Κανονισμός (ΕΕ) 858/30-5-2018

 
Διάφορα σημαντικά άρθρα του κανονισμού:
 
 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) 2018/858 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
της 30ής Μαΐου 2018
για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και (ΕΚ) αριθ. 595/2009 και για την κατάργηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
Άρθρο 1
Αντικείμενο
1. Ο παρών κανονισμός ορίζει τις διοικητικές διατάξεις και τις τεχνικές απαιτήσεις για την έγκριση τύπου και τη διάθεση στην αγορά όλων των νέων οχημάτων και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, και για τις επιμέρους εγκρίσεις οχημάτων.
5) «πιστοποιητικό συμμόρφωσης»: το έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον κατασκευαστή και πιστοποιεί ότι ένα παραχθέν όχημα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για τον εγκεκριμένο τύπο οχήματος και με όλες τις κανονιστικές πράξεις που ήταν σε εφαρμογή κατά τη στιγμή της παραγωγής του?
42) «εισαγωγέας»: φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Ένωση το οποίο διαθέτει στην αγορά όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο, χωριστή τεχνική μονάδα, εξάρτημα ή εξοπλισμό που έχει κατασκευαστεί σε τρίτη χώρα?
43) «διανομέας»: έμπορος ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αλυσίδα εφοδιασμού, εξαιρουμένου του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, που διαθέτει στην αγορά όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο, χωριστή τεχνική μονάδα, εξάρτημα ή εξοπλισμό?
52) «θέση σε κυκλοφορία» η πρώτη χρήση οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου, χωριστής τεχνικής μονάδας, εξαρτήματος ή εξοπλισμού, για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, εντός της Ένωσης?
53) «ταξινόμηση»: διοικητική άδεια για τη θέση σε οδική κυκλοφορία εγκεκριμένου οχήματος, η οποία περιλαμβάνει την ταυτοποίηση του οχήματος και τη χορήγηση σε αυτό αριθμού σειράς, γνωστού ως «αριθμού κυκλοφορίας», είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση?
Άρθρο 12
Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων
2. Από τις 5 Ιουλίου 2026 τα κράτη μέλη καθιστούν προσιτό στο κοινό, μέσω του αναγνωριστικού αριθμού του οχήματος, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης κάθε οχήματος ως δομημένα δεδομένα σε ηλεκτρονικό μορφότυπο στο κοινό ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγών, σύμφωνα με το άρθρο 37.
4. Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν το κοινό ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρεται στο άρθρο 27 προκειμένου να συντάξουν κατάλογο των εγκρίσεων τύπου ΕΕ για οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία και χωριστές τεχνικές μονάδες που έχουν χορηγήσει, τροποποιήσει, απορρίψει ή ανακαλέσει, καθώς και κατάλογο των τεχνικών υπηρεσιών που έχουν διεξαγάγει τις δοκιμές για τις αντίστοιχες εγκρίσεις τύπου ΕΕ, οι οποίοι να είναι προσιτοί στο κοινό από 1ης Σεπτεμβρίου 2022.
Για περίοδο 10 ετών μετά την ημερομηνία κατασκευής του οχήματος, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος, ο κατασκευαστής εκδίδει αντίγραφο του πιστοποιητικού συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή έναντι αντιτίμου που δεν υπερβαίνει το κόστος έκδοσης του αντιγράφου πιστοποιητικού. Κάθε αντίγραφο πιστοποιητικού φέρει εμφανώς στην όψη του την ένδειξη «αντίγραφο».
52) «θέση σε κυκλοφορία» η πρώτη χρήση οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου, χωριστής τεχνικής μονάδας, εξαρτήματος ή εξοπλισμού, για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, εντός της Ένωσης?
Άρθρο 16
Υποχρεώσεις των εισαγωγέων
1. Οι εισαγωγείς διαθέτουν στην αγορά μόνον οχήματα, συστήματα, κατασκευαστικά στοιχεία ή χωριστές τεχνικές μονάδες που πληρούν τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.
2. Πριν από την πρώτη διάθεση στην αγορά οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας που έχει λάβει έγκριση τύπου, οι εισαγωγείς επαληθεύουν ότι καλύπτεται από έγκυρο πιστοποιητικό έγκρισης τύπου ΕΕ και ότι το σύστημα, το κατασκευαστικό στοιχείο ή η χωριστή τεχνική μονάδα φέρει το απαιτούμενο σήμα έγκρισης τύπου και συμμορφώνεται με το άρθρο 13 παράγραφος 8.
Στην περίπτωση οχήματος, ο εισαγωγέας επιβεβαιώνει ότι το όχημα συνοδεύεται από το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμόρφωσης.
