Μεταχειρισμένα ΙΧ: Έτσι θα γλιτώσετε από πρόστιμα, κατασχέσεις και γυρισμένα χιλιόμετρα

 

 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@movenews.gr
 

Πολλά ακούγονται και γράφονται για τα εγχώρια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αλλά στην ουσία οι καταναλωτές είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι έναντι των επιτήδειων και βέβαια το κράτος είναι απλά «θεατής.
Το movenews.gr δημιούργησε έναν «οδηγό» ώστε να μπορείτε να προστατευθείτε έναντι των επιτήδειων εμπόρων ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, αναδρομικών προστίμων, κατασχέσεων αλλά και με αυτοκίνητα που έχουν διανύσει εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ειδικότερα:
Προτιμάτε να αγοράζετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από εμπόρους που έχουν καταστήματα και όχι από εκείνους που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου.
Σε καμία περίπτωση μην δεχθείτε να «φαίνεστε» εσείς ως «εισαγωγέας» του αυτοκινήτου καθώς σε περίπτωση που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιήσει έλεγχο και ανακαλύψει κάποια παρατυπία εσείς θα είστε ο υπόλογος στις Αρχές και βέβαια μπορεί να δεσμευτεί ανά πάσα στιγμή το αυτοκίνητό σας.
Ο έμπορος να φαίνεται πάντα ως ο «εισαγωγέας» ώστε οποιαδήποτε τελωνειακή παράβαση να επιβαρύνει εκείνον και όχι εσάς.
Αφού έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε κάποιο εγχώριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από εμπορία αυτοκινήτων να ζητάτε πάντα υπεύθυνη δήλωση από τον έμπορο που θα βεβαιώνει ότι το αυτοκίνητο έχει διανύσει πραγματικά τα χιλιόμετρα που αναγράφει το κοντέρ του.
Παράλληλα να υπάρχει πάντα το βιβλίο σέρβις και να το δείτε με τα μάτια σας πριν αγοράσετε το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Όχι βέβαια ότι δεν «κατασκευάζονται» και πλαστά βιβλία σέρβις αλλά σε περίπτωση που μεταβείτε σε κάποιο εξουσθιοδοτημένο συνεργείο θα μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε αν το βιβλίο σέρβις είναι πλαστό ή πραγματικό.
Επίσης καλό θα είναι να λάβετε και βεβαίωση από τον έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πως το αυτοκίνητο είναι ατρακάριστο.
Παράλληλα καλό θα ήταν να σας βεβαιώσει με κάποιο τρόπο ο έμπορος ότι το όχημα που επιθυμείτε να αποκτήσετε δεν προέρχεται από εταιρεία ενοικιάσεως οχημάτων καθώς όπως είναι εύκολο να αντιληφθείτε τα συγκεκριμένα οχήματα διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο από χιλιάδες οδηγούς!
Πολλοί επιτήδειοι πάντως δεν διστάζουν να εισάγουν και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους ευρωπαϊκούς δρόμους ως περιπολικά ή οχήματα ταχυδρομείων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών τα οποία μετά από ένα σχετικό «φρεσκάρισμα» που πραγματοποιούν κυρίως… Πακιστανοί «φιγουράρουν» στις βιτρίνες καταστημάτων εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Προσοχή στις άκρως δελεαστικές προσφορές! Τις περισσότερες φορές οι επιτήδειοι έμποροι για να δελεάσουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές πραγματοποιούν άκρως δελεαστικές προσφορές σύμφωνα με τις οποίες έχουν τα φθηνότερα αυτοκίνητα της αγοράς, με τα λιγότερα χιλιόμετρα και βέβαια δίνουν πολλαπλές εγγυήσεις!
Κάποιοι άλλοι δελεάζουν τα θύματά τους παραθέτοντας την εξόφληση των αυτοκινήτων με γραμμάτια.
Καλό θα είναι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις άκρως δελεαστικές προσφορές γιατί μπορεί να κρύβουν πολλές παγίδες.
Πάντως η νομοθεσία αφήνει κυριολεκτικά απροστάτευτους τους καταναλωτές καθώς ακόμη και αν διαπιστώσουν μετά την απόκτηση κάποιου μεταχειρισμένου οχήματος πως τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον από αυτά που αναγράφει μπλέκουν σε μια δικαστική διαμάχη που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Οι επιτήδειοι έμποροι το γνωρίζουν καλά αυτό με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να πουλάνε αυτοκίνητα αμφιβόλου ποιότητας σε ανυποψίαστους καταναλωτές χωρίς να φοβούνται το νόμο.
Αντίθετα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα πρόστιμα για γύρισμα χιλιομέτρων σε κάποιον επιτήδειο έμπορο ξεκινούν από 50.000 ευρώ την πρώτη φορά ενώ αν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση δεύτερη φορά το πρόστιμο ξεπερνά τις 150.000 ευρώ! Στην τρίτη φορά που θα διαπιστωθεί η ίδια παράβαση τότε μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση για τουλάχιστον 2 χρόνια!
Στην Ελλάδα αντίθετα οι επιτήδειοι έμποροι λειτουργούν ανεξέλεγκτα χωρίς να φοβούνται τις κυρώσεις του νόμου και βέβαια δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους εμπόρους που δεν πραγματοποιούν παράνομες πρακτικές για να αυξήσουν τα κέρδη τους…
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/metaxeirismena-ix-etsi-tha-glitosete-apo-prostima-katasxeseis-kai-gyrismena-xiliometra/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων