Ποια αυτοκίνητα φθηναίνουν και ποια ακριβαίνουν!

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 
Τη τελική έγκριση των Θεσμών αλλά και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανανέωση του ελληνικού στόλου οχημάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικίνητρα για τα παλιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών, υβριδικών και φυσικού αερίου οχημάτων ενώ έρχονται και σημαντικές μειώσεις στους δασμούς και κατ’ επέκταση και στις τιμές των μεταχειρισμένων ΙΧ που πληρούν τις οδηγίες Euro5 και Euro6.
Ουσιαστικά το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα καινούρια αλλά και εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως τα κίνητρα ή τα αντικίνητρα!
Σύμφωνα πάντως με το Βήμα ολόκληρο το σχέδιο απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων και αντικατάστασης με νέα φιλικά προς το περιβάλλον συζητήθηκε την Παρασκευή στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κώστας Αχ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών ο στόλος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ΙΧ στην ΕΕ είναι κάτω του 7%. Στην Ελλάδα είναι κάτω του 1%. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον.


Όμως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (ΙΧ ή και λεωφορεία) είναι ακόμη πολύ ακριβά και η αυτονομία τους περιορισμένη. Το υπουργείο από το 2014 έχει διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αυτοκινήτων, αλλά και για την αγορά νέων.
Η επόμενη κίνηση είναι να ζητηθεί η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα.
Ωστόσο επειδή το αποτύπωμα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι μικρό το ΥΜΕ προτείνει να δοθούν κίνητρα σε αυτοκίνητα υβριδικά, καθώς και σε νέα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.
Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως αν συμφωνήσουν οι Θεσμοί το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει το 2020 για να ζωντανέψει και πάλι η αγορά αυτοκινήτου.
Μάλιστα η βασική ιδέα της πρότασης του ΥΜΕ είναι να δοθούν κίνητρα στην αγορά πιο νέων και φιλικών προς το περιβάλλον μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκίνητων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πριμοδοτηθούν τα καινούργια.
 
Πηγή:  https://www.carpress.gr/poia-aytokinhta-fthnainoyn-kai-poia-akribainoyn/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στο Υπουργείο Μεταφορών (Δ/ΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ (Δ36)) 16/11/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στη Υφυπουργό Μεταφορών, κα Χριστίνα Αλεξοπούλου 23/10/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σταϊκουρα 02/08/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σταϊκουρα 18/09/2023 ΣΕΕΑΕ Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε. το 2016 και συμπληρωματική το 2020... ΣΕΕΑΕ Δημοσίευση της με αρ. 153104-2024 (4413'Β) ΥΑ - ΜΕΜΟ Αρ. πρωτ. 182251 12/09/2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Απρίλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2024