Εγκύκλιος ΕΣΕΕ Αρ. Πρωτ.: ΓΑ 8098

 

 
 
                                       Αθήνα, 31 Αυγούστου 2020
                                       Αρ. πρωτ: ΓΑ 8098
 
Προς
-Ομοσπονδίες μέλη ΕΣΕΕ
-Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας
Έδρες τους
 
Θέμα: ΕΠΕΙΓΟΝ - Τελευταίες υποχρεώσεις μηνός Αυγούστου 2020

Κυρίες και Κύριοι,

Με την παρούσα, σας γνωστοποιούμε τις τελευταίες υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις για τον τρέχοντα μήνα και πρέπει να διευθετηθούν εντός της ημέρας, ως ακολούθως:
Φορολογικές υποχρεώσεις:
·        (ΦΕΦΠ): Καταβολή 1ης και 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το 2019.
·        (ΦΕΝΠ)
-         Καταβολή 1ης και 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για το 2019.
-         Απόδοση φόρου για μη διανεμηθέντα κέρδη, σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά (Περίοδος αναφοράς: Για νομικά πρόσωπα με φορολογικό έτος που λήγει 30/6/2019).
Δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων:
·        Υποβολή δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (Περίοδος: Ιουνίου).
·        Παρακράτηση φόρου κατά την πληρωμή κάθε εφάπαξ αποζημίωσης που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (Περίοδος: Ιουνίου).
·        Υποβολή δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου στα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 (Για καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής μέσα στον Ιούνιο).
·        Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα ( Ν. 4172/2013 άρθρο 64 παρ. 2 και ΠΟΛ. 1028/20.01.2014 - Περίοδος: Ιουνίου).
ΦΠΑ
·        Υποβολή δήλωσης ΦΠΑ (Ν. 2859/2000 άρθρο 38) για υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Περίοδος: Ιουλίου).
·        Χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης από υποκείμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και λοιπά πρόσωπα (Περίοδος: Ιουλίου).
·        Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. επί οριστικής παύσης των εργασιών (Περίοδος: Ιουλίου).
·        Υποβολή στατιστικής δήλωσης (INTRASTAT - Περίοδος: Ιουλίου).
·        Γνωστοποίηση ετήσιων εκπτώσεων λόγω κύκλου εργασιών τρέχοντος έτους.
Διάφορα τέλη:
·        Υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας επί της αξίας κάθε λογαριασμού (Περίοδος: Ιουνίου).
·        Τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας (Περίοδος: Ιουνίου).
Υποχρεώσεις από άλλες διατάξεις:
·        Υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (Περίοδος: για έναρξη ή λύση μισθώσεων μέσα στον Ιούλιο).
·        Υποβολή της «Δήλωσης Covid» από εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά 40%.
·        Υποβολή αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
·        Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» από επιχειρήσεις συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιούνιο 2020
Εργατικές υποχρεώσεις:
Στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη":
·        Υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων (Μονομερείς) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.
·        Υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη εντύπου 11.1 – «Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας.
·        Υποβολή ΑΠΔ: Ιουνίου 2020 και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών της ίδιας μισθολογικής περιόδου για:
- Εργαζόμενους ενταχθέντες τον μήνα Ιούνιο 2020 στο Μηχανισμό ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ,
- Εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τους οποίους ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους τον Ιούνιο 2020.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

 
 
                            Για το Νομικό Τμήμα της ΕΣΕΕ

         Αντώνης Μέγγουλης