Σπίρτζης: Πολίτες και κράτος θα πάρουν τα πρόστιμα της VW που τους ξεγέλασαν


 

Της Μαρίας Μόσχου
mariam@movenews.gr
 

Τη δημιουργία ενός πρότυπου ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνάς και Τεχνολογίας το οποίο πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που η χώρα μας «καλωσορίζει» τις νέες ιδέες δίνοντας την δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης στον τομέα του αυτοκινήτου και των επανδρωμένων διασωστικών σκαφών προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης.
Ο υπουργός μάλιστα τόνισε ότι το κέντρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να γίνονται έλεγχοι στα αυτοκίνητα που εισάγονται ώστε να αποφευχθούν στην χώρα μας σκάνδαλα όπως αυτό της WV.
Όπως είπε στο περιθώριο του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση» έχει ήδη αποφασιστεί η μεταφορά του εργαστηρίου Ερευνάς και Τεχνολογίας του υπουργείου Μεταφορών που σήμερα στεγάζεται στο Ελληνικό σε χώρο του Τεχνολογικού – Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ώστε να στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό και να προχωρά στην υλοποίηση ιδεών νέων τεχνολογιών σε θέματα αυτοκινήτου και επανδρωμένων σκαφών.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του movenews.gr έχει προχωρήσει η συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών με αμερικανική εταιρεία 3d εκτυπωτών στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αμερική η οποία εξέφρασε την επιθυμία να προμηθεύσει το ίδρυμα με έναν υπερσύγχρονο 3d εκτυπωτή ο οποίος θα χρησιμοποιείται από το επιστημονικό προσωπικό.
«Πρόκειται για μία πολύ σύγχρονης τεχνολογίας, δομή, όπου τρισδιάστατοι εκτυπωτές, να μπορούν οι νέοι επιστήμονες και οι νέες επιχειρήσεις, να δοκιμάζουν και να σχεδιάζουν νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ,από τη μια, από την άλλη, να μπορούμε να κάνουμε τους ελέγχους στα αυτοκίνητα που έρχονται στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχετε δει το σκάνδαλο της WV και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Αυτό που δεν ξέρετε, είναι, ότι στο νομοσχέδιο για τον ΚΟΚ και τα ταξί ήταν και τα πρόστιμα γι’ αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί και είναι τσουχτερά τα πρόστιμα. Θα τα πάρει το κράτος και οι πολίτες που τους ξεγέλασαν» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Έχουμε ένα απαξιωμένο εργαστήριο όπως γνωρίζετε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που ήταν υπεύθυνο για τις εγκρίσεις τύπου . Έχει να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός του 15 χρόνια. Άρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε για τη δουλειά που το έχουν αυτό το εργαστήριο. Προτείνω λοιπόν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να μεταφέρει αυτό το εργαστήριο στο Λαύριο».
Συγκεκριμένα ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι η μεταφορά πρέπει να γίνει για δύο λόγους:
–  Πρώτον, για να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
–   Κυρίως όμως, για να φτιάξουμε κάτι -που βλέπουμε σε χώρες του εξωτερικού και δεν το βλέπουμε στη δική μας- να φτιάξουμε ένα εργαστήριο, που θα δοκιμάζονται οι ιδέες νέων παιδιών, νέων επιστημόνων, σχεδιασμού οχημάτων και μη επανδρωμένων σκαφών για τη διάσωση των προσφύγων και των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Πρόκειται, είπε, για μια σύγχρονη δομή με ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, -θα το χρηματοδοτήσει και το Υπουργείο αυτό όχι μόνο η Περιφέρεια- που μπορεί να στηρίξει τέτοιου είδους ενέργειες.
 
Πηγή: https://www.movenews.gr/spirtzhs-polites-kai-kratos-tha-paroyn-ta-prostima-ths-vw-poy-toys-ksegelasan/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων