Υπόμνημα του ΣΕΕΑΕ προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο.

 

Προς: Υπουργείο Οικονομικών                                                                                      Καλλιθέα  09/11/2020
Υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο                                                                           Aρ. πρωτ. : 0037
Κοιν: Γεν. Δ/ντη Τελωνείων κ. Κων. Μουρτίδη
Δ/ντη Ε.Φ.Κ. & ΦΠΑ κ. Χρήστο Λάμπρου
 






Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4714 ΦΕΚ 148 Α' 31/07/2020,και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 9 που αφορά την τροποποίηση των άρθρων 121 και 123 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας την εξής παρατυπία που έχει προκαλέσει προβλήματα στον εκτελωνισμό σε αρκετές περιπτώσεις οχημάτων.
Πιο συγκεκριμένα στο Νόμο που δημοσιεύτηκε στις 31/07/2020 αναφέρεται επί λέξει :
"3. α) Η παρ. 7 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001 (Α΄265), όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή της με τον παρόντα, εξακολουθεί να ισχύει για τα επιβατικά αυτοκίνητα, με άδεια κυκλοφορίας κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει εκδοθεί πριν από την 1η Ιουνίου 2016, για τα οποία έχει βεβαιωθεί το τέλος ταξινόμησης και έχει υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος αίτηση για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης από την Ειδική Επιτροπή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 126, ακόμη και αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. "
Όπως διαπιστώθηκε στην πράξη από ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν κάνει αίτηση για την Επιτροπή του Ιστορικού Τέλους Ταξινόμησης μετά τις 18/07/2020 αλλά ΠΡΙΝ τις 31/07/2020, αυτές απορρίφθηκαν από την Επιτροπή με το αιτιολογικό ότι ο Νόμος ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου (ήτοι 18 Ιουλίου οπότε και μπήκε σε δημόσια διαβούλευση) και όχι από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, δηλαδή στις 31/07/2020.
Παράλληλα υπήρξαν πολλές περιπτώσεις οχημάτων για τα οποία κατατέθηκαν τα σχετικά έγγραφα στις τελωνειακές αρχές ήδη από τα μέσα Ιουνίου, ώστε να πάρουν πρώτα αξία από την Υπηρεσία Αξιών, και κατόπιν οι ιδιοκτήτες τους να αποφασίσουν αν τους συνέφερε ή όχι η αίτηση στην Επιτροπή Ιστορικού Τέλους για την μείωση του κόστους εκτελωνισμού. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε τεράστια καθυστέρηση από την Επιτροπή Αξιών, με αποτέλεσμα αρκετά οχήματα να πάρουν αξίες μετά τις 18 Ιουλίου (δηλαδή 1 μήνα μετά) και ως εκ τούτου η αίτηση στην Επιτροπή Ιστορικού Τέλους να θεωρηθεί εκπρόθεσμη χωρίς καμμία ευθύνη των ιδιοκτητών.
Θεωρούμε ότι η ισχύς του Νόμου με βάση την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου προς ψήφιση (όπου δεν είναι καν σίγουρο ότι θα δημοσιευτεί τελικά αυτούσιος) και όχι με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης είναι εκτός από πρωτοφανής και παντελώς παράλογη και αφήνει εκτεθιμένους πολλούς ιδιοκτήτες που δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν ή να υποθέσουν ότι η αίτησή τους θα κρινόταν εκπρόθεσμη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ σε σχέση με την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου.
Ο ΣΕΕΑΕ καλεί τους αρμόδιους φορείς όπως μεριμνήσουν ώστε να διορθωθεί η παραπάνω ασάφεια/παράλειψη στο σχετικό Νόμο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία για όσες περιπτώσεις οχημάτων εμπίπτουν στο σχετικό διάστημα από 18/07/2020 έως 31/07/2020 και για τις περιπτώσεις που οι εκπρόθεσμες αιτήσεις στην Επιτροπή Ιστορικού Τέλους δεν οφείλονται σε αμέλεια του ιδιοκτήτη αλλά σε γραφειοκρατικά κωλύματα από την Υπηρεσία Αξιών.
 



Με εκτίμηση
Εκ μέρους του Δ.Σ.

 
                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       

               ΚΥΡΑΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                                                                  ΣΜΠΑΡΟΥΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 
 Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.