Υπόμνημα προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Ελλάδος

 
Καλλιθέα, 12/07/2010
                                                             Αρ. πρωτ. 1953
 
 





Προς


:


Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Δ/νση Καταναλωτικής Πίστης, Τμήμα Εμπορικών επιχειρήσεων, Τμήμα Αυτοκινήτων




 


 


 








Υπ’ όψιν


:


Τράπεζα Ελλάδος, Δ/νση Εποπτείας, Τμήμα Πιστωτικού Συστήματος
 




Θέμα
 


:


Διακοπή συνεργασιών με εμπορίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 




 


 


 





 
Αγαπητοί Κύριοι,
 
 
 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. του συνδέσμου μας, έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών, σε ότι αφορά τις αθρόες διακοπές συνεργασίας, για καταναλωτικά δάνεια μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με την τράπεζά σας.
          Οι διακοπές των συνεργασιών, ξεκίνησαν από μέρους σας, με το πρόσχημα την αύξηση των επισφαλειών, κίνδυνο που εσείς ήδη γνωρίζατε και αποδεχτήκατε έχοντας γι’ αυτό το λόγο και αυξημένο επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων συγκριτικά με τα καινούργια και επίσης χωρίς ευθύνη των συνεργαζομένων επιχειρήσεων διότι εσείς εγκρίνατε τα συγκεκριμένα δάνεια.
          Στην συνέχεια και ενώ καλούσατε τους συναδέλφους μας να υπογράψουν τη μείωση των προμηθειών και χωρίς καμία προειδοποίηση,
 
 
διακόψατε τις συνεργασίες σας με ορισμένες επιχειρήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με τη δικαιολογία ότι αποχωρείτε από το χώρο του μεταχειρισμένου. Στην πράξη όμως, διαπιστώνουμε ότι έχετε διατηρήσει επιλεκτικά συνεργασίες με ορισμένες επιχειρήσεις μεταχειρισμένων  αυτοκινήτων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και οδηγώντας ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε κλείσιμο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε απώλεια κερδών.
          Τελευταία εξέλιξη είναι η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων αυτοκινήτων και η κατάργηση της προμήθειας που έπαιρναν οι εμπορίες από τα δάνεια. Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις στο χώρο του αυτοκινήτου δεν αντιμετωπίζουν απλά πρόβλημα μείωσης της κερδοφορίας τους, αλλά πρόβλημα επιβίωσης στο χώρο, εσείς προβαίνετε σε κινήσεις που διπλασιάζουν τα κέρδη σας.
Η πολιτική σας αυτή δεν αρμόζει με τη μέχρι σήμερα συνεργασία, με τις επιχειρήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, από τις οποίες η τράπεζά σας έχει ωφεληθεί, τόσο από τα δάνεια όσο και από την αξιοποίηση όλου του πελατολογίου μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και ιδιαίτερα αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή που περνάει η αγορά του αυτοκινήτου σας ζητούμε να αποκαταστήσετε τις συνεργασίες σας με τα μέλη του συνδέσμου μας.  
          Περιμένουμε    με ενδιαφέρον την απάντησή σας στην ανωτέρω επιστολή.
 
 





Με τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.
 




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




 
 


 
 


 
 




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ


 


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΡΑΤΣΑΣ