Υπόμνημα προς τον Υπουργό Οικονομικών, κο Γ. Παπακωνσταντίνου

                                                                                                                                                                                                      Καλλιθέα    24 / 03 /2010
                                                                        Αρ. Πρωτ. 1928          
Προς
Κον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Οικονομικών
 
 
Θέμα
 
Επιστροφή συντελεστή τέλους ταξινόμησης (Ν. 3763/2009)
 
 
 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
 
Με το άρθρο 25 παράγραφος 1 του Ν. 3763/2009 (Φ.Ε.Κ. 80/27-5-2009) μειώθηκαν κατά ποσοστό 50% οι συντελεστές τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων οχημάτων, για το χρονικό διάστημα από της καταθέσεως του Νόμου στη Βουλή μέχρι 7/8/2009. Σύμφωνα με την 2η παράγραφο του ανωτέρω άρθρου του Νόμου αυτού, στην ίδια ρύθμιση περιλαμβάνονται και αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που εμπίπτουν στην διάταξη της 1ης παραγράφου, τα οποία δεν είχαν ταξινομηθεί μέχρι την δημοσίευση του Νόμου και θα ταξινομούνταν μέχρι 7/8/2009. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως ορίζεται στο Νόμο, επαναϋπολογίζεται το τέλος ταξινόμησης και επιστρέφεται στους εισαγωγείς των οχημάτων η προκύπτουσα διαφορά.
 
Από τότε, παρά το ότι οι εισαγωγείς κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν έχουν επιστραφεί από το Δημόσιο οι προκύπτουσες διαφορές.
 
Ως εκ περισσού αναφέρουμε το προφανές, ότι δηλαδή οι διαφορές αυτές, οι οποίες είναι σημαντικές για τους εμπόρους, καταβλήθηκαν από τους τελευταίους και έτσι κατέστη δυνατό το να πωληθούν τα αυτοκίνητα αυτά σε ιδιώτες με μικρότερη, κατά το ποσοστό της μείωσης του τέλους ταξινόμησης, τιμή και να αναθερμανθεί πρόσκαιρα η αγορά, πράγμα στο οποίο απέβλεπε η νομοθετική αυτή ρύθμιση.
 
Λαμβανομένης υπ’ όψιν της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι φανερό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί στους εισαγωγείς αυτοκινήτων η παρακράτηση από το Δημόσιο χρημάτων που κατέβαλλαν εκτελωνίζοντας τα αυτοκίνητα και έπρεπε προ πολλού να τους έχουν επιστραφεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου.
 
Ως Σύνδεσμος γινόμαστε αποδέκτες των καθημερινών έντονων διαμαρτυριών των μελών μας για την ανωτέρω αιτία. Παρακαλούμε, αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, να δοθεί εντολή για την τακτοποίηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου και να επιστραφούν άμεσα στους δικαιούχους εμπόρους τα χρήματα αυτά.
 
 
 
 
 
 
 
 
Mε τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.
 





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




 


 




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ


 


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΡΑΤΣΑΣ





         
 
 
 
 
Κοινοποίηση:
 
Κκ Δημήτριο Γεωργακόπουλο (Γενικό Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνιακών θεμάτων).
 
 
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.