Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ, Α. Πετιμεζά στην Ελευθεροτυπία

           Η χρηματοπιστωτική κρίση μπαίνει για τα καλά στην χώρα μας, και το πρώτο που χτυπά είναι το αυτοκίνητο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την πτώση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο. Τον δε Ιανουάριο υπήρξε μία πτώση ποσοστού 39,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008.
          Η ίδια πτώση υπάρχει και στις πωλήσεις του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Η πτώση αυτή, έχει οδηγήσει της επιχειρήσεις του κλάδου μας σε αδιέξοδο (ήδη αρχίζουν και κλείνουν καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων) και κατά συνέπεια, απολύουν προσωπικό.
          Θεωρώ όμως, πως αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση, είναι η αβεβαιότητα και η κακή ψυχολογία.
 
          Κατασχέσεις γινόντουσαν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται αναμφισβήτητα, όσο η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών κι όσο αυξάνεται η ανεργία, ο δείκτης αυτός θα ανεβαίνει.
 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Προσπαθούν να πουλήσουν τα κατασχεθέντα (με πλειστηριασμούς) μέσω της αγοράς στις όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Γεγονός είναι ότι στο περιβάλλον που δημιουργείται, προϊόντα και υπηρεσίες θα επαναπροσδιοριστούν.
 
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Σε κάθε περίοδο κρίσης, ο χάρτης των αγορών αλλάζει, και όπως σε όλα τα επαγγέλματα, συνέπεια της κρίσης είναι να κλείσουν αρκετά καταστήματα.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Ε.Α.Ε.
 

Οι τράπεζες θα πρέπει και πάλι να δίνουν δάνεια (διότι θα επανέλθουν οι συναλλαγματικές και θα έχουμε επανεμφάνιση των τοκογλύφων).
Άμεση απόσυρση η οποία:

a)    Δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο στα καινούργια αλλά και στα μεταχειρισμένα εξ’ ίσου νέας τεχνολογίας, με σκοπό να τονωθεί η αγορά.
b)   Θα βοηθήσει να προστατεύσουμε το περιβάλλον αφού ο μέσος όρος ηλικίας σήμερα είναι 11 ετών ενώ στην Ευρώπη είναι 6.

Η παραοικονομία ταλανίζει το επάγγελμά μας και βλάπτει το οικονομικό συμφέρον και την ασφάλεια του καταναλωτή. Ψευτοέμποροι με ένα μόνο κινητό τηλέφωνο, χωρίς κατάστημα, πωλούν αμφιβόλου ποιότητας και αξίας αυτοκίνητα. Προτείνουμε ρύθμιση για ενημέρωση από τα κατά τόπους Υπουργεία Συγκοινωνιών στις αντίστοιχες Δ.Ο.Υ. για κάθε μεταβίβαση ιδιώτη (όπως γίνεται από τα Τελωνεία προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.) και να καλείται μετά από δύο μεταβιβάσεις ο συγκεκριμένος ιδιώτης προς έλεγχο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων & Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος, μάχεται έναντι στην παραοικονομία, παρέχοντας στον καταναλωτή αυτοκίνητα ελεγμένα και με εγγύηση, μέσω των καταστημάτων - μελών του Σ.Ε.Ε.Α.Ε. όπου φέρουν το σήμα του Συνδέσμου μας. Οι αναγνώστες σας, μπορούν να βρουν τα μέλη του Σ.Ε.Ε.Α.Ε. αλλά και προσφορές σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο siteμας: www.webcars.gr

Η είσοδος των χρηματοπιστωτικών οργανισμών την τελευταία δεκαετία έχει διαφοροποίηση κι επηρεάζει καταλυτικά τα λογιστικά δεδομένα των επιχειρήσεων αυτοκινήτων, τόσο στον τζίρο, όπου ένα αυτοκίνητο εμφανίζεται να μεταβιβάζεται δυο και τρεις φορές μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κι εμπόρων πριν αυτό πουληθεί στο τελικό καταναλωτή, με αποτέλεσμα τόσο οι τζίροι που παρουσιάζονται να είναι τεράστιοι χωρίς να είναι πραγματικοί, όσο και στις πωλήσεις όπου λόγω των προμηθειών των τραπεζών πολλά αυτοκίνητα πωλούνται με μόνο κίνητρο το κέρδος από την προμήθεια των τραπεζών. Επίσης, οι επιχειρήσεις μας χρησιμοποιούνται ως μεσολαβητές πώλησης αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών (ο ιδιώτης οφείλεται από την μακροχρόνια αποπληρωμή και ο έμπορος το κέρδος από την προμήθεια της τράπεζας) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο ο τζίρος χωρίς ανάλογα αποτελέσματα στα κέρδη.

Γι αυτό τον λόγο προτείνουμε:
·      Να καθιερωθεί συντελεστής καθαρού κέρδους 4%
·      Δικαίωμα ετήσιου ελέγχου από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς εφ’ όσον η επιχείρηση το επιθυμεί.

Στην δύσκολη αυτή στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει το κράτος, αναλογιζόμενοι τα τεκμήρια, το αφορολόγητο ποσό των 10.500€, την περαίωση, αλλά και το ότι κάνουμε ένα επάγγελμα χωρίς ποσοστό κέρδους, όπως επίσης πρέπει να βοηθήσουν και οι αντιπρόσωποι εισαγωγείς, ώστε να σταθούν οι κάθετες μονάδες.
 


 
 
 
 
 
Για τον Σ.Ε.Ε.Α.Ε.
Ο Πρόεδρος
 
Απόστολος Πετιμεζάς

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Δήλωση του πρόεδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου Κων/νου στην NewsAuto. ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Βραδινό δελτίο του ΣΚΑΙ. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Συνδέσεις" στην ΕΡΤ 1. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Ευριπίδη Κωνσταντινίδη στην εκπομπή "Από τις έξι" με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στην εκπομπή του Θάνου Τζήμερου ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στο Alpha Radio 989, στην εκπομπή του κ. Γιακομή ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, για την ηλεκτροκίνηση στο διαδικτυακό ενημερωτικό κανάλι Τpress, στην εκπομπή ELEC-News με τον Βασίλη Παπαδόπουλο. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή της κα. Ντούσκα, Κανάλι Ένα 90,4 fm ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Σκάει είδηση" ΣΚΑΪ 100,3 ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο WebRadio "Το GPS της επικαιρότητας ΕΡΤ" 09/02/2022. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου, κ. Κυράτσου, στο ACTION 24 ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στον ALPHA, 17/10/2021