Κορονοϊός, προβλήματα και μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων...
11/3/20 Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 55 Α’ 11/03/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης τω αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης Κορωνοιού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.
Τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο
1. Άρθρο 1 «Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και της διάδοσης του COVID-19».
2. Άρθρο 2 «Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων».
3. Άρθρο 3 «Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών».
4. Άρθρο 4 «Προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας».
12/3/20 Δημοσιεύτηκε Εγκύκλιος με θέμα «Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19».
13/3/20 Νέα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο (14/3) σε όλη τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο περαιτέρω καταστημάτων και επιχειρήσεων ως μέτρο πρόληψης για τον κορωνοϊό.
Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:
Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά.
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away.
Κέντρα διασκέδασης
Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων.
Βιβλιοθήκες
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.
Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ).
Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος.
Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
Λαϊκές αγορές
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα.
Φαρμακεία
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away.
Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός).
Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές).
Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.
Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.
13/04/20 Σταϊκούρας: Οι οκτώ παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό
Οκτώ στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες για την στήριξη εργαζομένων, δανειοληπτών και επιχειρήσεων, καθώς η κυβέρνηση θα διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει αποτελεσματικά την οικονομία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία, αναλαμβάνουν συνεχώς συνεκτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
Οι παρεμβάσεις αυτές βασίζονται στους παρακάτω οκτώ πυλώνες:
Σύστημα δημόσιας υγείας
Σύμφωνα με τον υπουργό από την πρώτη στιγμή, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, προσλήψεις νέου προσωπικού, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί. Στη βάση αυτή το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί – σε μεγαλύτερη έκταση – τους διαθέσιμους πόρους του προϋπολογισμού του, ενώ επιπλέον χρηματοδοτείται και εκτάκτως. Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία
Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Το κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος.
Αναστολή πληρωμών
Σύμφωνα με τον υπουργό δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατά τον ίδιον, ακολουθούν, άμεσα, αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.
Μηχανισμός παρακολούθησης
Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε η κυβέρνηση να παρεμβαίνει έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.
Σύστημα στήριξης των εργαζομένων
Ο υπουργός αποκάλυψε πως θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση. Οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμόζονται σταδιακά και συνδυαστικά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.
Αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απεκάλυψε πως μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.
Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Τα συναρμόδια υπουργεία είναι συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεκτιμηθούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλει και το τραπεζικό σύστημα. Ήδη χθες και σήμερα, γι’ αυτό το σκοπό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συζητήσεις θα είναι τακτικές. Βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης. Οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους. Καλούμε όμως τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συναλλακτικές συνήθειες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα!», είπε ο υπουργός.
Πρόσθετος δημοσιονομικό χώρος
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση διεκδικεί να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι συνεχείς, έγκαιρες και στοχευμένες. Εργαζόμαστε με σύνεση και ενότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Στις δύσκολες αυτές στιγμές η Πολιτεία, και σε οικονομικό επίπεδο, θα βρεθεί δίπλα στον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Πιστεύει και αναμένει ότι στο ύψος των περιστάσεων θα σταθεί ολόκληρη η οικονομική ηγεσία του τόπου. Εργοδότες και διοικήσεις των επιχειρήσεων, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, όλοι με ευθύνη, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη και διάθεση συνεισφοράς, μπορούμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση. Η επιδημία θα είναι παροδική. Από εμάς εξαρτάται το ίδιο παροδικές να είναι και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός.
14/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 64 Α’ 14/03/2020 όπου στο Άρθρο 13 αναφέρεται ο μηχανισμός στήριξη εργαζομένων.
18/3/20 Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε υπόμνημα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά με θέμα: «Ανοιχτά και κλειστά καταστήματα από 18-03-2020»
18/3/20 Ο ΣΕΕΑΕ εξέδωσε Δελτίο Τύπου τονίζοντας την σύγχυση που υπάρχει στην αγορά για την μη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι δημόσιοι κρατικοί φορείς και τα Υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με τις διεκπεραιωτικές διαδικασίες του επαγγέλματος (για μεταβιβάσεις, ταξινομήσεις κτλ) ΗΔΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ με κυβερνητική απόφαση μέχρι και τις 30 Μαρτίου!!!
19/3/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών για την παράταση ισχύος Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) που εκδίδονται από Δημόσια και Ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο.
20/3/20 Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68 Α’ 20/03/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».
Τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο
1. Άρθρο 2 «Μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας».
2. Άρθρο 3 «Επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας».
3. Άρθρο 5 «Παράταση προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης».
4. Άρθρο 6 «Χρηματοδότηση δράσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων».
5. Άρθρο 8 «Μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων».
6. Άρθρο 9 «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας».
7. Άρθρο 10 «Μεταφορά επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις εντός του ίδιου ομίλου».
8. Άρθρο 11 «Ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας».
21/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 949 Β' 21/03/2020 «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄)».
21/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΑΔΑ Αριθ. ΦΕΚ 949 Β' 21/03/2020 με θέμα: «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄) με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του COVID-19».
21/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 951 Β' 21/03/2020 με θέμα: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ), στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
22/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 986 Β’ 22/03/2020 με θέμα «Επιβολή του μέτρου προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς COVID-19».
23/3/20 Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου με «Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τις σημερινές αποφάσεις του Ecofin».
23/3/20 Ο ΣΕΕΑΕ εκδίδει Δελτίο Τύπου και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι θεωρεί αναγκαίο το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων και συγγενών επαγγελμάτων (συνεργεία, ανταλλακτικά κτλ).
24/3/20 Πίνακας ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται.
24/3/20 Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου «Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για την εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού».
26/3/20 Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης συμπλήρωση της αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ 20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986).
27/3/20 Το ΥΜΕ δημοσίευσε Απόφαση για τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου στα μεταχειρισμένα εισαγωγής αστικά λεωφορεία που πρόκειται να συνάψουν συμβάσεις με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ.
27/3/20 Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου «Αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών και διεύρυνση των μέτρων στήριξης και σε επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας και πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού».
28/3/20 Στο ΦΕΚ 1081 Β' 28-23-2020 δημοσιεύτηκε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 11.4.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 26.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 των Υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΚΑΔ 71201400), εξαιρουμένων αποκλειστικά των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη - αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
28/3/20 Το ΣΚΑΙ δημοσίευσε Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων της κυβέρνησης μέχρι σήμερα
Ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει μέχρι σήμερα λόγω του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Πρόκειται για μέτρα στήριξης κλειστών και ανοικτών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ατομικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα.
Επίσης παρουσιάζει το δημοσιονομικό κόστος το οποίο φτάνει συνολικά τα 4,7 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Κλειστές επιχειρήσεις
Για τις κλειστές ρυθμίσεις όσον αφορά την ρευστότητα και τον τραπεζικό δανεισμό ισχύουν τα εξής:
• Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
• Διάθεση 1,8 δισ. μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
• Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς επιχειρήσεις
• Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων: α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
• Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες
Σχετικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κλειστών επιχειρήσεων ισχύουν τα εξής:
• Αναστολή πληρωμών φορολογικών (ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ και δόσεις ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 4 μήνες σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.
• Δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Επιπλέον, για την ίδια κατηγορία έχει προβλεφθεί: Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, λόγω των μέτρων έχει ανασταλεί η λειτουργία 249.474 ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ανοιχτές επιχειρήσεις
Αναφορικά με την ρευστότητα και τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές ισχύουν τα παρακάτω:
• Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
• Διάθεση 1,8 δισ. μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
• Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς επιχειρήσεις
• Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων: α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
• Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες
Σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται:
• Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι οποίες θα καταβληθούν τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα, για επιχειρήσεις με συγκεκριμένο ΚΑΔ, με υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας.
• Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Συνολικά 595.395 επιχειρήσεις επηρεάζονται δραστικά από τις επιπτώσεις, ενώ έχουν δοθεί 166.000 vouchers προγράμματος τηλεκατάρτισης.
Εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις
Σε σχέση με το εισόδημα, τον μισό και τα επιδόματα των εργαζομένων ισχύουν τα εξής:
• Επίδομα 800 ευρώ
• Μείωση ΦΠΑ σε αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνια, από 23% σε 6%
• Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων
Για αυτή την κατηγορία προβλέπεται η αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες
Σχετικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις προβλέπεται:
• Κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
• Αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες για εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.
Επίσης, έχει προβλεφθεί: Καταβολή του 60% του μισθώματος του ακινήτου που ενοικιάζουν και αφορά στην 1η κατοικία.
Συνολικά 621.734 μισθωτοί και 231.147 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είδαν τη σύμβαση εργασίας τους να αναστέλλεται λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν με κρατική εντολή. Το κόστος των μέτρων αγγίζει περίπου 400 εκ ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό επηρεάζονται και 100.000 παιδιά.
Εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις
Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, προβλέπεται:
• Επίδομα 800 ευρώ σε όσους τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους
• Μείωση ΦΠΑ σε αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνια, από 23% σε 6%
• Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων
Ακόμη, έχει αποφασιστεί: Αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες για όσους δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.
Αναφορικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές, ισχύει:
• Κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος για όσους δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Σε επίπεδο εργασιακής ευελιξία δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς αναστολής εργασίας των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, ενώ υπάρχει και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
Είναι 909.794 οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται δραστικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κόστος περίπου 2 δισ. ενώ εμμέσως επηρεάζονται και 100.000 παιδιά.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις έως 5 άτομα (που πλήττονται από την κρίση)
Για την εν λόγω κατηγορία προβλέπεται:
• Επίδομα 800 ευρώ (δεν αφορά επιστήμονες)
• Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης 100 ωρών ελεύθερων επαγγλματιών, επιστημονικού κλάδου (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι-λογιστές, εκπαιδευτικοί-ερευνητές) με voucher αξίας 600€, Απρίλιος-Μαϊος
Σε σχέση με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύουν τα εξής:
• Αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες
• Αναστέλλεται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η Εξόφληση θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις από 1/9/2020
• Αναστολή καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων με υποχρέωση καταβολής (1/3 – 31/5).
• Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου-Μαρτίου εφόσον εξοφληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
Για αυτή την κατηγορία έχουν δοθεί 166.000 vouchers προγράμματος τηλεκατάρτισης
Δημόσιος Τομέας
Όσον αφορά, τέλος, στον δημόσιο τομέα λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
• Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν (έκτακτο) Δώρο Πάσχα. Το κόστος ανέρχεται σε 80 εκ.
• Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων
• Άδεια Ειδικού Σκοπού για δημοσίους υπαλλήλους
Μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης εδώ.
Πηγή:https://www.skai.gr/news/finance/koronoios-analytika-metra-stiriksis-epixeiriseon-ergazomenon-kyvernisis-simera
30/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 75 Α’ 30/03/2020 με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο
ΜΕΡΟΣ Α’
1. Άρθρο 1 «Έκπτωση 25% για δόσεις βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων».
2. Άρθρο 2 «Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων».
3. Άρθρο 3 «Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής».
4. Άρθρο 5 «Αναστολή προθεσμιών διενέργειας διαδικαστικών πράξεων και καταβολής δόσεων».
5. Άρθρο 11 «Μερική καταβολή μισθωμάτων».
ΜΕΡΟΣ Γ’
1. Άρθρο 18 «»Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά το ποσοστό 25%».
2. Άρθρο 19 «Χρόνος καταβολής επιδόματος Πάσχα».
3. Άρθρο 25 «Μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων».
3/4/20 Δημοσιεύτηκε το ΑΔΑ Αριθ. ΦΕΚ Β΄1158 03/04/2020 με θέμα «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 1 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του».
3/4/20 Ευρωπαϊκή επιτροπή εξέδωσε Δελτίο Τύπου « Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό μέτρο παροχής εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού».
9/4/20 Σήμερα δημοσιεύτηκε η Εγκύκλιος με θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 75Α΄) «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄) με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του και παροχή οδηγιών για την ενιαία εφαρμογή του». Αναφέρει την έκπτωση 25% επί των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων που θα πληρωθούν εντός της κανονικής προθεσμίας και όχι στην παράταση.
