Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ, Α. Πετιμεζά στο Βήμα

Ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου με επαναφορά της απόσυρσης
 ΓΕΡ. ΖΩΤΟΣ | Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Υπάρχουν αναμφίβολα πολλά «όπλα» στα χέρια των εισαγωγέων και εμπόρων αυτοκινήτων που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την αγορά, η οποία έχει «βουλιάξει» λόγω της οικονομικής κρίσης. Χαμηλές τιμές, προσφορές, άτοκες δόσεις κτλ. είναι μερικά από αυτά. Οπως όμως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ)
κ. Απ. Πετιμεζάς προς «Το Βήμα» απαιτούνται και οι κατάλληλες κινήσεις από πλευράς πολιτείας, προκειμένου να μη συρρικνωθεί περαιτέρω ο κλάδος και να βγει από την κρίση.


- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο;
«Ασφαλώς η μεγάλη πτώση των πωλήσεων είναι η πιο άμεση και σοβαρή επίπτωση. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, απολύοντας το προσωπικό τους, ενισχύοντας έτσι και την ανεργία. Αυτό όμως που επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση είναι η αβεβαιότητα και η κακή ψυχολογία. Εκτός βέβαια από όλα αυτά υπάρχει και η παραοικονομία στον κλάδο, η οποία ταλάνιζε το επάγγελμα και πριν την κρίση».

- Με ποια «όπλα» αντιμετωπίζει ο κλάδος την κρίση;

«Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν “κλείσει τη στρόφιγγα” και εγκρίνουν τρία στα δέκα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου από επτά στα δέκα που ήταν η αναλογία πριν από την κρίση, εν τούτοις οι εισαγωγείς και οι έμποροι συνεχίζουν να κάνουν ελκυστικές προσφορές και σε νέα μοντέλα, αλλά και σε μεταχειρισμένα».
- Ποια μέτρα προτείνετε ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του κλάδου από την κρίση;

«Ενα πρώτο μέτρο που θα μπορούσε να τονώσει την αγορά είναι αυτό της απόσυρσης, η οποία να μην περιοριστεί μόνο στα καινούργια αλλά να επεκταθεί και στα μεταχειρισμένα, εξίσου νέας τεχνολογίας. Η απόσυρση δεν θα τονώσει μόνο την αγορά αλλά θα συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αλλωστε, ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι έντεκα έτη, ενώ στην Ευρώπη έξι έτη. Ακόμη, συμβολή στην τόνωση του κλάδου θα είχε και η πάταξη της παραοικονομίας, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της πώλησης αυτοκινήτων αμφιβόλου ποιότητος και αξίας από ψευδοεμπόρους, οι οποίοι δυσφημούν τον κλάδο».

- Η υιοθέτηση νέων «πράσινων» τεχνολογιών πιστεύετε ότι θα βοηθήσει τον κλάδο;

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν διάφορες τεχνολογίες. Δηλαδή υβριδικά αυτοκίνητα που συνδυάζουν βενζινοκινητήρα και ηλεκτρικό κινητήρα, αυτοκίνητα με ηλιακή ενέργεια, βιοκαύσιμα κτλ. Μέχρι στιγμής η τεχνολογία που φαίνεται να υπερισχύει είναι αυτή των υβριδικών. Παρ΄ όλα αυτά δεν γνωρίζουμε ποια τεχνολογία τελικά θα επικρατήσει σαν “στάνταρτ” για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ακόμη και σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα έχουν ενσωματώσει νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον».

Πηγή: Το Βήμα
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=255044&ct=16
 
 

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Δήλωση του πρόεδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου Κων/νου στην NewsAuto. ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Βραδινό δελτίο του ΣΚΑΙ. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Συνδέσεις" στην ΕΡΤ 1. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Ευριπίδη Κωνσταντινίδη στην εκπομπή "Από τις έξι" με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στην εκπομπή του Θάνου Τζήμερου ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στο Alpha Radio 989, στην εκπομπή του κ. Γιακομή ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, για την ηλεκτροκίνηση στο διαδικτυακό ενημερωτικό κανάλι Τpress, στην εκπομπή ELEC-News με τον Βασίλη Παπαδόπουλο. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή της κα. Ντούσκα, Κανάλι Ένα 90,4 fm ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Σκάει είδηση" ΣΚΑΪ 100,3 ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο WebRadio "Το GPS της επικαιρότητας ΕΡΤ" 09/02/2022. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου, κ. Κυράτσου, στο ACTION 24 ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στον ALPHA, 17/10/2021