Βαρύς ο λογαριασμός για την ανανέωση διπλώματος


 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
 
Καθαρό αυτοκίνητο, άψογη συμπεριφορά αλλά και βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι υποψήφιοι ηλικιωμένοι οδηγοί άνω των 74 ετών οι οποίοι θα τολμήσουν να επιχειρήσουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης.
Μάλιστα με το κόστος να ανέρχεται σε 108 ευρώ είναι πολλοί εκείνοι που θα σκεφτούν σοβαρά να μην προχωρήσουν στην ανανέωση του διπλώματός τους.
Πέραν όμως του υπέρογκου κόστους η εγκύκλιος του ΥΜΕ περιλαμβάνει μέχρι και καθαριότητα αυτοκινήτου.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο χαρακτηριστικά: «Τα οχήματα µε τα οποία θα διενεργείται η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς οφείλεται να προσκομίζονται καθαρά εσωτερικά και εξωτερικά (υαλοπίνακες, καθρέφτες, πινακίδα αριθµού κυκλοφορίας), διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διενεργείται η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.»
Επίσης η διαδικασία διακόπτεται σε περίπτωση που η επιτροπή έχει βάσιμες ενδείξεις για πιθανούς περιορισμούς για την ικανότητα οδήγησης του ενδιαφερόμενου…
Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ Β΄4158/21-9-2018 δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ.µ. Α3/64720/6117/30-8-2018 απόφαση του Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών µε θέµα «Συμπλήρωση και τροποποίηση της 50984/7947/22-11-2013 (Β΄3056) υπουργικής απόφασης «Άδεια οδήγησης, εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών µμοτοποδηλάτων, µμοτοσικλετών και αυτοκινήτων»» η οποία έλαβε ΑΔΑ 9Λ2Ρ465ΧΘΞΗ9Π.
Το άρθρο 1 αφορά στην ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης µετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, ενώ το άρθρο 2 αφορά συμπλήρωση και τροποποίηση της υπόψη απόφασης.
Στη συνέχεια παρατίθενται διευκρινίσεις επί του άρθρου 1 της εν θέµατι απόφασης, που έχουν ως εξής:
Α. ΓΕΝΙΚΑ
Στις διατάξεις της εν θέµατι απόφασης εµπίπτουν οι ενδιαφερόμενοι για ανανέωση άδειας οδήγησης που καταθέτουν αίτηση από την 30η Αυγούστου 2018 και µετά, και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων ετών (74) κατά την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης άδειας οδήγησης (σηµείο 4β).
Το όχηµα µε το οποίο προσέρχεται στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ο ενδιαφερόμενος, οφείλει να διαθέτει ισχύον ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από ατύχημα κατά την κυκλοφορία του.
Διευκρινίζεται ότι το προσκομιζόμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ισχύει κατά την ηµέρα της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, ακόµη και αν η άδεια οδήγησης του ενδιαφερόμενου έχει λήξει.
Επισημαίνεται ότι στις παραγράφους 1 και 3 του νέου άρθρου 8Α εκ παραδρομής γίνεται παραπομπή στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του π.δ.51/2012 αντί του ορθού «παράγραφο 3 του άρθρου 7».
Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ δοκιμασιών ΠΡΟΣΟΝΤ?Ν ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρµόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει Δελτίο Εκπαίδευσης και Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.), το οποίο µέχρι την προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος εκδίδεται χειρόγραφα.
Στο Δ.Ε.Ε αναγράφονται τυχόν ιατρικοί περιορισµοί µε τη µορφή κωδικών αριθµών, όπως αυτοί αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του π.δ. 51/2012 (Α’ 101) και εφόσον έχει χορηγηθεί στον ενδιαφερόμενο βεβαίωσης παράτασης, ο αριθµός πρωτοκόλλου αυτής.
Στην αίτηση δηλώνεται από τον ενδιαφερόμενο το όχηµα µε το οποίο θα συμμετάσχει στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς καταθέτοντας φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του. Στην περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης δικύκλου ή φορτηγού ή λεωφορείου, η αρµόδια Υπηρεσία ελέγχει και διασφαλίζει ότι το δίκυκλο ή το φορτηγό ή το λεωφορείο, ανήκει στην κατηγορία που αιτείται ο ενδιαφερόμενος για ανανέωση και αναγράφει στο ΔΕΕ τον αριθµό κυκλοφορίας και την κατηγορία στην οποία ανήκει το όχηµα. Σε περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης µε όχηµα κατηγορίας Β, ο αριθµός κυκλοφορίας του δύναται να αναγράφεται στο ΔΕΕ από τον εξεταστή κατά την δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.
Με την κατάθεση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για ανανέωση άδειας οδήγησης, ο ενδιαφερόμενος από τα «παράβολα» που αναφέρονται στο άρθρο 8 της υ.α. 50984/7947/2013 (Β’ 3056), καταθέτει υποχρεωτικά το αποδεικτικό του προβλεπόµενου ποσού (50,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 23) για τις δαπάνες της ανανέωσης άδειας οδήγησης και το αποδεικτικό για την καταβολή του προβλεπόµενου ποσού (10,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 25) για τον προγραμματισμό της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.
Το αποδεικτικό του προβλεπόμενου ποσού για την εκτύπωση του εντύπου (30,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 28) της άδειας οδήγησης καθώς και το αποδεικτικό για την καταβολή παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ ΤΣΑ (18,00€ – κωδικός τύπου e-παράβολου 65), δύναται να καταβάλλονται µετά την επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.
Οι Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών οφείλουν να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους µε οποιοδήποτε τρόπο για τη διαδικασία διενέργειας της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς σύµφωνα µε τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
Γ. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Τα οχήµατα µε τα οποία θα διενεργείται η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς οφείλεται να προσκομίζονται καθαρά εσωτερικά και εξωτερικά (υαλοπίνακες, καθρέφτες, πινακίδα αριθµού κυκλοφορίας), διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διενεργείται η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.
Πριν την έναρξη της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, ο ενδιαφερόμενος παραδίδει το ΔΕΕ στον εξεταστή για έλεγχο και σε περίπτωση που του έχει χορηγηθεί βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας οδήγησης, την επιδεικνύει στον εξεταστή.
Μετά το τέλος της εξέτασης, η βεβαίωση αυτή παραδίδεται στον εξεταστή, ο οποίος την επισυνάπτει στο Πρακτικό.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν φέρει µαζί του την ανωτέρω βεβαίωση δεν πραγματοποιείται η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.
Κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών ο εξεταστής ελέγχει επιπλέον την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και εάν πρόκειται για όχηµα κατηγορίας Β αναγράφει στο ΔΕΕ τον αριθµό κυκλοφορίας (εφόσον δεν αναγράφεται). Σε περίπτωση που το όχηµα είναι αυτόµατο, αναγράφει τον κωδικό «78» ή «αυτόµατο όχηµα» και µμονογράφει το ΔΕΕ.
Επίσης ελέγχει από το πρωτότυπο έντυπο (ή από ευκρινές φωτοαντίγραφο των δύο όψεων εάν έχει κατατεθεί το πρωτότυπο) εάν η άδεια οδήγησης που έχει στην κατοχή του αντιστοιχεί στην κατηγορία στην οποία εξετάζεται.
Στις συγκοινωνιακές περιοχές της χώρας στις οποίες εφαρμόζεται εξαίρεση υποχρέωσης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου των οχημάτων τους, δεν ελέγχεται η ύπαρξη Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου.
Ο Α εξεταστής δύναται εφόσον το επιθυµεί να κάθεται στη θέση του συνοδηγού.
