«Γκάζια» στην αγορά καινούριων αυτοκινήτων – Προβληματίζουν τα… κίνητρα!

 

 
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 

Χαράς Ευαγγέλια για την αγορά αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο καθώς οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων κατέγραψαν άνοδο 21,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των πωλήσεων παραμένει χαμηλός και κυμάνθηκε κάτω από τις 6.000 μονάδες και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους οι πωλήσεις παραδοσιακά μειώνονται ιδίως τον Δεκέμβριο όπου κανένας καταναλωτής δεν θέλει να αποκτήσει το καινούριο του αυτοκίνητο για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα Τέλη Κυκλοφορίας καθώς θα αναγκαστεί να καταβάλλει ολόκληρο το αντίτιμο των Τελών Κυκλοφορίας τόσο του τρέχοντος έτους όσο και του επόμενου που θα έρθει σε λίγες ημέρες αλλά και επειδή δεν θέλει η Άδεια Κυκλοφορίας του καινούριου του αυτοκινήτου να αναγράφει το έτος που φεύγει.
Επίσης φέτος πέραν των παραπάνω χαρακτηριστικών έχουμε και τις εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών περί επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης, παροχής κινήτρων αντικατάστασης αλλά και αντικινήτρων, φθηνότερα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα Euro5 και Euro6 και άλλες παροχές οι οποίες αν δεν ανακοινωθούν επίσημα το μόνο που θα προκαλέσουν θα είναι να «παγώσουν» οι πωλήσεις καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που έχουν ανακάμψει μετά από 8 χρόνια κρίσης.
Πάντως οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 5.982 μονάδες έναντι 4.922 αυτοκινήτων με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράψει άνοδο 21,5%.
Όσον αφορά στις εταιρικές και λιανικές πωλήσεις κυμάνθηκαν σε 40% και 60% αντίστοιχα γεγονός που έχει ανησυχήσει τους εισαγωγείς καθώς οι καταναλωτές είναι δεδομένο ότι θα «παγώσουν» τις παραγγελίες τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο της απόσυρσης ή των κινήτρων.
Σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων καταγράφουν άνοδο 10,4% καθώς ανήλθαν σε πάνω από 92.850 μονάδες έναντι 84.076 αυτοκινήτων.


Πρωτιά για την Toyota
Η Toyota και τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση του πίνακα των πωλήσεων με 940 ταξινομήσεις καταγράφοντας άνοδο 39,3%.
Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η VW με 526 πωλήσεις σημειώνοντας ωστόσο άνοδο 95,5%.
Στην τρίτη θέση αναρριχήθηκε η Opel με 464 ταξινομήσεις καταγράφοντας μικρή άνοδο 4,7%.
Ακολουθεί η Citroen με 451 πωλήσεις σημειώνοντας άνοδο 39,1%.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Hyundai με 416 ταξινομήσεις καταγράφοντας αύξηση 91,7%.
Porsche και Mercedes φαίνεται ότι είχαν την τιμητική τους τον Σεπτέμβριο καθώς σημείωσαν άνοδο 350% και 122,3% ενώ επίσης τριψήφια ποσοστά ανόδου κατέγραψαν οι Seat και η Kia.
 
Πηγή:  https://www.carpress.gr/gkazia-stin-agora-kainourion-aftokiniton-provlimatizoun-ta-kinitra/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων