέο Νομοσχέδιο του ΥΜΕ, για την εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
13/03/2018  Έπειτα απο δύο αναβολές στις 23/02/2018 και στις 26/02/2018, τελικά πραγματοποιήθηκε σήμερα 13/03/2018 και ώρα 11:00 στα γραφεία της Δ/νσης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Φ.Π.Α. της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε, η συνεδρίαση της Επιτροπής του δεύτερου εδαφίου για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης. Εκπρόσωπος του ΣΕΕΑΕ ήταν ο Γενικός Γραμματέας κος Κυράτσος Κωνσταντίνος.

13/03/2018  Μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΕΑΕ η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα και ώρα 21:00 στα γραφεία του Συνδέσμου, ο ΣΕΕΑΕ έστειλε υπόμνημα σε όλα τα Μέλη της Επιτροπής ‘’Ρύθμισης Θεμάτων Μεταφορών και άλλες Διατάξεις’’ στην Βουλή, όπου έχει κατατεθεί για διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ στο οποίο αναφέρει τις ενστάσεις του για το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ, καθώς επίσης ζητά να παρευρεθεί ο σύνδεσμος μας στην επιτροπή ώστε να αναπτύξει και προφορικά τις θέσεις και τα επιχειρήματα του. Το ίδιο υπόμνημα εστάλει και στον κ. Ν. Σκορίνη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Σύριζα, υπεύθυνου για θέματα του ΥΜΕ.
14/03/2018  Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε σήμερα υπόμνημα στην Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής ‘’Παραγωγής και Εμπορίου’’ κα. Χαρά Καφαντάρη, στο οποίο παραθέτει τις ενστάσεις του για το Νομοσχέδιο του ΥΜΕ και ζητά να του σταλεί πρόσκληση για να παρευρεθεί στην επιτροπή, ως το καθ’ ύλη αρμόδιο θεσμικό όργανο, παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες είχε ενημερωθεί από το ΥΜΕ ότι ήταν στην λίστα αυτών που θα παρευρισκόταν στην Βουλή, χωρίς όμως να έχει ακόμα λάβει επίσημη πρόσκληση. Ο ΣΕΕΑΕ αναμένει τις ενέργειες από πλευράς της επιτροπής ώστε να παραθέσει και προφορικά τις θέσεις και τα επιχειρήματα του.
14/03/2018  Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε υπόμνημα στον Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Καραμανλή, με το οποίο τον ενημερώνει για τις ενστάσεις του για το νέο Νομοσχέδιο του ΥΜΕ.
16/03/2018  Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ, σε όλα τα αρμόδια τμήματα των κομμάτων, στον υπουργό και υφυπουργό Μεταφορών.
19/03/2018  Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 15:00 στο ΥΜΕ, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΥΜΕ κο. Θάνο Βούρδα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΕΑΕ κο. Κωνστσντινίδη Ευριπίδη και τον Β΄ Αντιπροέδρο κο. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνο.
Όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αλλά το μέτρο επεκτίνεται και στα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
21/03/2018  Σήμερα στις 15:50, o Γενικός Γραμματέας κος Κυράτσος Κων/νος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γενική Δ/τρια Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. κα Ε. Γιαλούρη την οποία ενημέρωσε για πολλοστή φορά, για το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ καθώς και τι κινήσεις έχουν γίνει απο πλευράς του συνδέσμου για να μην περάσει το νομοσχέδιο και ψηφιστεί. Της επεσήμανε πως έαν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ώς έχει, θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις συναδέλφων να βάλουν λουκέτο καθώς θα σταματήσει η εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα και εκατομμύρια των κρατικών εσόδων από τα τελωνεία, θα χαθούν.

22/03/2018  Σήμερα στην Βουλή, ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά πλειοψηφία το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ.
30/03/2018  Ψηφίστηκε σήμερα στην βουλή το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ και πλέον είναι ο  Ν.4530/2018  (ΦΕΚ: 59 Α' / 30-3-2018 (στο άρθρο 46, οι βεβαιώσεις οχημάτων).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και έγινε νόμος, το πότε όμως θα υπογραφεί η απόφαση από τον υπουργό, για να αρχίσουν να ζητούν τις νέες βεβαιώσεις τις οποίες ορίζει το άρθρο 46, δεν γνωρίζουμε.
21/06/2018  Ο ΣΕΕΑΕ στέλνει στην Δ/ντρια Ε.Φ.Κ. & ΦΠΑ κα Ε. Κανελλοπούλου, αίτημα για συνάντηση με θέμα α) ιστορικό τέλος ταξινόμησης και β) Νομοσχέδιο του Υπουργού Μεταφορών κου Χ. Σπίρτζη, για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (ΦΕΚ: 59 Α' / 30-3-2018, άρθρο 46).


Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε. το 2016 και συμπληρωματική το 2020... ΣΕΕΑΕ Δημοσίευση της με αρ. 153104-2024 (4413'Β) ΥΑ - ΜΕΜΟ Αρ. πρωτ. 182251 12/09/2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Απρίλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Φεβρουάριος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιανουάριος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Δεκέμβριος 2023 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Νοέμβριος 2023