9/4/20 Σήμερα ο ΣΕΕΑΕ έστειλε Υπόμνημα στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο με αίτημα την άμεση ψήφιση και εφαρμογή της επικείμενης αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης και εκτελωνισμού οχημάτων από χώρες του εξωτερικού.
9/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Παροχή οδηγιών για την έκδοση τελωνειακών αποφάσεων κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων πρόληψης της εμφάνισης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού».
10/4/20 Παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις, σήμερα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1299 Β' και αναφέρει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 12.4.2020 έως και 27.4.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 9.4.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 (64) αφορά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΚΑΔ 71201400), εξαιρουμένων αποκλειστικά των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη - αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
10/4/20 Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών κ. Κων/νο Καραμανλή στο οποίο τονίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ζητάει να παρθούν μέτρα ώστε να επανέλθει η λειτουργικότητα του επαγγέλματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
12/4/20 Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών και οι παρατάσεις σύμφωνα με το Βήμα και το Έθνος
https://www.ethnos.gr/oikonomia/99638_koronoios-oi-epta-allages-stis-dieykolynseis-gia-ergazomenoys-kai-epiheiriseis
https://www.tovima.gr/2020/04/12/finance/epidoma-800-eyro-oi-imerominies-katavolis-oi-neoi-kad-i-prothesmia-gia-osous-den-prolavan/
16/4/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1457 Β' με θέμα: «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19».
16/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ και αφορά την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών.
22/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με θέμα: Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή της με αριθμ. 39162 ΕΞ 2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο "Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19."
23/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου τρίτου «Ευεργέτημα συμψηφισμού με άλλες οφειλές κατά 25% σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφληση οφειλών ΦΠΑ» της από 13.04.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 84Α΄) «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» και παρέχουμε οδηγίες για ενημέρωση και ενιαία εφαρμογή αυτών.
3/5/20 Σήμερα εκδόθηκε το ΦΕΚ 1648 Β’ με θέμα την προσωρινό περιορισμό κυκλοφορίας πέραν τον ορίων της οικείας Περιφέρειας. Από τα μέτρα εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται με την χρήση της σχετικής βεβαίωσης κυκλοφορίας.
4/5/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2 κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων».
8/5/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την παράτση καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.
10/5/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1780 Β' με θέμα : «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
13/5/20 ΕΣΕΕ δημοσίευσε σήμερα την εγκύκλιο με θέμα: « Αποστάσεις μεταξύ των πελατών και καταγραφή της χωρητικότητας του καταστήματος – Λοιπά μέτρα υγειονομικής προφύλαξης». Επίσης, δημοσίευσε το έντυπο αυτοαξιολόγησης επιχείρησης και έντυπο για τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων στην επιχείρηση.
30/5/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 104 Α' 30/05/2020 με τους όρους, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπα- σχολουμένους.
31/5/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 2087 Β' 31/05/2020 «Κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων».
3/6/20 ΕΣΕΕ δημοσίευσε σήμερα την εγκύκλιο με θέμα: «Νέο νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από την κρίση του κορωνοϊού».
3/6/20 ΕΣΕΕ δημοσίευσε σήμερα την εγκύκλιο με θέμα: «Έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».
4/6/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 2168 Β' 04/06/2020 «Κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων».
12/6/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με θέμα: «Παροχή διευκρινίσεων στους εντασσόμενους περιγραφικά (χωρίς ΚΑΔ) των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό –COVID 19»
14/6/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 2276 Β' 14/06/2020 «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020».
15/6/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με θέμα: «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του άρθρου 1 της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 131/14-6-2020 (ΦΕΚ Β΄ 2276) και του άρθρου 7 της ΚΥΑ 23103/478/14.6.2020 (ΦΕΚ Β’ 2274)».
Τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο
1. Άρθρο 1 «Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και της διάδοσης του COVID-19».
2. Άρθρο 2 «Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων».
3. Άρθρο 3 «Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών».
4. Άρθρο 4 «Προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας».
12/3/20 Δημοσιεύτηκε Εγκύκλιος με θέμα «Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19».
13/3/20 Νέα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο (14/3) σε όλη τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο περαιτέρω καταστημάτων και επιχειρήσεων ως μέτρο πρόληψης για τον κορωνοϊό.
Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:
Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά.
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away.
Κέντρα διασκέδασης
Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων.
Βιβλιοθήκες
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι.
Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ).
Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος.
Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
Λαϊκές αγορές
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα.
Φαρμακεία
Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away.
Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός).
Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές).
Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.
Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.
13/04/20 Σταϊκούρας: Οι οκτώ παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό
Οκτώ στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες για την στήριξη εργαζομένων, δανειοληπτών και επιχειρήσεων, καθώς η κυβέρνηση θα διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει αποτελεσματικά την οικονομία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία, αναλαμβάνουν συνεχώς συνεκτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
Οι παρεμβάσεις αυτές βασίζονται στους παρακάτω οκτώ πυλώνες:
Σύστημα δημόσιας υγείας
Σύμφωνα με τον υπουργό από την πρώτη στιγμή, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, προσλήψεις νέου προσωπικού, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί. Στη βάση αυτή το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί – σε μεγαλύτερη έκταση – τους διαθέσιμους πόρους του προϋπολογισμού του, ενώ επιπλέον χρηματοδοτείται και εκτάκτως. Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία
Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Το κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος.
Αναστολή πληρωμών
Σύμφωνα με τον υπουργό δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατά τον ίδιον, ακολουθούν, άμεσα, αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.
Μηχανισμός παρακολούθησης
Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε η κυβέρνηση να παρεμβαίνει έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.
Σύστημα στήριξης των εργαζομένων
Ο υπουργός αποκάλυψε πως θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση. Οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμόζονται σταδιακά και συνδυαστικά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.
Αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απεκάλυψε πως μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.
Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Τα συναρμόδια υπουργεία είναι συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεκτιμηθούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλει και το τραπεζικό σύστημα. Ήδη χθες και σήμερα, γι’ αυτό το σκοπό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συζητήσεις θα είναι τακτικές. Βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης. Οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους. Καλούμε όμως τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συναλλακτικές συνήθειες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα!», είπε ο υπουργός.
Πρόσθετος δημοσιονομικό χώρος
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση διεκδικεί να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι συνεχείς, έγκαιρες και στοχευμένες. Εργαζόμαστε με σύνεση και ενότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Στις δύσκολες αυτές στιγμές η Πολιτεία, και σε οικονομικό επίπεδο, θα βρεθεί δίπλα στον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Πιστεύει και αναμένει ότι στο ύψος των περιστάσεων θα σταθεί ολόκληρη η οικονομική ηγεσία του τόπου. Εργοδότες και διοικήσεις των επιχειρήσεων, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, όλοι με ευθύνη, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη και διάθεση συνεισφοράς, μπορούμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση. Η επιδημία θα είναι παροδική. Από εμάς εξαρτάται το ίδιο παροδικές να είναι και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός.
14/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 64 Α’ 14/03/2020 όπου στο Άρθρο 13 αναφέρεται ο μηχανισμός στήριξη εργαζομένων.
18/3/20 Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε υπόμνημα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά με θέμα: «Ανοιχτά και κλειστά καταστήματα από 18-03-2020»
18/3/20 Ο ΣΕΕΑΕ εξέδωσε Δελτίο Τύπου τονίζοντας την σύγχυση που υπάρχει στην αγορά για την μη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι δημόσιοι κρατικοί φορείς και τα Υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με τις διεκπεραιωτικές διαδικασίες του επαγγέλματος (για μεταβιβάσεις, ταξινομήσεις κτλ) ΗΔΗ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ με κυβερνητική απόφαση μέχρι και τις 30 Μαρτίου!!!
19/3/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών για την παράταση ισχύος Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.) που εκδίδονται από Δημόσια και Ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο.
20/3/20 Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68 Α’ 20/03/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».
Τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο
1. Άρθρο 2 «Μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας».
2. Άρθρο 3 «Επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας».
3. Άρθρο 5 «Παράταση προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης».
4. Άρθρο 6 «Χρηματοδότηση δράσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων».
5. Άρθρο 8 «Μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων».
6. Άρθρο 9 «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας».
7. Άρθρο 10 «Μεταφορά επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις εντός του ίδιου ομίλου».
8. Άρθρο 11 «Ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας».
21/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 949 Β' 21/03/2020 «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄)».
21/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΑΔΑ Αριθ. ΦΕΚ 949 Β' 21/03/2020 με θέμα: «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄) με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του COVID-19».
21/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 951 Β' 21/03/2020 με θέμα: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ), στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
22/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 986 Β’ 22/03/2020 με θέμα «Επιβολή του μέτρου προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς COVID-19».
23/3/20 Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου με «Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τις σημερινές αποφάσεις του Ecofin».
23/3/20 Ο ΣΕΕΑΕ εκδίδει Δελτίο Τύπου και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι θεωρεί αναγκαίο το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων και συγγενών επαγγελμάτων (συνεργεία, ανταλλακτικά κτλ).
24/3/20 Πίνακας ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται.
24/3/20 Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου «Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για την εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού».
26/3/20 Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης συμπλήρωση της αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ 20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986).
27/3/20 Το ΥΜΕ δημοσίευσε Απόφαση για τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου στα μεταχειρισμένα εισαγωγής αστικά λεωφορεία που πρόκειται να συνάψουν συμβάσεις με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ.
27/3/20 Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου «Αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών και διεύρυνση των μέτρων στήριξης και σε επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας και πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού».
28/3/20 Στο ΦΕΚ 1081 Β' 28-23-2020 δημοσιεύτηκε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 28.3.2020 έως και 11.4.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 26.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 των Υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΚΑΔ 71201400), εξαιρουμένων αποκλειστικά των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη - αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
28/3/20 Το ΣΚΑΙ δημοσίευσε Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων της κυβέρνησης μέχρι σήμερα
Ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει μέχρι σήμερα λόγω του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Πρόκειται για μέτρα στήριξης κλειστών και ανοικτών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ατομικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα.
Επίσης παρουσιάζει το δημοσιονομικό κόστος το οποίο φτάνει συνολικά τα 4,7 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Κλειστές επιχειρήσεις
Για τις κλειστές ρυθμίσεις όσον αφορά την ρευστότητα και τον τραπεζικό δανεισμό ισχύουν τα εξής:
• Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
• Διάθεση 1,8 δισ. μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
• Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς επιχειρήσεις
• Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων: α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
• Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες
Σχετικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κλειστών επιχειρήσεων ισχύουν τα εξής:
• Αναστολή πληρωμών φορολογικών (ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ και δόσεις ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 4 μήνες σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.
• Δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Επιπλέον, για την ίδια κατηγορία έχει προβλεφθεί: Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, λόγω των μέτρων έχει ανασταλεί η λειτουργία 249.474 ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ανοιχτές επιχειρήσεις
Αναφορικά με την ρευστότητα και τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές ισχύουν τα παρακάτω:
• Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
• Διάθεση 1,8 δισ. μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
• Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς επιχειρήσεις
• Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων: α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
• Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες
Σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπεται:
• Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι οποίες θα καταβληθούν τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα, για επιχειρήσεις με συγκεκριμένο ΚΑΔ, με υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας.
• Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για 3 μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Συνολικά 595.395 επιχειρήσεις επηρεάζονται δραστικά από τις επιπτώσεις, ενώ έχουν δοθεί 166.000 vouchers προγράμματος τηλεκατάρτισης.
Εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις
Σε σχέση με το εισόδημα, τον μισό και τα επιδόματα των εργαζομένων ισχύουν τα εξής:
• Επίδομα 800 ευρώ
• Μείωση ΦΠΑ σε αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνια, από 23% σε 6%
• Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων
Για αυτή την κατηγορία προβλέπεται η αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες
Σχετικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις προβλέπεται:
• Κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
• Αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες για εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.
Επίσης, έχει προβλεφθεί: Καταβολή του 60% του μισθώματος του ακινήτου που ενοικιάζουν και αφορά στην 1η κατοικία.
Συνολικά 621.734 μισθωτοί και 231.147 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είδαν τη σύμβαση εργασίας τους να αναστέλλεται λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν με κρατική εντολή. Το κόστος των μέτρων αγγίζει περίπου 400 εκ ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό επηρεάζονται και 100.000 παιδιά.
Εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις
Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, προβλέπεται:
• Επίδομα 800 ευρώ σε όσους τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους
• Μείωση ΦΠΑ σε αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνια, από 23% σε 6%
• Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων
Ακόμη, έχει αποφασιστεί: Αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες για όσους δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.
Αναφορικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές, ισχύει:
• Κάλυψη των ασφαλιστικών κρατήσεων από το κράτος για όσους δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
• Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Σε επίπεδο εργασιακής ευελιξία δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς αναστολής εργασίας των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, ενώ υπάρχει και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
Είναι 909.794 οι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται δραστικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κόστος περίπου 2 δισ. ενώ εμμέσως επηρεάζονται και 100.000 παιδιά.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις έως 5 άτομα (που πλήττονται από την κρίση)
Για την εν λόγω κατηγορία προβλέπεται:
• Επίδομα 800 ευρώ (δεν αφορά επιστήμονες)
• Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης 100 ωρών ελεύθερων επαγγλματιών, επιστημονικού κλάδου (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι-λογιστές, εκπαιδευτικοί-ερευνητές) με voucher αξίας 600€, Απρίλιος-Μαϊος
Σε σχέση με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύουν τα εξής:
• Αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες
• Αναστέλλεται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η Εξόφληση θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις από 1/9/2020
• Αναστολή καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων με υποχρέωση καταβολής (1/3 – 31/5).
• Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου-Μαρτίου εφόσον εξοφληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
Για αυτή την κατηγορία έχουν δοθεί 166.000 vouchers προγράμματος τηλεκατάρτισης
Δημόσιος Τομέας
Όσον αφορά, τέλος, στον δημόσιο τομέα λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
• Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν (έκτακτο) Δώρο Πάσχα. Το κόστος ανέρχεται σε 80 εκ.
• Προπληρωμένες κάρτες για αγορά προϊόντων από super market αξίας 90€ για το διάστημα από 11/3/2020 έως 4/5/2020 ως εναλλακτική χρήση των σχολικών γευμάτων
• Άδεια Ειδικού Σκοπού για δημοσίους υπαλλήλους
Μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης εδώ.
Πηγή:https://www.skai.gr/news/finance/koronoios-analytika-metra-stiriksis-epixeiriseon-ergazomenon-kyvernisis-simera
30/3/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 75 Α’ 30/03/2020 με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο
ΜΕΡΟΣ Α’
1. Άρθρο 1 «Έκπτωση 25% για δόσεις βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων».
2. Άρθρο 2 «Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων».
3. Άρθρο 3 «Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής».
4. Άρθρο 5 «Αναστολή προθεσμιών διενέργειας διαδικαστικών πράξεων και καταβολής δόσεων».
5. Άρθρο 11 «Μερική καταβολή μισθωμάτων».
ΜΕΡΟΣ Γ’
1. Άρθρο 18 «»Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά το ποσοστό 25%».
2. Άρθρο 19 «Χρόνος καταβολής επιδόματος Πάσχα».
3. Άρθρο 25 «Μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων».
3/4/20 Δημοσιεύτηκε το ΑΔΑ Αριθ. ΦΕΚ Β΄1158 03/04/2020 με θέμα «Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 1 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του».
3/4/20 Ευρωπαϊκή επιτροπή εξέδωσε Δελτίο Τύπου « Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό μέτρο παροχής εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού».
9/4/20 Σήμερα δημοσιεύτηκε η Εγκύκλιος με θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 75Α΄) «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄) με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του και παροχή οδηγιών για την ενιαία εφαρμογή του». Αναφέρει την έκπτωση 25% επί των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων που θα πληρωθούν εντός της κανονικής προθεσμίας και όχι στην παράταση.
