Μόνοι οι αριθμοί ευημερούν

 


Του Ευριπίδη Κωνσταντινίδη, Προέδρου Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων
 

Τον Απρίλιο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν 10.551 πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων και συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2017 σημειώθηκε αύξηση 24,4%. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η αγορά αυτοκινήτου, κόντρα στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, ευημερεί!!!
Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Διότι, αν κάνουμε μια ανάγνωση πιο βαθιά θα διαπιστώσουμε ότι τελικά ευημερούν μόνο οι αριθμοί και ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Και εξηγούμαι αμέσως. Συγκριτικά με την δεκαετία του 90 και την δεκαετία του 00, η δεκαετία του 10, δηλαδή η δεκαετία της οικονομικής κρίσης παρουσιάζει πτώση 70%. Υπενθυμίζω ότι στις καλές δεκαετίες η αγορά του αυτοκινήτου ήταν σταθερά πάνω από 240.000 αυτοκίνητα το χρόνο και τα χρόνια της κρίσης από το 2010 έως και σήμερα κάθε χρόνο η αγορά κυμαίνεται από 55.000 έως 85.000 αυτοκίνητα. Αν λάβουμε υπόψη ότι στις πωλήσεις του Απριλίου το 66% αφορά εταιρικές πωλήσεις, που σημαίνει από ελάχιστα έως καθόλου κέρδη και ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και μόνο το 34% είναι πωλήσεις λιανικής. Με άλλα λόγια, μόλις τα 34 στα 100 αυτοκίνητα από αυτά πουλήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο κατέληξαν στα χέρια ιδιωτών. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με κλασσική περίπτωση που οι αριθμοί ευημερούν και οι επιχειρήσεις βουλιάζουν.
Υπάρχει σωτηρία; Υπάρχει κάτι μαγικό που μπορεί να σώσει την παρτίδα;
Σωτηρία υπάρχει και χωρίς κανένα μαγικό!!! Χρειάζονται 2-3 σωστές κινήσεις εκ μέρους της Πολιτείας και η αγορά αυτοκινήτου μπορεί να ανακάμψει σημαντικά, ούτως ώστε ο κλάδος να καταστεί βιώσιμος στο σύνολό του αυξάνοντας παράλληλα και τα έσοδα της Πολιτείας.
1ον Κατάργηση του τέλους ταξινόμησης κατά την εισαγωγή. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που επιβάλλει τόσο υψηλούς φόρους κατά την εισαγωγή και όχι μόνο, αν συνυπολογίσουμε ότι το αυτοκίνητο επιβαρύνεται με καμμιά πενηνταριά επιπλέον φόρους!!!
2ον Κατάργηση των τεκμηρίων που επιβαρύνουν το αυτοκίνητο το οποίο είναι καθημερινό και απαραίτητο εργαλείο της  σύγχρονης κοινωνίας και όχι ένα είδος πολυτελείας.
3ον Μείωση των τελών κυκλοφορίας, σε ένα σκέλος στο οποίο η χώρα μας είναι μακράν η πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε.
4ον Κατάργηση του αναχρονιστικού και άδικου φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
Εφόσον υλοποιηθούν καταρχήν οι 3 τελευταίες από τις 4 προτάσεις, θα ξεμπλοκάρουν άμεσα περίπου 1.000.000 αυτοκίνητα που βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας και τα οποία αν μπούνε και πάλι στην κυκλοφορία θα δημιουργήσουν αφενός μεν έσοδα για την Πολιτεία (τέλη, ασφάλειες, επισκευές, καύσιμα κτλ.), αφετέρου δε θα συντελέσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επίσης θα δοθεί η ευκαιρία στους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων να ενεργοποιήσουν και πάλι ένα περιουσιακό τους στοιχείο το οποίο στερήθηκαν παρότι το έχουν πληρώσει αδρά και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη!!
Τέλος, αν εκτός όλων των ανωτέρω, η Πολιτεία επαναφέρει και το μέτρο της απόσυρσης, ένα μέτρο που όσες φορές εφαρμόστηκε στο παρελθόν έφερε ευεργετικά αποτελέσματα και στην αγορά του αυτοκινήτου αλλά και στους Έλληνες καταναλωτές και στο περιβάλλον και στα έσοδα της Πολιτείας, τότε σίγουρα η αγορά θα ανακάμψει και τα λουκέτα θα σταματήσουν.
Επιπρόσθετα, 1.000.000 περίπου ιδιοκτήτες θα ξαναποκτήσουν τα αυτοκίνητα τους και η Πολιτεία θα έχει πολύ περισσότερα έσοδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους και να καταλάβουν ότι με χαράτσια, με υπερφορολόγηση και με ανασταλτικά μέτρα δε μπορεί κανένας κλάδος σε κανένα μέρος του κόσμου να αναπτυχθεί!!
 
Πηγή: https://marketpost.gr/opinions/32716/32716/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Δήλωση του πρόεδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου Κων/νου στην NewsAuto. ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Βραδινό δελτίο του ΣΚΑΙ. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Συνδέσεις" στην ΕΡΤ 1. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Ευριπίδη Κωνσταντινίδη στην εκπομπή "Από τις έξι" με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στην εκπομπή του Θάνου Τζήμερου ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στο Alpha Radio 989, στην εκπομπή του κ. Γιακομή ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, για την ηλεκτροκίνηση στο διαδικτυακό ενημερωτικό κανάλι Τpress, στην εκπομπή ELEC-News με τον Βασίλη Παπαδόπουλο. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή της κα. Ντούσκα, Κανάλι Ένα 90,4 fm ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Σκάει είδηση" ΣΚΑΪ 100,3 ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο WebRadio "Το GPS της επικαιρότητας ΕΡΤ" 09/02/2022. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου, κ. Κυράτσου, στο ACTION 24 ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στον ALPHA, 17/10/2021