Άρθρο 18
Υποχρεώσεις των διανομέων
1. Πριν από τη διάθεση στην αγορά ενός οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή μιας χωριστής τεχνικής μονάδας, οι διανομείς εξακριβώνουν ότι το όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή η χωριστή τεχνική μονάδα φέρει την απαιτούμενη υποχρεωτική πινακίδα ή το σήμα έγκρισης τύπου, ότι συνοδεύεται από τα απαιτούμενα έγγραφα και από οδηγίες χρήσης και πληροφορίες ασφάλειας, όπως απαιτείται από το άρθρο 59, στην επίσημη γλώσσα ή στις επίσημες γλώσσες του οικείου κράτους μέλους, και ότι ο κατασκευαστής και ο εισαγωγέας έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 13 παράγραφος 8 και στο άρθρο 16 παράγραφος 5 αντίστοιχα.
Άρθρο 20
Περιπτώσεις στις οποίες οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών εφαρμόζονται στους εισαγωγείς και στους διανομείς
Ένας εισαγωγέας ή διανομέας θεωρείται κατασκευαστής για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού και υπόκειται στις υποχρεώσεις που ισχύουν για τον κατασκευαστή δυνάμει των άρθρων 8, 13 και 14, στις εξής περιπτώσεις:
α) όταν ο εισαγωγέας ή ο διανομέας διαθέτει στην αγορά, ή είναι υπεύθυνος για τη θέση σε κυκλοφορία ενός οχήματος, συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή μιας χωριστής τεχνικής μονάδας υπό την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του ή τροποποιεί ένα όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή μια χωριστή τεχνική μονάδα κατά τρόπο ώστε το όχημα, σύστημα, κατασκευαστικό στοιχείο ή χωριστή τεχνική μονάδα ενδέχεται να μην συμμορφώνεται με τις ισχύουσες απαιτήσεις ή
β) όταν ο εισαγωγέας ή ο διανομέας διαθέτει στην αγορά ή είναι υπεύθυνος για τη θέση σε κυκλοφορία ενός συστήματος, κατασκευαστικού στοιχείου ή χωριστής τεχνικής μονάδας βάσει έγκρισης τύπου ΗΕ που έχει χορηγηθεί σε κατασκευαστή εκτός Ένωσης και δεν μπορεί να εντοπιστεί αντιπρόσωπος του κατασκευαστή στην επικράτεια της Ένωσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΣΗ
Άρθρο 36
Πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή
1. Ο κατασκευαστής εκδίδει πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή, το οποίο συνοδεύει κάθε όχημα, είτε πλήρες, είτε ημιτελές είτε ολοκληρωμένο, που κατασκευάζεται σύμφωνα με τον εγκεκριμένο τύπο οχήματος. Για τον σκοπό αυτό ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί το υπόδειγμα που καθορίζεται στις εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4.
Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή περιγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά του οχήματος και τις τεχνικές του επιδόσεις με συγκεκριμένους όρους. Στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή περιλαμβάνεται και η ημερομηνία κατασκευής του οχήματος. Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που να αποτρέπει την πλαστογράφησή του.
Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή χορηγείται δωρεάν στον αγοραστή μαζί με το όχημα. Η χορήγησή του δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από ρητό αίτημα ή υποβολή συμπληρωματικών πληροφοριών στον κατασκευαστή.
2. Από τις 5 Ιουλίου 2026 ο κατασκευαστής απαλλάσσεται από την υποχρέωση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου να εκδίδει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή που συνοδεύει κάθε όχημα, όταν ο κατασκευαστής παρέχει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης ως δομημένα δεδομένα σε ηλεκτρονικό μορφότυπο σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 1.
3. Για περίοδο 10 ετών μετά την ημερομηνία κατασκευής του οχήματος, κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος, ο κατασκευαστής εκδίδει αντίγραφο του πιστοποιητικού συμμόρφωσης σε έντυπη μορφή έναντι αντιτίμου που δεν υπερβαίνει το κόστος έκδοσης του αντιγράφου πιστοποιητικού. Κάθε αντίγραφο πιστοποιητικού φέρει εμφανώς στην όψη του την ένδειξη «αντίγραφο».
Άρθρο 48
Διαθεσιμότητα στην αγορά, ταξινόμηση ή θέση σε κυκλοφορία οχημάτων εκτός οχημάτων τέλους σειράς
1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 51, 52 και 53, οχήματα για τα οποία είναι υποχρεωτική η έγκριση τύπου πλήρους οχήματος ή για τα οποία ο κατασκευαστής έχει λάβει την εν λόγω έγκριση τύπου, διατίθενται στην αγορά, ταξινομούνται ή τίθενται σε κυκλοφορία μόνον εάν συνοδεύονται από ισχύον πιστοποιητικό συμμόρφωσης που έχει εκδοθεί σύμφωνα με τα άρθρα 36 και 37.
Για να δείτε τον κανονισμό, παρακαλώ πατήστε  εδώ.