9/4/20 Σήμερα ο ΣΕΕΑΕ έστειλε Υπόμνημα στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο με αίτημα την άμεση ψήφιση και εφαρμογή της επικείμενης αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης και εκτελωνισμού οχημάτων από χώρες του εξωτερικού.
9/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Παροχή οδηγιών για την έκδοση τελωνειακών αποφάσεων κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων πρόληψης της εμφάνισης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού».
10/4/20 Παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις, σήμερα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1299 Β' και αναφέρει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 12.4.2020 έως και 27.4.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 9.4.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 (64) αφορά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΚΑΔ 71201400), εξαιρουμένων αποκλειστικά των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη - αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές, των οποίων ο τεχνικός έλεγχος εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
10/4/20 Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών κ. Κων/νο Καραμανλή στο οποίο τονίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ζητάει να παρθούν μέτρα ώστε να επανέλθει η λειτουργικότητα του επαγγέλματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
12/4/20 Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών και οι παρατάσεις σύμφωνα με το Βήμα και το Έθνος
https://www.ethnos.gr/oikonomia/99638_koronoios-oi-epta-allages-stis-dieykolynseis-gia-ergazomenoys-kai-epiheiriseis
https://www.tovima.gr/2020/04/12/finance/epidoma-800-eyro-oi-imerominies-katavolis-oi-neoi-kad-i-prothesmia-gia-osous-den-prolavan/
16/4/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1457 Β' με θέμα: «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19».
16/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ και αφορά την εκτέλεση τελωνειακών εργασιών.
22/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με θέμα: Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή της με αριθμ. 39162 ΕΞ 2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο "Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19."
23/4/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου τρίτου «Ευεργέτημα συμψηφισμού με άλλες οφειλές κατά 25% σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφληση οφειλών ΦΠΑ» της από 13.04.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 84Α΄) «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» και παρέχουμε οδηγίες για ενημέρωση και ενιαία εφαρμογή αυτών.
3/5/20 Σήμερα εκδόθηκε το ΦΕΚ 1648 Β’ με θέμα την προσωρινό περιορισμό κυκλοφορίας πέραν τον ορίων της οικείας Περιφέρειας. Από τα μέτρα εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται με την χρήση της σχετικής βεβαίωσης κυκλοφορίας.
4/5/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2 κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων».
8/5/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την παράτση καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.
10/5/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 1780 Β' με θέμα : «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
13/5/20 ΕΣΕΕ δημοσίευσε σήμερα την εγκύκλιο με θέμα: « Αποστάσεις μεταξύ των πελατών και καταγραφή της χωρητικότητας του καταστήματος – Λοιπά μέτρα υγειονομικής προφύλαξης». Επίσης, δημοσίευσε το έντυπο αυτοαξιολόγησης επιχείρησης και έντυπο για τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων στην επιχείρηση.
30/5/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 104 Α' 30/05/2020 με τους όρους, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπα- σχολουμένους.
31/5/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 2087 Β' 31/05/2020 «Κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων».
3/6/20 ΕΣΕΕ δημοσίευσε σήμερα την εγκύκλιο με θέμα: «Νέο νομικό πλαίσιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από την κρίση του κορωνοϊού».
3/6/20 ΕΣΕΕ δημοσίευσε σήμερα την εγκύκλιο με θέμα: «Έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».
4/6/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 2168 Β' 04/06/2020 «Κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων».
12/6/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με θέμα: «Παροχή διευκρινίσεων στους εντασσόμενους περιγραφικά (χωρίς ΚΑΔ) των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό –COVID 19»
14/6/20 Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 2276 Β' 14/06/2020 «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020».
15/6/20 Σήμερα αναρτήθηκε η Εγκύκλιος απο την ΑΑΔΕ με θέμα: «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του άρθρου 1 της ΚΥΑ ΓΔΟΥ 131/14-6-2020 (ΦΕΚ Β΄ 2276) και του άρθρου 7 της ΚΥΑ 23103/478/14.6.2020 (ΦΕΚ Β’ 2274)».