Ο Τύπος δεν φιμώνεται!

 

 
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα κείμενο.
Έτσι αισθάνομαι και εγώ προσωπικά μετά το πρόσφατο περιστατικό που έζησα μαζί με την οικογένειά μου από κάποιον δειλό που θεώρησε ότι μπορεί να με φοβερίσει ή να με κάνει να σταματήσω την έρευνά μου για τις όποιες παρανομίες διαπράττονται στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που δημοσιοποίησα το περιστατικό στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου (ΕΣΑ) και ιδιοκτήτη του NewsAuto.gr κ. Τάκη Τρακουσέλη του οποίου αποτελώ και μέλος τους τελευταίους μήνες, κινητοποιήθηκαν άπαντες!
Και όταν λέω άπαντες εννοώ συναδέλφους, που ασχολούνται με το Αστυνομικό Ρεπορτάζ και στο Δικαστικό, η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα το τμήμα Αμαρουσίου και τα στελέχη του αλλά και δικηγόροι.
Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος χιλιάδες φίλοι, αναγνώστες, φορείς και γενικότερα άνθρωποι έφτιαξαν μια άθραυστη ασπίδα προστασίας γύρω από εμένα και την οικογένειά μου χωρίς να το ζητήσω από κανέναν τους.
Ήταν όλοι «παρόντες» ο καθένας με τον δικό του τρόπο και σε όλους αυτούς οφείλω ένα τεράστιο «Ευχαριστώ»!
Δεν υπάρχουν λόγια άλλα να γράψω ή να πω! Απλά σας ευχαριστώ ολόψυχα όλους καθώς με αυτό τον τρόπο που ενεργήσατε αποδείξατε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σε αυτή την κοινωνία και όταν χρειαστεί γινόμαστε όλοι μία γροθιά ενάντια στην οποιαδήποτε απειλή.
Πάντως καλώ όλους τους καταναλωτές που έχουν πέσει θύματα από επιτήδειους εμπόρους αυτοκινήτων να μην φοβηθούν και να δημοσιοποιήσουν το περιστατικό τους!
Μόνο με αυτόν τον τρόπο τα λαμόγια θα εξαφανιστούν από την αγορά και θα μπορέσουν οι σοβαροί επιχειρηματίες του κλάδου να λειτουργήσουν χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό και με ειλικρίνεια.
Αν κανένας καταναλωτής δεν δημοσιοποιεί την δική του περίπτωση απάτης τότε οι επιτήδειοι θα γίνουν πανίσχυροι και στο τέλος θα καταστραφεί εντελώς η ελληνική αγορά αυτοκινήτου.
Μην διστάζετε ο δρόμος έχει ανοίξει και όταν είμαστε πολλοί οι επιτήδειοι είναι ανίσχυροι…
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ένωση Συντακτών Αυτοκινήτου (ΕΣΑ), τον Σύνδεμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), τον Σύνδεσμο Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) αλλά και την ΕΣΗΕΑ για τις ανακοινώσεις που έχουν δημοσιεύσει και τους ευχαριστώ ολόψυχα για την στήριξη.
Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)
Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με τις απειλές που δεχθήκαμε η οποία σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις απειλές που δέχθηκε ο συνάδελφος Γ. Ανδρής από ιδιοκτήτη μάνδρας αυτοκινήτων, μετά από το ρεπορτάζ που υπογράφει, για καταγγελίες ότι «μάντρες» αυτοκινήτων αλλοιώνουν στοιχεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και εξαπατούν αγοραστές.
Για μια ακόμη φορά οι δημοσιογράφοι γίνονται θύματα απειλών σε βάρος των ιδίων και των οικογενειών τους για έρευνες που διεξάγουν προς όφελος πολιτών. Φαίνεται ότι η καταγγελτική δημοσιογραφία δεν αρέσει σε κάποιους!
Το Δ.Σ. συμπαρίσταται στον συνάδελφο και την οικογένειά του και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η τρομοκρατία δεν θα σταματήσει την ελεύθερη έρευνα και την αποκάλυψη της αλήθειας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ».
Ένωση Συντακτών Αυτοκινήτου
Η Ένωση Συντακτών Αυτοκινήτου, πληροφορούμενη την απόπειρα εκφοβισμού – εκβιασμού, του μέλους της Ένωσης και συντάκτη αυτοκινήτου, Γιώργου Ανδρή, προκειμένου να σταματήσει την έρευνα για εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που εξαπατούν υποψήφιους αγοραστές, μειώνοντας τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους ή εισπράττοντας προκαταβολές για ανύπαρκτα αυτοκίνητα, δηλώνει απερίφραστα τον αποτροπιασμό της για την πράξη αυτή.
Δηλώνει επίσης, ότι οι δημοσιογράφοι δεν φιμώνονται με τέτοιου είδους ενέργειες, ούτε υποκύπτουν σε εκβιασμούς.
Η παραπάνω ενέργεια – απειλή για τη ζωή τους και προς μέλη της οικογένειας του συναδέλφου δημοσιογράφου, έχει έναν λόγο παραπάνω να μην μείνει ατιμώρητη.
Η Ελληνική Αστυνομία, που ήδη έχει αναλάβει την έρευνα, ελπίζουμε σύντομα να εντοπίσει τους υπεύθυνους αυτής της πράξης και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.
Η Ενωση Συντακτών Αυτοκινήτου, θα σταθεί στο πλευρό του συναδέλφου Γιώργου Ανδρή, σε κάθε περίπτωση και σε νομική υποστήριξη.
Ο πρόεδρος Τάκης Τρακουσέλλης
Ο γενικός γραμματέας  Δημήτρης Μπαλής»
Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων (ΣΕΑΑ)
Απόλυτα καταδικαστέες οι πρακτικές απειλής κατά δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν απάτες με εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα επισημαίνει ο ΣΕΑΑ.
Και συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Τις τελευταίες ημέρες η Αστυνομία επιβεβαίωσε το θλιβερό γεγονός ότι δημοσιογράφος δέχθηκε απειλές κατά του ιδίου και της οικογένειάς του, εξαιτίας της δημοσίευσης της δημοσιογραφικής έρευνάς του, σχετικά με τις εισαγωγές στην Ελλάδα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τα μέσα που μετέρχονται ορισμένοι έμποροι για να εξαπατήσουν τις αρχές και τους καταναλωτές.
Ο ΣΕΑΑ καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις πρακτικές.
Είναι αδιανόητο σε ευρωπαϊκή χώρα, το έτος 2019, να επιχειρείται η φίμωση του τύπου και να απειλούνται δημοσιογράφοι κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός τους.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, για την οποία η Δημόσια Αρχή πρέπει να επιληφθεί, προκειμένου να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου και τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων και των οικογενειών τους.
Αυτή, όμως, η πρωτοφανής και απαράδεκτη ενέργεια, καταδεικνύει και το μείζον ζήτημα που υφίσταται με την αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και μάλιστα του εισαγόμενου μεταχειρισμένου, για την οποία η Δημόσια Αρχή οφείλει να παρέμβει, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές από επιτηδείους οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν διστάζουν για τίποτε.».
Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ)
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης σχετικά με τις απειλές που δεχθήκαμε ανέφερε ότι: «Καταδικάζω απερίφραστα τέτοιου είδους ενέργειες από όπου και αν προέρχονται και σε καμία περίπτωση ο Τύπος δεν φιμώνεται. Ωστόσο κάποιοι άγνωστοι και ανεγκέφαλοι δεν μπορούν να βάζουν στο στόχαστρο έναν ολόκληρο κλάδο που αποτελείται από οικογενειάρχες επιχειρηματίες και όχι νονούς της νύχτας. Ευελπιστούμε οι Αρχές να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ενόχων και να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη».
Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΕΑΕ επισημαίνει ότι: «Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) καταδικάζει απερίφραστα τις οιεσδήποτε ενέργειες κατά της ελευθερίας του τύπου και τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στην προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Είμασταν και θα είμαστε στο πλευρό κάθε δημοσιογράφου που απειλείται ή διώκεται επειδή διατύπωσε την άποψη του στα μέσα πληροφόρησης και επικοινωνίας έντυπα και ηλεκτρονικά.
Πληροφορούμενοι ωστόσο το από 29-01-2019 σχετικό δελτίο τύπου του ΣΕΑΑ έχουμε να παρατηρήσουμε ότι μολονότι και αυτός καταδικάζει την ενέργεια κατά του δημοσιογράφου, γεγονός το οποίο χαιρετίζουμε, βρίσκει ωστόσο ευκαιρία, με την αφορμή αυτή, να καταφερθεί συλλήβδην κατά του κλάδου των εισαγωγέων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι στον κλάδο μας υφίσταται μείζον ζήτημα και ότι η Δημόσια Αρχή πρέπει να παρέμβει για να προφυλάξει τους Έλληνες καταναλωτές από τους επιτηδείους, γεγονός απαράδεκτο και συκοφαντικό, αφού σκοπίμως ταυτίζει τον κλάδο μας με παραβατικές συμπεριφορές ορισμένων προσώπων που ασφαλώς πρέπει να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν. Παραβάτες άλλωστε υπάρχουν σε κάθε κλάδο της αγοράς και της κοινωνίας.
Η εισαγωγή και διάθεση στους Έλληνες καταναλωτές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που προέρχονται από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη και απρόσκοπτη από κάθε είδους παρεμβάσεις και εμπόδια είτε κρατικά (με απαράδεκτους δασμοφορολογικούς συντελεστές) είτε του « αθέμιτου» ανταγωνισμού όπως είναι αυτές οι γενικές και αδίκως αφοριστικές κρίσεις του συνδέσμου που επειδή έχει ανταγωνιστικά με εμάς συμφέροντα, διατυπώνει αρνητικές και γενικόλογες κρίσεις που πλήττουν την αξιοπιστία ολόκληρου του κλάδου μας και μας δυσφημούν.
Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων απ‘ όπου κι αν προέρχονται, ζητάμε όμως από τον ΣΕΑΑ να ανακαλέσει δημοσίως την αθέμιτη και άδικη αναφορά του για το κλάδο των εισαγωγέων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.»
Σύλλογος – Εμπόρων – Εισαγωγέων-Δικύκλων-Ανταλλακτικών και συναφών ειδών
Ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. ( Σύλλογος – Εμπόρων – Εισαγωγέων-Δικύκλων-Ανταλλακτικών και συναφών ειδών) εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις απειλές που δέχθηκε ο κος Γ. Ανδρής και μέλη της οικογένειας του μετά από ρεπορτάζ που υπογράφει, για καταγγελίες ότι «μάντρες» αυτοκινήτων αλλοιώνουν στοιχεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και εξαπατούν αγοραστές.
Επίσης δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του, και είναι στο πλευρό του δημοσιογράφου κ. Ανδρή ο οποίος είναι γνωστός για το ήθος και την μαχητικότητα του και τέτοιες ενέργειες πρέπει να είναι καταδικαστέες από όλους τους φορείς, αλλά και τους απλούς πολίτες, και φυσικά η ανταπόκριση της Πολιτείας να είναι άμεση.
Κάποιοι επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, να παρανομούν με τις πράξεις τους, και όταν αυτό αποκαλύπτεται , να φέρονται με απειλές ακόμα και σε ανήλικα παιδιά…!!!
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Για τον ΣΕΕΔΑ
Ο Πρόεδρος
Κώστας Σάββας».
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/o-typos-den-fimonetai/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στο Υπουργείο Μεταφορών (Δ/ΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ (Δ36)) 16/11/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στη Υφυπουργό Μεταφορών, κα Χριστίνα Αλεξοπούλου 23/10/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σταϊκουρα 02/08/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σταϊκουρα 18/09/2023 ΣΕΕΑΕ Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε. το 2016 και συμπληρωματική το 2020... ΣΕΕΑΕ Δημοσίευση της με αρ. 153104-2024 (4413'Β) ΥΑ - ΜΕΜΟ Αρ. πρωτ. 182251 12/09/2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Απρίλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2024