Η Mercedes σταματά τις παραδόσεις diesel φορτηγών – Ποιον κινητήρα αφορά

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή


Η Mercedes ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις πετρελαιοκίνητων φορτηγών με συγκεκριμένο αφού διαπίστωσε ότι, υπό ορισμένες συνθήκες οδήγησης, οι εκπομπές του οξειδίου του αζώτου (NOx) θα μπορούσαν να υπερβούν τα νόμιμα όρια.
Ειδικότερα η Daimler, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Μεταφορών (KBA) το θέμα που έχει προκύψει τον περασμένο μήνα και βρίσκεται σε “εποικοδομητικό” διάλογο.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξεταστεί έντονα από τότε που ο Όμιλος Volkswagen το 2015 παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό για να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών.
Ο όμιλος VW έφθασε σε έναν διακανονισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, αλλά το σκάνδαλο συνεχίζει να αντηχεί στη Γερμανία, όπου ο επικεφαλής της μονάδας Audi του, Rupert Stadler, συνελήφθη σε ξεχωριστή έρευνα.
Η Daimler εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι κινητήρες πετρελαίου χρησιμοποιούν ένα πρόσθετο ουρίας νιτρικού άλατος, το οποίο ονομάζεται AdBlue, για να εξουδετερώσουν τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό βλαβερής νέφωσης και όζοντος.
Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι 774.000 οχήματα της Mercedes-Benz στην Ευρώπη βρέθηκαν να περιέχουν παράνομο λογισμικό και διέταξαν τη Daimler να ανακαλέσει 238.000 αυτοκίνητα στη Γερμανία.
Στην τελευταία περίπτωση, η Bild am Sonntag ανέφερε ότι η Daimler είχε διαπιστώσει κατά τη διάρκεια εσωτερικών ελέγχων ότι το λογισμικό που λειτουργούσε στον κινητήρα OM 501 θα σταματούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, την έγχυση του AdBlue καθώς το σύστημα διάγνωσης του κινητήρα έχει σχεδιαστεί για να απενεργοποιεί τη ροή του AdBlue σε ασυνήθιστες περιστάσεις, όπως όταν ο κινητήρας λειτουργεί με βιοντίζελ.
Αυτό όμως θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της αμμωνίας, η οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να δράσει ως ερεθιστικό αναπνευστικό.
“Κατά τη διάρκεια των δοκιμών ρύθμισης, η Daimler βρήκε μεμονωμένες καταστάσεις όταν ένας εξακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας κινητήρας βαρέων οχημάτων του προτύπου Euro 5 ξεπέρασε ελαφρώς τα σχετικά όρια NOx”, ανέφερε η εταιρεία.
Ο συγκεκριμένος κινητήρας πωλήθηκε σε φορτηγά της Mercedes-Benz στην Ευρώπη μέχρι το 2013. Αυτή τη στιγμή πωλείται μόνο εκτός Ευρώπης.
«Μέχρις ότου διασαφηνιστούν τα τεχνικά ζητήματα, η εταιρεία έχει λάβει προληπτική απόφαση να μην παραδίδει πλέον αυτόν τον κινητήρα», δήλωσε ο Daimler.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/h-mercedes-stamata-tis-paradoseis-diesel-forthgon-poion-kinhthra-afora/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε. το 2016 και συμπληρωματική το 2020... ΣΕΕΑΕ Δημοσίευση της με αρ. 153104-2024 (4413'Β) ΥΑ - ΜΕΜΟ Αρ. πρωτ. 182251 12/09/2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Απρίλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Φεβρουάριος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιανουάριος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Δεκέμβριος 2023 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Νοέμβριος 2023