Υπόμνημα προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κο Δ. Ρέππα

 
 Καλλιθέα    19 / 08 /2010
                                                             Αρ. Πρωτ. 1965 
        





Προς:


:


Δ. Ρέππα , Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δυκτίων




Θέμα:


:


Καθορισμός προσόντων και διαδικασίας για την απόκτηση αδείας άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων
 




Σχετικό:


:


Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμό 66 (ΦΕΚ 117 21/07/2010)





 
 
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Με το πιο πάνω Προεδρικό Διάταγμα και όπως αυτό καθορίζει τα προσόντα για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων δημιουργούνται ολιγοπώλια, αποκλείονται θέσεις εργασίας καθώς επίσης και η ανάπτυξη στον ευρύτερο χώρο της παροχής υπηρεσιών.
 
Χρόνια τώρα στον συγκεκριμένο χώρο δραστηριοποιούνται πανελλαδικά 8 συνεργεία τοποθέτησης συσκευών αερίων καυσίμων, λειτουργώντας σαν «κλειστό» επάγγελμα.
 
Αυτό το καθεστώς εκμεταλλευόμενο την έλλειψη Υπουργικών Αποφάσεων που θα απελευθέρωναν το επάγγελμα, δημιούργησε συνθήκες καρτέλ με υψηλές τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες.
 
Και μόνο η προϋπόθεση των ‘έξι (6) η δώδεκα (12) μηνών προϋπηρεσίας στην εγκατάσταση συσκευών κατά περίπτωση μηχανοτεχνίτη η ηλεκτροτεχνίτη αντίστοιχα αποκλείει την δυνατότητα ανάπτυξης στον συγκεκριμένο χώρο πολλών, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν, να επενδύσουν και να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
 
Ευνόητο είναι ότι τη συγκεκριμένη προϋπηρεσία μπορούν να την προσφέρουν μόνο τα συγκεκριμένα συνεργεία, και την προσφέρουν μόνο σε άτομα του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος αποκλείοντας έτσι κάθε δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.
 
Παράλληλα αναπτύσσεται μια στρέβλωση και μια παρανομία στην συγκεκριμένη αγορά με ενδεχόμενο μαζί με την πώληση των συσκευών να πωλείται και η πιστοποίηση της εγκατάστασης με την υπογραφή ενός εξ αυτών, που αναλαμβάνουν να εκδώσουν το πιστοποιητικό αλλά δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την εγκατάσταση της συσκευής, κατά συνέπεια άλλος τοποθετεί άλλος πιστοποιεί.
 
Με αυτό τον τρόπο και μονοπωλούν την αγορά και την εκμεταλλεύονται με αντιδεοντολογικό τρόπο.
 
Βασιζόμενοι στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και στην τεχνογνωσία που προσφέρουν οι κατασκευαστικοί οίκοι των συσκευών εξασφαλίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια, σας ζητούμε να απαλειφθεί αυτή η προϋπόθεση της προϋπηρεσίας για όσους είναι κάτοχοι μιας τουλάχιστον εκ των αδειών άσκησης επαγγέλματος των αναφερομένων στο άρθρο 2 παρ. 2, περίπτωση α (μηχανοτεχνίτης), περίπτωση β (ηλεκτροτεχνίτη) και στο άρθρο 4 παρ. 4α (διπλωματούχος μηχανικός αυτοκινήτων) και παρ. 4β (τεχνολόγος μηχανικός αυτοκινήτων) του ν 1575/85.
 
Επικουρικά και εν αναμονή των Υπουργικών Αποφάσεων για την άδεια λειτουργίας καταστήματος τοποθέτησης συσκευών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων, σας ενημερώνουμε ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και προσδοκούμε οι αποφάσεις σας να δημιουργούν ανταγωνιστικό περιβάλλον.
 
Η γρήγορη μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του συγκεκριμένου χώρου θα καταργήσουν τα μονοπώλια και θα επιβάλουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
 
Κύριε Υπουργέ
 
Η δραστηριότητα της επισκευής αυτοκινήτων (service) έχει πληγεί από την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα πάρα πολλά συνεργεία να κλείνουν με στρατιές άνεργων μηχανικών και ηλεκτρολόγων.
 
Εκατοντάδες μέλη του συνδέσμου μας με μονάδες ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης μη μπορώντας να αντέξουν στην κρίση κατέρρευσαν αφού δεν υπάρχει ούτε η προοπτική νέων πηγών εσόδων.
 
Έκλεισαν τα καταστήματα, έκλεισαν τα συνεργεία και απέλυσαν υπαλλήλους και τεχνικούς που είχαν στην επιχείρηση τους πολλά χρόνια.
 
Ο συγκεκριμένος χώρος της εμπορίας και εγκατάστασης συσκευών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων προσφέρεται για ανάπτυξη μέσω της οποίας θα σταθεροποιηθεί η απασχόληση, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα βοηθηθούν τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, θα προσφερθούν καλύτερες τιμές στους καταναλωτές και όλα αυτά μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να έχουν για τα δημόσια ταμεία.
 
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αρκεί οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και τα προσόντα όπως θα προσδιοριστούν να δίνουν την ευκαιρία στους πολλούς.
 
Βασιζόμενοι σε τεχνοκρατικά και επιχειρηματικά κριτήρια σας ζητούμε να κάνετε δεκτά τα αιτήματα μας.
 
Εν αναμονή της απάντησης σας παραμένουμε στη διάθεση σας για επιπλέον πληροφορίες αλλά και προτάσεις.
 
 
 
 
Με τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.
 
 
              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
 
      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ                                                      ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΡΑΤΣΑΣ
 
 
 
 
 
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.
 

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ ΥΜΕ - Επείγον αίτημα συνάντησης, απόφαση Ε.Ε. 01/07/2024 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα ΥΜΕ, κ. Γιάννη Ξιφαρά 10/04/2024 ΣΕΕΑΕ Επείγον αίτημα συνάντησης, απόφαση Ε.Ε. 27/05/2024 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κο Κ. Καραμανλή. ΣΕΕΑΕ Αίτημα εξαίρεσης προς το Υπουργείο Μεταφορών. ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στην Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36), κ. Αργύρη Κουζή Διευκρινήσεις για το ΜΕΜΟ ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα προς ΥΜΕ, Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων & Εγκαταστάσεων, Δ/ντη κο Σκυλλάκο Αριστομένη ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κο Κ. Καραμανλή. ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κο Κ. Καραμανλή. ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κο Κ. Καραμανλή ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Υφυπουργό Μεταφορών κο Μιχάλη Παπαδόπουλο ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Υφυπουργό Μεταφορών κο Μιχάλη Παπαδόπουλο