Τον Δεκέμβριο εκδικάζεται η πρώτη προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω περί μιας σημαντικής εξέλιξης στο ζήτημα του ΟΑΕΕ. Στις 6/12/2016 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών θα εκδικαστεί η πρώτη προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ (η δική μου προσφυγή) αναφορικά με τα ζητήματα που ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες-συναδέλφους και που τα τελευταία χρόνια μας έχουν φέρει σε δεινότατη θέση.
Η προσφυγή κατατέθηκε το 2014 και κατόπιν συνεχών αιτημάτων επίσπευσης ορίστηκε να εκδικαστεί στα τέλη του 2016 (αντί το 2019-2020 που είναι ο συνηθισμένος πρώτος προσδιορισμός σχετικών προσφυγών).
Η προσφυγή που έχει κατατεθεί αφορά τα επίμαχα ζητήματα:
1. η παράνομη χρέωση του ΟΑΕΕ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, παράνομη εφόσον ταυτόχρονα αρνείται να την παρέχει
2. η παράνομη απραξία του ΟΑΕΕ να μειώσει τις εισφορές από το 2009 και μετά
3. η παράνομη άρνηση του ΟΑΕΕ να δίνει βεβαιώσεις στους οφειλέτες ασφαλισμένους καθιστώντας αυτούς ομήρους και οδηγώντας τους σε απελπισία
Επιτέλους θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αφού ανεξάρτητα της απόφασης σε πρώτο βαθμό θα ακολουθήσει και ο δεύτερος βαθμός (Εφετείο). Έως τότε θα έχει μεσολαβήσει το νέο ασφαλιστικό το οποίο πρακτικά δικαιώνει το επιχείρημά μας ότι οι εισφορές όφειλαν να έχουν μειωθεί από το 2009 και μετά και να ακολουθούσαν (τουλάχιστον) την πορεία του ΑΕΠ. Δικαιώνεται η θέση μας αφού η πρόβλεψη του νέου ασφαλιστικού είναι οι εισφορές θα ακολουθούν το πραγματικό εισόδημα.
Είναι γνωστό ότι από το 2014 και μετά διάφοροι γνωστοί κύκλοι έχουν ρίξει τόνους λάσπης στις προσπάθειες που έγιναν να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Το τι παιχνίδι έπαιζε ο καθένας από αυτούς είναι γνωστό. Ευτυχώς δεν δικαιώθηκαν οι κόποι τους να μην αλλάξει τίποτα.
Μεσολάβησε η κατάργηση της απαράδεκτης ποινικής δίωξης στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, κατάργηση που τους γνωστούς λασπολόγους τους είχε βρει αντίθετους επί σειρά ετών. Και όμως σήμερα επιχαίρουν, ενώ τόσα χρόνια δεν μιλούσαν βοηθώντας με την απραξία τους να φυλακίζονται συνάδελφοι επειδή ήταν οικονομικά κατεστραμμένοι.
Σε όλη την Ελλάδα οργανώθηκαν κινήσεις και σε πολλές περιπτώσεις κατατέθηκαν ομαδικές πρόσφυγες με τοπική οργάνωση και με την στήριξη επαγγελματικών φορέων της περιοχής. Η δυναμική αντίδραση έφερε αποτελέσματα και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καπέλωμα από κανέναν. Η Γνωμοδότηση του Συνταγματολόγου κ. Μανιτάκη αποτέλεσε οδηγό για τις οργανωμένες αντιδράσεις και δυνατό εργαλείο στις πιέσεις προς την Πολιτική ηγεσία.
Σε κάθε περίπτωση η δίκη του Δεκεμβρίου είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν δικάζεται απλά η δική μου προσφυγή, δικάζεται μια προσφυγή που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ο ΟΑΕΕ τσάκισε με τους παραλογισμούς του. Το τελικό της αποτέλεσμα θα επηρεάσει όλους τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ.
Η ευχή μου είναι η Δικαιοσύνη να καταλήξει στην σωστή απόφαση που θα δίνει το δίκαιο στους ασφαλισμένους και θα εξασφαλίζει ότι το Ταμείο μας θα παραμείνει βιώσιμο (σε οποίο σχήμα καταλήξει μετά το νέο Ασφαλιστικό) ώστε να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι συνάδελφοι καλές συντάξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει εξόντωση οικονομική των ενεργών ασφαλισμένων.
 
Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Μέλος στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Τηλ. 6974910050

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Ελλάδα για τα αυτοκίνητα -Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ ΕΕ: Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για τη φορολογία στα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Αποκάλυψη: Νέα πρόστιμα έρχονται από την Κομισιόν! ΣΕΕΑΕ Νέα πρόστιμα-μαμούθ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Επιβεβαίωση Newsauto για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Γλιτώνουν το χαράτσι οι έμποροι εισαγόμενων ΙΧ και φορτηγών! ΣΕΕΑΕ Ξαναλλάζουν όλα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και φορτηγά! ΣΕΕΑΕ Πανάκριβα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα! ΣΕΕΑΕ Χάος στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ και φορτηγών! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ | Στοχοποίηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ ΣΕΕΑΕ: Το κράτος θέλει μονοπώλιο μόνο με μεγάλες εισαγωγικές! ΣΕΕΑΕ Ανακοίνωση του ΣΕΕΑΕ σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων