Ουραγός η Ελλάδα στην ΕΕ – Ανύπαρκτοι οι φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ!



Του Γιώργου Κ. Ανδρή



Σοβαρή έλλειψη στα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπάρχει κατά μήκος των οδικών δικτύων σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Τα ευρήματα δείχνουν ότι 10 χώρες δεν διαθέτουν ούτε έναν φορτιστή για κάθε 100 χιλιόμετρα βασικών δρόμων. Όλες αυτές οι χώρες έχουν επίσης μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μικρότερο από 3% (εκτός από την Ουγγαρία). Επίσης 18 κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν κάτω από 5 σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου, με μόλις τέσσερα να διαθέτουν περισσότερους από 10 φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα δρόμων.
Στο πλαίσιο του πακέτου για το κλίμα Fit for 55 που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έως το 2030 οι εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα να είναι 55% μικρότερες από τα επίπεδα του 2021 – έναντι του στόχου 37,5% για το 2030 που είχε τεθεί μόλις πριν από τρία χρόνια. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να φέρουν εκατομμύρια ηλεκτρικά φορτισμένα αυτοκίνητα στην αγορά τα επόμενα χρόνια για να επιτύχουν αυτόν τον δύσκολο στόχο.
«Οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να αλλάξουν οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων εάν δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης και ανεφοδιασμού κατά μήκος των δρόμων όπου οδηγούν», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema.
«Για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας πρέπει να διανύσουν 200 χιλιόμετρα και άνω για να βρουν φορτιστή, δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα πρέπει να σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην ανάπτυξη υποδομών σε όλη την ΕΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πρόοδοι που σημειώθηκαν σε μερικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι ενθαρρυντικές, αλλά δεν πρέπει να μας αποσπούν από την άθλια κατάσταση του δικτύου φόρτισης σε άλλες χώρες της ΕΕ » εξήγησε ο Huitema.
Πράγματι, η αντίθεση μεταξύ της Ολλανδίας – της χώρας με τους περισσότερους φορτιστές (47,5 για κάθε 100 χιλιόμετρα δρόμου) – και μιας απέραντης χώρας όπως η Πολωνία (οκτώ φορές μεγαλύτερη, αλλά μόνο ένα σημείο φόρτισης για κάθε 250 χιλιόμετρα) είναι εντυπωσιακή.
«Δυστυχώς, η πρόταση για έναν Εναλλακτικό Κανονισμό Υποδομής Καυσίμων – επίσης συστατικό του πακέτου Fit for 55 – δεν είναι συγχρονισμένη με τις φιλοδοξίες της Επιτροπής για τους στόχους CO2. Ενώ εκτιμούμε την εισαγωγή των απαραίτητων δεσμευτικών στόχων για σταθμούς φόρτισης και ανεφοδιασμού σε κάθε κράτος μέλος, θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους» τόνισε ο Eric-Mark Huitema.
Συνεπώς, o ACEA καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να θέσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ηλεκτρική κινητικότητα κατά τη διάρκεια των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Fit for 55.
Οι 5 χώρες με τους περισσότερους φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα
Ολλανδία (47,5)
Λουξεμβούργο (34,5)
Γερμανία (19,4)
Πορτογαλία (14,9)
Αυστρία (6,1)
Οι 5 χώρες με τους λιγότερους φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα
Λιθουανία (0,2)
Ελλάδα (0,2)
Πολωνία (0,4)
Λετονία (0,5)
Ρουμανία (0,5)
Electric car charging points per 100km of road (+ market share)
By country, 2020
Charging points              Market share
per 100 km                   of ECVs




 
 


Austria
6.1
9.5


Belgium
5.5
10.7


Bulgaria
0.8



Croatia
2.3
1.9


Cyprus
0.5
0.5


Czech Republic
0.9
2.5


Denmark
4.4
16.4


Estonia
0.7
1.8


Finland
3.3
18.1


France
4.1
11.2


Germany
19.4
13.5


Greece
0.2
2.6


Hungary
0.6
4.7


Ireland
1
7.4


Italy
5.1
4.3


Latvia
0.5
2.7


Lithuania
0.2
1.1


Luxembourg
34.5
11.4


Malta
3.4



Netherlands
47.5
25


Poland
0.4
1.9


Portugal
14.9
13.5


Romania
0.5
2.2


Slovakia
2
1.9


Slovenia
1.6
3.1


Spain
1.1
4.8


Sweden
5
32.2




Electric car charging points per 100km of road (+ market share)By country, 2020
Source:Source: ACEA, EAFO, ERF, EUROSTAT
 
Πηγή:  https://www.carpress.gr/ouragos-i-ellada-stin-ee-anyparktoi-oi-fortistes-ilektrikon-ich/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή με θέμα: Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων 16/04/2025 ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Καθορισμός των κατηγοριών φορολογουμένων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων. ΑΔΑ: 6ΝΑΘ46ΜΠ3Ζ-Μ7Ρ ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 1828 Β'-Απόφαση Α.1057 14/04/2025 ΣΕΕΑΕ CAR & MOTOR - Τι έχουν προκαλέσει τα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα στην αγορά ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2025 ΣΕΕΑΕ Τοποθέτηση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο ACTION 24 σχετικά με τη σπείρα ηλεκτρονικών απατών με δήθεν πωλήσεις αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ Carpress - Από ποια χώρα και πότε θα εισάγονται φθηνά μεταχειρισμένα ΙΧ; ΣΕΕΑΕ Αιτημα συναντησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη 04/04/2025 ΣΕΕΑΕ Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη 04/04/2025 ΣΕΕΑΕ 04/04/2025 - Ο Κωνσταντίνος Σμπαρούνης, μέλος Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος, μιλάει στο κανάλι της «Ν» ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι είπε για τους δασμούς Trump ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του ΕΚ ΣΕΕΑΕ Carpress - Ποια εταιρεία αυτοκινήτων και πως θα γλιτώσει τους επιπλέον δασμούς στις ΗΠΑ;