«Πειραγμένο» ταχογράφο έχει ένα στα τρία φορτηγά που κυκλοφορούν στην χώρα μας

 

 

Της Μαρίας Μόσχου

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα ελέγχων στα φορτηγά που κινούνται στην χώρα μας όσον αφορά τους ταχογράφους, συσκευή η οποία καταγράφει τον χρόνο οδήγησης, τα διαλείμματα, τις περιόδους ανάπαυσης, καθώς και τις χρονικές περιόδους άλλων εργασιών που εκτελούνται από τον οδηγό. Την ίδια στιγμή η ΕΕ καλεί την Ελλάδα μαζί με άλλα εννέα κράτη – μέλη  να συμμορφωθούν με τους κανόνες της Επιτροπής σχετικά με τη διασύνδεση των εθνικών ηλεκτρονικών μητρώων για τις κάρτες οδηγών. Η Ελλάδα έχει διορία δυο μηνών για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση των δοκιμών αλλιώς θα δεχτεί αιτιολογημένη γνώμη ένα βήμα πριν την επιβολή προστίμου.
Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται δυόμιση περίπου μήνες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στον Κηφισό όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν φορτηγό πέρασε στο αντίθετο ρεύμα συνθλίβοντας δύο ΙΧ.
Έλεγχοι Τροχαίας
Οι Έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα έδειξαν ότι τόσο τα ελληνικά όσο και τα φορτηγά από το εξωτερικό που εισέρχονται στο ελληνικό δίκτυο δεν κάνουν ορθή χρήση του ταχογράφου ή παρεμβαίνουν στο σύστημα.
Οι αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), πραγματοποίησαν κατά μήκος των εθνικών αξόνων της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, ειδική εξόρμηση για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών οδηγών φορτηγών οχημάτων.
Συνολικά, μέσα σε ένα διήμερο ελέγχθηκαν -1.247 φορτηγά οχήματα και βεβαιώθηκαν -456  παραβάσεις για μη ορθή χρήση και λειτουργία ταχογράφου (παραβίαση ωραρίου οδήγησης, εργασίας και ανάπαυσης οδηγών και υπέρβαση ορίου ταχύτητας).
Στο πλαίσιο της ανωτέρω ειδικής δράσης, συνελήφθη στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ύψος των Διοδίων Αφιδνών, ένας αλλοδαπός οδηγός έμφορτου φορτηγού οχήματος, διότι κατά τον τροχονομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε επέμβει σκόπιμα στην συσκευή ταχογράφου του οχήματος, προκειμένου να αλλοιώνει τα καταγεγραμμένα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω με τη χρήση μαγνήτη επηρέαζε την ορθή λειτουργία του παλμογράφου της συσκευής, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται ουδεμία δραστηριότητα του οχήματος στον ταχογράφο.  Η επέμβαση του οδηγού, επηρέαζε την σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων του οχήματος, καθιστώντας την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια. Μάλιστα επέδειξε αλλοιωμένο φύλλο καταγραφής ταχύτητας, προκειμένου να εξαπατήσει τους αστυνομικούς και να αποφύγει τη βεβαίωση παραβάσεων.
Η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφεύγει ανάλογες περιπτώσεις σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο αποφάσισε την εφαρμογή του συστήματος TACHOnet με το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεμένες όλες οι χώρες σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/68.

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, επειδή δεν διενήργησαν τις δοκιμές για τη σύνδεση του συστήματος TACHOnet, και στη Δανία, επειδή δεν είχε συνδεθεί με το σύστημα TACHOnet. Το TACHOnet είναι το ευρωπαϊκό σύστημα για την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις κάρτες ταχογράφου. Είναι βασικό εργαλείο για να εξασφαλίζεται η επιβολή των κανόνων σχετικά με τους χρόνους οδήγησης και ανάπαυσης στις οδικές μεταφορές. Ο κύριος στόχος του TACHOnet είναι να εξακριβώνει ότι δεν εκδίδονται δύο ή περισσότερες κάρτες από διαφορετικά κράτη μέλη για τον ίδιο οδηγό. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/68 ορίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να συνδεθούν με το TACHOnet, σύμφωνα με ειδικές τεχνικές απαιτήσεις. Παρά το γεγονός ότι τα προαναφερόμενα κράτη μέλη —με εξαίρεση τη Δανία— συνδέονται με το TACHOnet, δεν κατάφεραν να διεξαγάγουν με επιτυχία τις προκαταρκτικές δοκιμές, οι οποίες δείχνουν αν η σύνδεση πληροί όλες αυτές τις τεχνικές απαιτήσεις. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

 
Πηγή: https://www.movenews.gr/peiragmeno-tachografo-exei-ena-sta-tria-forthga-poy-kykloforoyn-sthn-xora-mas/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων