«Όχι» στην απαγόρευση εισαγωγών παλαιών Ι.Χ. λέει η Κομισιόν
Εναλλακτικούς τρόπους για να περιορίσει τον «υπέργηρο» στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα θα πρέπει να αναζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Κομισιόν έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και απαγορεύει τις εισαγωγές παλαιών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και επιβάλλει περιβαλλοντικό τέλος στα λίγο νεότερα μεταχειρισμένα.
Ειδικότερα, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι ο εν λόγω νόμος αφενός παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων εντός της Ε.Ε. και αφετέρου συνιστά διακριτική φορολογική μεταχείριση, καθώς η απαγόρευση αλλά και το πρόσθετο περιβαλλοντικό τέλος δεν ισχύουν για τα εγχωρίως μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο μήνες για να απαντήσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, που είναι η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης. Βεβαίως για να φτάσει η υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων –εάν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της– εκτιμάται ότι θα παρέλθει μία διετία.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4710/2020 προβλέπει την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 1.000 ευρώ εάν είναι τεχνολογίας Euro5 και 3.000 ευρώ για όσα είναι τεχνολογίας Euro4 (πρόκειται ουσιαστικά για τις τεχνολογίες που αντιστοιχούν στις σχετικές οδηγίες περί ρύπων). Με τον ίδιο νόμο απαγορεύεται η εισαγωγή αυτοκινήτων τεχνολογίας Euro 3, 2 και 1.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εφαρμογή εδώ και περίπου ένα χρόνο του εν λόγω νόμου είχε ως συνέπεια να μειωθεί η μέση ηλικία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων στην Ελλάδα στα οκτώ έτη από δεκατρία έτη. Ωστόσο, η παρέμβαση της Κομισιόν ήταν αναμενόμενη όχι μόνο διότι είχε προβεί στις σχετικές κινήσεις ο Σύνδεσμος Εμπόρων και Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ), οι επιχειρήσεις-μέλη του οποίου κυρίως επλήγησαν από τον νόμο 4710/2020, αλλά και γιατί σαφώς προβλέπει διαφορετική μεταχείριση για τα εισαγόμενα και τα ήδη κυκλοφορούντα στην Ελλάδα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Το πρόβλημα που επιχείρησε να επιλύσει ο νόμος είναι η μεγάλη ηλικία των οχημάτων στην Ελλάδα, 16,7 έτη, πρόβλημα βεβαίως που επίσης δεν θα μπορούσε να επιλυθεί με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας ή περιβαλλοντικού τέλους και στα μη εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να «εξαφανιστούν» σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Πηγή: https://www.achaianews.gr/index.php/%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-h/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/131952-%C2%AB%CF%8C%CF%87%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B9-%CF%87-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%BD