Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε. το 2016 και συμπληρωματική το 2020...

Το θέμα αυτό ξεκίνησε τον  Μάϊο  του  2015  από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Ο  ΣΕΕΑΕ στις  4-6-15 συναντήθηκε  και συζήτησε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη τις προτάσεις του Υπουργού για την αναμόρφωση της φορολογίας του αυτοκινήτου.     Οι πολιτικές όμως εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών, δημοψήφισμα, capital control,  ανασχηματισμός και εκλογές, δεν επέτρεψαν την συνέχιση και την ολοκλήρωση αυτού του θέματος.

Για να δείτε αυτό το θέμα από το 2016, τις εξελίξεις του και τις ενέργειες του συνδέσμου μέχρι και το 2019, παρακαλώ πατήστε  εδώ  & από την 1-1-2020 έως τις 31-12-2022 παρακαλώ πατήστε  εδώ.


03/01/2023  Με αφορμή την θέση σε λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.) από τις 16/01/2023 ο ΣΕΕΑΕ στέλνει Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ, στα Υπουργεία και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

04/01/2023  Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε Υπόμνημα στην Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36), Δ/ντη κο Αργύρη Κουζή (κοινοποίηση: στον Υπουργό, κ. Καραμανλή, στον Υφυπουργό, κ. Παπαδόπουλο και στον Γεν. Γραμ/τέα, κ. Ξιφαρά) ζητώντας διευκρινήσεις σχετικά με την λειτουργία του Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.).

12/01/2023 Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε Υπόμνημα στο ΥΜΕΥΠΕΝ και ΕΟΑΝ με αίτημα για άμεση εξαίρεση των εμπόρων μεταχειρισμένων από την υποχρέωση εγγραφής στο Ε.Μ.ΠΑ.

17/01/2023  Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Υπουργό του ΥΠΕΝ, κ. Σκρέκα. Τον σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, κ. Κων/νος Κυράτσος και ο Β' Αντιπρόεδρος, κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και ο πρόεδρος του σωματείου φορτηγών Τρικάλων, κ. Μπανταβάνης Γιώργος με 3 μέλη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και εντός των επόμενων ημερών περιμένουμε θετικά αποτελέσματα.

19/01/2023  Σήμερα εκδόθηκε εγκύκλιος ΥΜΕ (Αρ. Πρωτ.: 18903) με θέμα: «Προσωρινή αναστολή διασύνδεσης του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.) με το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (Ε.ΜΠ.Α)».

19/01/2023  Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε αίτημα συνάντησης στο Υπουργείο Επικρατείας, Υπουργό κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με σκοπό την ενημέρωση για την κατάσταση στην αγορά του αυτοκινήτου.                                                            
19/01/2023  Ο ΣΕΕΑΕ ζήτησε απο τον Γενικό Γραμματέα ΥΜΕ, κ. Ξιφαρά, έξτρα διευκρινήσεις σχετικά με την λειτουργεία του Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.):

  • Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ανακλήσεις, ενώ υποχρέωση του κατασκευαστή είναι να βρει και να ενημερώσει τον αγοραστή για το κατασκευαστικό πρόβλημα που έχει το αυτ/το του και χωρίς δεύτερη κουβέντα να του το διορθώσει ζητώντας του πολλές φορές συγγνώμη, εδώ συμβαίνει το εξής παράλογο.. μας ζητούν πρώτα να τους πληρώσουμε και μετά να μας δώσουν αυτή την ενημέρωση!!!
  • Ποια είναι η υποχρέωση του εμπόρου, απλά να αναρτήσει την απάντηση της ανάκλησης στο ΜΕΜΟ?? 
  • Να ενημερώσει τον αγοραστή??
  • Να επισκευάσει το αυτ/το??

Το CoC, ενώ ξεκίνησαν να μας το δίνουν οι περισσότερες αντιπροσωπείες με 75 ευρώ + φπα, τώρα ελάχιστες είναι με αυτά τα χρήματα και σχεδόν όλοι είναι πάνω από 100 έως και 500 ευρώ!!!

Ο κανονισμός της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρος…

  • Για περίοδο 10 ετών μετά την ημερομηνία κατασκευής του οχήματος, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος, ο κατασκευαστής εκδίδει αντίγραφο του πιστοποιητικού συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή έναντι αντιτίμου που δεν υπερβαίνει το κόστος έκδοσης του αντιγράφου πιστοποιητικού. Κάθε αντίγραφο πιστοποιητικού φέρει εμφανώς στην όψη του την ένδειξη «αντίγραφο».

Ο δε χρόνος παραλαβής.. πολύ μεγαλύτερος των δεκαπέντε ημερών που μας είχαν διαβεβαίωση! 

Το υπουργείο οφείλει να προστατεύσει τον έμπορο και τον καταναλωτή, εφ’ όσον το υπουργείο όρισε την διαδικασία, να ορίσει και τα όρια!
Να ορίσει χρόνο συγκεκριμένο και κόστος συγκεκριμένο!
Κυρώσεις και πρόστιμα όπου δεν τηρούνται! (όχι μόνο στον έμπορο οι κυρώσεις και τα πρόστιμα!).

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η έκδοση της βεβαίωσης ανάκλησης είναι δευτερόλεπτα και ανάλογος της έκδοσης CoC, όλα εδώ εκδίδονται, δεν τα περιμένουν από πουθενά αλλού!!

Εφ’ όσον τα παραπάνω δεν γίνουν, εμείς ζητάμε την κατάργηση του ΜΕΜΟ!!!

Με την λειτουργία του ΜΕΜΟ από τις 16-1-23, τα φορτηγά πλέον χρειάζονται το ξένο ΚΤΕΟ για την έκδοση των πινακίδων, ενώ μέχρι και τις 15-1-23 ο νόμος δεν όριζε κάτι τέτοιο!!!

Πρέπει να εξαιρεθούν τα αυτ/τα που βρίσκονται ήδη στην χώρα και να δοθεί χρόνος, τουλάχιστον 6 μηνών, ώστε να έρθουν στην χώρα και τα αυτ/τα που έχουν αγοραστεί ή συμφωνηθεί μέχρι και τις 15-1-23.

Να υπάρχει ειδοποίηση για διόρθωση ή προσκόμιση στοιχείων εάν λείπουν και όχι κατευθείαν πρόστιμο.
Να ανασταλεί η λειτουργία του ΜΕΜΟ μέχρι διευκρίνισης όλων των παραπάνω, σημειωτέων ότι ακόμα δεν έχει αποσυνδεθεί το ΕΜΠΑ!!

Τι ακριβώς θα ελέγχουν οι αντιπρόσωποι?
Ένας ιδιωτικός φορέας, ανταγωνιστικών συμφερόντων με τον κλάδο των εμπόρων, με ποια λογική θα ελέγχει και τι?

24/01/2023  Σήμερα εκδόθηκε  Διευκρινιστική εγκύκλιος ΥΜΕ (Αρ. Πρωτ.: 23801) με θέμα: «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την καταχώριση στοιχείων εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οχημάτων, στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.) του άρθρου 51 του ν. 4784/2021 (Α΄ 40)».

15/02/2023  Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, με τον Υπουργό Μεταφορών, κ. Καραμανλή. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Υπουργό για τα προβλήματα που δημιουργεί το Μ.Ε.Μ.Ο. στην αγορά του αυτοκινήτου. Ο Υπουργός άκουσε τα επιχειρήματα του προέδρου και ζήτησε αυτά να σταλούν γραπτός στο γραφείο του, ώστε να τα εξετάσει και να δει τι θα κάνει.

20/02/2023  Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών, τον κ. Καραμανλή με τις θέσεις του ΣΕΕΑΕ στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Μ.Ε.Μ.Ο. και γενικότερα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία των ταξινομήσεων οχημάτων στη χώρα μας.

01/03/2023 Σήμερα έπρεπε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΔΣ του συνδέσμου με τον Υπουργό επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη, αναβλήθηκε λόγω του συμβάντος στα Τέμπη. Προγραμματίστηκε εκ νέου για 23/03/2023, η οποία αναβλήθηκε ξανά και μεταφέρθηκε για Δευτέρα 27/03/2023.

19/06/2023  Σήμερα εκδόθηκε  εγκύκλιος ΥΜΕ (Αρ. Πρωτ.: 196777/2023) με θέμα: «Ενημέρωση περί της έκδοσης του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/443 – Νέα πρότυπα εκπομπών ελαφρών οχημάτων».

02/07/2024   Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΕΕΑΕ (Κυράτσος Κων/νος, Σμπαρούνης Κων/νος και Κωνσταντινίδης Ευριπίδης) με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σκυλακάκη. Συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν τον κλάδο. Για την καταγγελία στην Ε.Ε. δεν δόθηκε καμία απάντηση από τον Υπουργό διότι, όπως δήλωσε, είναι υπεύθυνη η Νομική Υπηρεσία για το τι θα απαντήσουν στην Ε.Ε. και αν θα συμμορφωθούν.

09/07/2024   Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Δήμα. Τον σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, κ. Κυράτσος και μέλος ΔΣ, κ. Σμπαρούνης. Επίσης στην συνάντηση παρευρέθηκε ο νομικός σύμβουλος του συνδέσμου, κ. Ρίζος.