Στις περιπτώσεις προσέλευσης του ενδιαφερόμενου µε όχηµα διθέσιο (όπως, αγροτικό, διθέσιο επιβατικό) στο όχηµα επιβαίνει ο Α εξεταστής, κατ’ αναλογία των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς οχηµάτων κατηγορίας C ή CE.
Σε περίπτωση που η επιτροπή έχει βάσιµες ενδείξεις για πιθανούς περιορισμούς για την ικανότητα οδήγησης του ενδιαφερόμενου, δεν διενεργείται ή διακόπτεται η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.
Σημειώνεται σχετική παρατήρηση στο Δ.Ε.Ε. και στο πρακτικό εξέτασης. Η οικεία Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών οφείλει να ελέγξει τα αναγραφόμενα στο Δ.Ε.Ε. και στο πρακτικό και να προβεί στις απαραίτητες κατά περίπτωση ενέργειες.
Σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά και µόνο τον ενδιαφερόμενο.
Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ολοκληρώνεται στο σηµείο εκκίνησης µε ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για το αποτέλεσµά της. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται από την επιτροπή για τη δυνατότητα επανεξέτασής του από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επιτροπή.
Στη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς δίκυκλων:
Με µέριµνα του ενδιαφερόμενου προσκομίζεται στο χώρο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς και όχηµα κατηγορίας Β (από τον οδηγό του ο οποίος πρέπει να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης της αντίστοιχης κατηγορίας) που ακολουθεί κατά τη διάρκεια της πορείας και το οποίο φέρει όλα τα έγγραφα για τη νόµιµη κυκλοφορία του (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ειδικό σήµα ασφάλισης, απόδειξη πληρωµής τελών κυκλοφορίας) που ελέγχουν οι εξεταστές.
Το παραπάνω όχηµα φέρει στο πίσω µέρος του και σε εµφανές σηµείο πινακίδα µε το διεθνές διακριτικό σήµα «L» ερυθρού χρώµατος και τη φράση «Προσοχή – Προπορεύεται Μοτοσικλέτα», που προμηθεύονται οι εξεταστές µε ευθύνη των Διευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών και τοποθετούν στο όχηµα πριν την έναρξη της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.
Ο ενδιαφερόμενος οφείλει κατά τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς να φορά εγκεκριμένο κράνος ασφαλείας κλειστού τύπου (full face ή flip up) στο οποίο το υπάρχον κάλυµµα του κάτω µέρους του προσώπου είναι προστατευτικό και σηµαίνεται στο ειδικό ταµπελάκι µε το σύµβολο «P».
Επίσης φορά επενδύτη (μπουφάν) μοτοσικλέτας εγκεκριμένου τύπου, το οποίο φέρει εσωτερικά προστατευτικά στους ώµους, αγκώνες, βραχίονες και χέρια και παντελόνι µε προστατευτικά σε γοφούς και γόνατα, σύµφωνα µε το πρότυπο ΕΝ1621, γάντια τα οποία εξασφαλίζουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, προστασία από την τριβή και τέλος καλή αίσθηση των χειριστηρίων κατά την οδήγηση.
Πέραν των ανωτέρω φορά και αντανακλαστικό γιλέκο χρώµατος κίτρινου φθορίζοντος το οποίο µε ευθύνη των Διευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών προµηθεύονται οι εξεταστές.
Επιπρόσθετα πρέπει να φορά κατάλληλα υποδήµατα (όχι πάνινα), που προστατεύουν το πόδι τουλάχιστον έως το ύψος του αστραγάλου.
Κατά τη διάρκεια της Πορείας (ΟΜΑΔΕΣ Β και Γ), η καθοδήγηση του ενδιαφερόμενου από τους εξεταστές που επιβαίνουν στο ακολουθούν όχηµα κατηγορίας Β, γίνεται µέσω κινητών τηλεφώνων, τα οποία φέρουν ο ενδιαφερόμενος και ο οδηγός του ακολουθούντος οχήματος, ένα εκ των οποίων συνοδεύεται από ασύρµατα ή ενσύρματα ακουστικά.
Εναλλακτικά δύναται να χρησιμοποιηθεί ραδιοσύστηµα αμφίδρομης (full duplex), ασύρµατης, φωνητικής επικοινωνίας, μεταξύ του ενδιαφερομένου και του εξεταστή (το σύστηµα ασύρµατης επικοινωνίας µμεταξύ πρέπει να είναι τέτοιο ώστε ο ενδιαφερόμενος να µην αποσπά το χέρι του από το τιµόνι, για τη χρήση ή λειτουργία του).
Ο ενδιαφερόμενος ή και ο οδηγός του ακολουθούντος οχήματος πρέπει να έχουν τις γνώσεις και να είναι σε θέση να χειρίζονται τον παραπάνω εξοπλισµό.
Δεν απαιτείται φόρτωση σε όχηµα κατηγορίας ΒΕ, C και CΕ κατά την διάρκεια των δοκιμασιών και της πορείας.
Δ. ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Σε περίπτωση επιτυχούς δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς πριν τη λήξη της διοικητικής ισχύος της άδειας οδήγησης, ως έναρξη της νέας διοικητικής ισχύος (σηµείο 4α), του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης, είναι η ηµέρα λήξης της προηγούμενης άδειας οδήγησης.
Εφόσον κατά την ηµέρα διεξαγωγής της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, η άδεια οδήγησης του ενδιαφερόμενου έχει λήξει, ως ημερομηνία έναρξης ισχύος (σηµείο 4α), του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης, είναι αυτή της επιτυχούς δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.
Κάθε άδεια οδήγησης που ανανεώνεται αποδίδεται στον ενδιαφερόμενο όχι νωρίτερα από τη λήξη του προηγούμενου εντύπου (µε την παράδοση του παλαιού εντύπου), καθότι δεν έχει τη δυνατότητα οδήγησης µε το νέο έντυπο, δεδομένου ότι η έναρξη ισχύος του (σηµείο 4α), είναι αυτή της λήξης του προηγούμενου (σηµείο 4β).
Σε περίπτωση δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς µε αυτόµατο όχηµα και στο ΔΕΕ έχει αναγραφεί από τον εξεταστή ο κωδικός «78» ή αυτόµατο όχηµα, τότε στο νέο έντυπο της άδειας οδήγησης που θα εκδοθεί αναγράφεται υποχρεωτικά ο κωδικός «78».
Ε. ΥΠΟΧΡΕΩΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Προκύπτει από τα παραπάνω ότι, οι Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών υποχρεούνται να προμηθευτούν ικανό αριθµό αντανακλαστικών γιλέκων χρώµατος κίτρινου φθορίζοντος καθώς και πινακίδες µε το διεθνές διακριτικό σήµα «L» ερυθρού χρώµατος και τη φράση «Προσοχή – Προπορεύεται Μοτοσικλέτα».
Παρακαλούνται οι Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών να ενημερώσουν τους εξεταστές αναφορικά µε τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, µε ιδιαίτερη επισήμανση στην υποχρέωση ελέγχου αναγραφής στο ΔΕΕ τυχόν ιατρικών περιορισµών.»

 
Πηγή: https://www.movenews.gr/barys-o-logariasmos-gia-thn-ananeosh-diplomatos/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στο Υπουργείο Μεταφορών (Δ/ΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ (Δ36)) 16/11/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στη Υφυπουργό Μεταφορών, κα Χριστίνα Αλεξοπούλου 23/10/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σταϊκουρα 02/08/2023 ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα στον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σταϊκουρα 18/09/2023 ΣΕΕΑΕ Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε. το 2016 και συμπληρωματική το 2020... ΣΕΕΑΕ Δημοσίευση της με αρ. 153104-2024 (4413'Β) ΥΑ - ΜΕΜΟ Αρ. πρωτ. 182251 12/09/2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Απρίλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2024