Τροπολογία: Μέχρι πότε θα παραταθεί ο εκτελωνισμός ΙΧ Euro 6 πρώτης γενιάς


 
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 

Λήγει άμεσα η «ομηρία» χιλιάδων ιδιοκτητών αυτοκινήτων που περιμένουν από τα τέλη Αυγούστου την παράταση των εκτελωνισμών σε οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro6 πρώτης γενιάς.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Movenews.gr τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή και αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα δοθεί το «πράσινο φως» για τον εκτελωνισμό των καινούριων αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro6 πρώτης γενιάς ενώ παράλληλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θα εκτελωνιστούν με τους μειωμένους συντελεστές.
Ωστόσο η τροπολογία θα αφορά όσα αυτοκίνητα εισαχθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και όχι όσα έρθουν με τη νέα χρονιά.
Παράλληλα όσοι εισαγωγείς και έμποροι διαθέτουν φορολογικές αποθήκες θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι τα αυτοκίνητα στα οποία θα δώσει παράταση το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχουν ταξινομηθεί, δηλαδή να έχει καταβληθεί το Τέλος Ταξινόμησης, το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2019.
Σε διαφορετική περίπτωση το Τέλος Ταξινόμησης θα υπολογιστεί με τους αυξημένους συντελεστές κάνοντας την εισαγωγή των εν λόγω οχημάτων ασύμφορη.
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο movenews.gr ότι τα καινούρια αυτοκίνητα που περιμένουν την παράταση για να εκτελωνιστούν υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες ενώ τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα σε μερικές χιλιάδες.
Πάντως η παράταση που δίνεται και ουσιαστικά αφορά μόνο σε τέσσερις μήνες είναι από τις μικρότερες που έχει δοθεί ποτέ και σίγουρα θα επηρεάσει τόσο τις πωλήσεις όσο και τα κρατικά έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/tropologia-mexri-pote-tha-paratathei-o-ektelonismos-ix-euro-6-proths-genias/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων