Επιστολή διαμαρτυρίας του Σ.Ε.Ε.Α.Ε. προς την εκπομπή "ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ" και τον παρουσιαστή της, Νίκο Ευαγγελάτο

 
Καλλιθέα,   05/03/2008
                                                             Αρ. πρωτ. 1849
 





Προς


:


Εκπομπή «Αποδείξεις» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤΕΝΝΑ»




 


 


 




Κοιν/ση


:


Ανώνυμη τηλεοπτική εταιρία ΑΝΤΕΝΝΑ




 


 


 





 
Αξιότιμε Κύριε Ευαγγελάτο,
 
        Όπως γνωρίζετε η ελεύθερη δημοσιογραφία αποτελεί βασικό συστατικό και προμαχώνα υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, εφόσον το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται η κριτική δεν προσβάλλει την προσωπικότητα προσώπων και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει ή διαδίδει αναληθείς ειδήσεις, που εκθέτουν σε κίνδυνο την πίστη, το επάγγελμα ή το μέλλον άλλου. Η πίστη, το μέλλον ή το επάγγελμα ενός προσώπου θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, όταν δημιουργούνται δυσμενείς παραστάσεις σε τρίτους και ειδικότερα σ’ εκείνους με τους οποίους σχετίζεται κοινωνικά, οικονομικά ή επαγγελματικά. Οι γενικεύσεις, οι διογκώσεις και η χρήση αθέμιτων μεθόδων συλλογής στοιχείων οδηγούν στην απαξίωση των θεσμών και υπονομεύουν την Δημοκρατία.
        Σε αντίθεση με τις ανωτέρω αρχές τις οποίες κάθε δημοσιογράφος και κάθε δημοσιογραφική εκπομπή ή ρεπορτάζ πρέπει να τηρεί ευλαβικά, την Τετάρτη 20-02-2008 και την Τετάρτη 27-02-2008 παρακολουθήσαμε με αγανάκτηση τόσο ως Έλληνες πολίτες και κυρίως ως επαγγελματίες έμποροι αυτοκινήτων να θίγονται βάναυσα τα δικαιώματά μας, η επαγγελματική μας πίστη, υπόληψη και η αξιοπρέπεια μας από τα όσα παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια των εκπομπών σας «Αποδείξεις».
        Στις εν λόγω εκπομπές στην προσπάθειά σας να παρουσιάστε την κατάσταση που επικρατεί στην εμπορία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ξεφύγατε εντελώς από τις αρχές της αντικειμενικότητας και χωρίς να καταβάλλετε προσοχή και αίσθημα ευθύνης , όπως οφείλατε, εμφανίσατε συλλήβδην τον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα ως προβληματικό και τους εμπόρους συνολικά ως απατεώνες οι οποίοι αγοράζουν μεταχειρισμένα – τρακαρισμένα και τα διαθέτουν στους ανυποψίαστους καταναλωτές ως ατρακάριστα και σε αρίστη κατάσταση παραπλανώντας τους και ότι επίσης το σύνολο των εμπόρων παρεμβαίνει αυθαίρετα στον μετρητή χιλιομέτρων μειώνοντας τον αριθμό των χιλιομέτρων, παραπλανώντας έτσι τον ανυποψίαστο καταναλωτή.
        Ωστόσο η τυχαία και αποσπασματική αθέμιτη δραστηριότητα ορισμένων εμπόρων στην Ελλάδα την οποία, εφόσον βεβαίως αποδειχθεί, όχι μόνο εσείς αλλά και εμείς καταδικάζουμε, δεν θα έπρεπε να σας οδηγήσει να παρουσιάσετε γενικά τους εμπόρους αυτοκινήτων ως περίπου «απατεώνες».
        Από την πλευρά μας ως το παλαιότερο και το πλέον ενεργό επαγγελματικό σωματείο το οποίο έχει ιδρυθεί το έτος 1974 και μέχρι σήμερα λειτουργεί αδιαλείπτως προασπίζοντας τα συμφέροντα των μελών του, δηλαδή εμπόρων που ασκούν με υπευθυνότητα και επαγγελματική συνείδηση το επάγγελμα τους σας γνωρίζουμε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας ακούν την δραστηριότητά τους έντιμα και ευσυνείδητα. Τούτο δε, θα μπορούσατε να είχατε διαπιστώσει και ο ίδιος εάν καλούσατε στις εκπομπές σας τους επισήμους εκπροσώπους μας, πράγμα που αδικαιολογήτως παραλείψατε να πράξετε και που είχε ως αποτέλεσμα την αποσπασματική, μονομερή και ανακριβή ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού.
        Επειδή τα όσα προβλήθηκαν στις εκπομπές σας γενικά για τον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα και κυρίως ο τρόπος που παρουσιάστηκαν είναι άδικος, ανακριβής και εγκληματικά γενικόλογος ενώ μας έθιξε ανεπανόρθωτα ως επαγγελματικό κλάδο και ως επιχειρηματίες, σας καλούμε να επανορθώσετε και να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα, αφού όπως θα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις κακών επαγγελματιών (εφόσον αποδειχθεί ότι αυτοί έχουν αυτήν την ιδιότητα) δεν πρέπει να οδηγούν σε απαξίωση και καταδίκη ολόκληρου του επαγγελματικού κλάδου. (αλλιώς θα έπρεπε όλοι οι δημοσιογράφοι, όλοι οι δικηγόροι, όλοι οι βουλευτές, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι ασυνείδητοι).
 
 
 
 





Με τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.
 




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




 
 


 
 


 
 




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ


 


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΡΑΤΣΑΣ