Έτσι θα λειτουργεί το νέο σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης

 

 

Της Μαρίας Μόσχου
 
Μέσα στο 2019 ευελπιστεί το υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών  να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται οι αλλαγές στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης.  Μετά την ψήφιση του νόμου που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα (Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου) στη Βουλή απαιτούνται μια σειρά από διαγωνισμοί προκειμένου το υπουργείο να είναι σε θέση να ελέγχει το νέο σύστημα.
Αυτό αποκάλυψε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open»  ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.
«Αλλάζουμε τον τρόπο εξέτασης για την άδεια οδήγησης. Είναι τραγικό να ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες σαν κοινωνία ένα νοσηρό φαινόμενο: Στην πρώτη επαφή που έρχονται τα παιδιά μας με το δημόσιο για να αποκτήσουν την άδεια οδήγησης, να τους ζητάμε χρήματα και όχι ικανότητες και δεξιότητες για να λάβουν την άδεια οδήγησης. Αυτό έχει και πολιτιστικό και κοινωνικό αντίκτυπο αν θέλετε, αλλά έχει και βαρύ φόρο στη συνέχεια, με τα τροχαία ατυχήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο νέο σύστημα που προβλέπει το νομοσχέδιο ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «θα υπάρχει κέντρο στο Υπουργείο Μεταφορών και στους ελεγκτές του αντίστοιχου Σώματος, που θα  μπορούν να βλέπουν από κάμερες και δειγματοληπτικά στη συνέχεια, όλες τις εξετάσεις μέσα στο αυτοκίνητο. Στο αυτοκίνητο δε θα υπάρχει πλέον ο δάσκαλος οδήγησης, θα είναι ο εξεταζόμενος και ο εξεταστής…».
Μάλιστα τόνισε ότι ο εξεταστής θα είναι κάθε φορά διαφορετικός καθώς θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση την τελευταία στιγμή.
«Θα είναι δυο ειδών οι εξετάσεις: θα είναι πορεία και θα είναι και σε πάρκα συγκεκριμένα ή σε δρόμους με ήπια κυκλοφορία και με κάμερες επίσης, για να μπορεί κάποιος να βλέπει στη συνέχεια αν είναι οι εξετάσεις ορθές, αν πέρασε κάποιος σωστά ή όχι. Και οι εξεταστές θα είναι ξεχωριστό Σώμα, θα γίνεται κλήρωση κάθε στιγμή. Θα γίνεται κάθε φορά σε κάθε εξεταζόμενο κλήρωση για το ποιος θα είναι ο εξεταστής τελευταία στιγμή».
Ο υπουργός Μεταφορών ξεκαθάρισε  ότι  τα έξοδα για την τοποθέτηση κάμερας στα αυτοκίνητα των εξεταστών θα βαρύνουν τους δάσκαλους οδήγησης: «Όπως έχουν άλλου είδους εξοπλισμό στα αυτοκίνητα του δασκάλου, υποχρεωτικά θα έχουν και τις κάμερες για τις εξετάσεις».
Παράλληλα ανέφερε ότι το κεντρικό σημείου ελέγχου των καμερών θα είναι στο Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών, κάτι που θα ετοιμαστεί μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου που αναμένεται είτε στο τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του 2019.
Μετά την ψήφιση θα γίνουν διαγωνισμοί οι οποίοι, όπως υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης  δεν θα καθυστερήσουν πολύ καθώς δεν είναι σύνθετα αυτά τα συστήματα.
«Επιτέλους θα σταματήσει το να είναι η εξέταση ενός νέου οδηγού πάρεργο. Αυτή τη στιγμή οι εξεταστές που έχουμε, δεν έχουν καν τις άδειες οδήγησης που εξετάζουν, είναι τελείως στρεβλό…» είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι αν σταματήσουν τις στάσεις εργασίας οι εξεταστές όλοι οι υποψήφιοι που περιμένουν θα δώσουν εξετάσεις με τα παλιό σύστημα.
Αναφερόμενος στις γραπτές εξετάσεις ο υπουργός Μεταφορών είπε πως και εκεί θα αλλάξει η διαδικασία. «Θα είναι σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, επίσης με κάμερες, με άλλους επιτηρητές από τους εξεταστές προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο να δίνει άλλος εξετάσεις, αντί για άλλον» είπε χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/etsi-tha-leitoyrgei-to-neo-systhma-ekdoshs-adeion-odhghshs/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων