Ποια αυτοκίνητα φθηναίνουν και ποια ακριβαίνουν!

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 
Τη τελική έγκριση των Θεσμών αλλά και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανανέωση του ελληνικού στόλου οχημάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικίνητρα για τα παλιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών, υβριδικών και φυσικού αερίου οχημάτων ενώ έρχονται και σημαντικές μειώσεις στους δασμούς και κατ’ επέκταση και στις τιμές των μεταχειρισμένων ΙΧ που πληρούν τις οδηγίες Euro5 και Euro6.
Ουσιαστικά το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα καινούρια αλλά και εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως τα κίνητρα ή τα αντικίνητρα!
Σύμφωνα πάντως με το Βήμα ολόκληρο το σχέδιο απόσυρσης παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων και αντικατάστασης με νέα φιλικά προς το περιβάλλον συζητήθηκε την Παρασκευή στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κώστας Αχ. Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών ο στόλος των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ΙΧ στην ΕΕ είναι κάτω του 7%. Στην Ελλάδα είναι κάτω του 1%. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον.


Όμως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (ΙΧ ή και λεωφορεία) είναι ακόμη πολύ ακριβά και η αυτονομία τους περιορισμένη. Το υπουργείο από το 2014 έχει διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αυτοκινήτων, αλλά και για την αγορά νέων.
Η επόμενη κίνηση είναι να ζητηθεί η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα.
Ωστόσο επειδή το αποτύπωμα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι μικρό το ΥΜΕ προτείνει να δοθούν κίνητρα σε αυτοκίνητα υβριδικά, καθώς και σε νέα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.
Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως αν συμφωνήσουν οι Θεσμοί το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει το 2020 για να ζωντανέψει και πάλι η αγορά αυτοκινήτου.
Μάλιστα η βασική ιδέα της πρότασης του ΥΜΕ είναι να δοθούν κίνητρα στην αγορά πιο νέων και φιλικών προς το περιβάλλον μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκίνητων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πριμοδοτηθούν τα καινούργια.
 
Πηγή:  https://www.carpress.gr/poia-aytokinhta-fthnainoyn-kai-poia-akribainoyn/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων