«Μονομαχία» Μανδύλα – Κυριακόπουλου για την Sixt! – Ποιος κέρδισε

 

 
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@movenews.gr
 


Στην τελική ευθεία διεκδίκησης του εταιρείας χρονομίσθωσης και ενοικίασης αυτοκινήτων βρέθηκαν οι όμιλοι Μανδύλας και Κυριακόπουλος στον διαγωνισμό που έχουν προκηρύξει οι τράπεζες.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του movenews.gr ο όμιλος Μανδύλα φέρεται να έχει καταθέσει την καλύτερη και πιο υψηλή προσφορά και όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μεγάλος νικητής στη «μονομαχία» απόκτησης της εταιρείας χρονομίσθωσης και ενοικίασης αυτοκινήτων στην χώρα μας, καθώς μέχρι σήμερα ο ανταγωνιστής του δεν έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά.
Η φίρμα Sixt στην Ελλάδα ανήκει στον όμιλο Θεοχαράκη αλλά τα οικονομικά προβλήματα αλλά και η λήξη του συμβολαίου με την ξένη εταιρεία αποτέλεσαν μονόδρομο την αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη στην χώρα μας τόσο για τις τράπεζες όσο και για την ξένη εταιρεία.
Στελέχη από τον όμιλο Μανδύλα είχαν πάντως πλησιάσει εδώ και καιρό τόσο τον όμιλο Θεοχαράκη, τις τράπεζες, όσο και την ξένη εταιρεία ώστε να κάνει την επόμενή του κίνηση.
Οι τράπεζες πάντως εξαιτίας του υψηλού δανεισμού του ομίλου Θεοχαράκη ήθελαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες πώλησης της εταιρείας πριν τη λήξη του συμβολαίου της ελληνικής εταιρείας με την εταιρεία χρονομίσθωσης.
Πάντως η ενοικίαση και χρονομίσθωση αυτοκινήτων αποτελεί ένα κλάδο που όπως αποδείχθηκε είναι πολύ ανθεκτικός έναντι της οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θα καταγράψει μια εξαιρετική πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των τουριστών.
Οι διεκδικητές του ελληνικού βραχίονα του ομίλου Sixt ήταν επίσης οι όμιλοι Βασιλάκη, Συγγελίδη, Σφακιανάκη αλλά και ένας τούρκικος όμιλος όπως επίσης οι όμιλοι Μανδύλα και Κυριακόπουλου.
Επίσης ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας χρονομίσθωσης στην Ελλάδα είχαν εκδηλώσει ο αντιπρόσωπος της Sixt της Κύπρου ο οποίος είναι και ο εισαγωγέας των αυτοκίνητων VW και Audi στη Μεγαλόνησο όπως επίσης και αντίστοιχος αντιπρόσωπος της εταιρείας στο Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται πως η πώληση της Sixt στην Ελλάδα φέρεται να εντάσσεται στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Alpha Bank στους μετόχους του ομίλου Θεοχαράκη, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση των δανείων του κι ενώ το συνολικό του άνοιγμα φέρεται να κινείται στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι η Sixt στην Ελλάδα
H Sixt/Lion Rental A.E ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 και ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 1999. Σήμερα το δίκτυο της εταιρείας αριθμεί 98 σταθμούς εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα ενώ στον στόλο της περιλαμβάνει 6.500 αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2016), η Sixt/Lion Rental κατέγραψε καθαρές ζημίες προ φόρων 14,5 εκατ. ευρώ από 9,4 εκατ. ευρώ που είχε σημειώσει το 2015.
Παράλληλα στις 31/12/2016 οι σωρευμένες ζημίες της εταιρείας ανέρχονταν σε 75,5 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Επίσης η εταιρεία είχε ομολογιακά δάνεια ύψους 23,1 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της έφθαναν τα 79,5 εκατ. ευρώ.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/monomaxia-mandhla-kyriakopoulou-gia-thn-sixt-poios-kerdise/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων - Καταγγελία του ΣΕΕΑΕ στην Ε.Ε. το 2016 και συμπληρωματική το 2020... ΣΕΕΑΕ Δημοσίευση της με αρ. 153104-2024 (4413'Β) ΥΑ - ΜΕΜΟ Αρ. πρωτ. 182251 12/09/2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Αύγουστος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιούνιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Απρίλιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Μάρτιος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Φεβρουάριος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Ιανουάριος 2024 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Δεκέμβριος 2023 ΣΕΕΑΕ Ταξινομήσεις & Μεταβιβάσεις όλων των οχημάτων, Νοέμβριος 2023