Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε.: Ανακοίνωση προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου



 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
2004 - 2009
Επιτροπή Αναφορών
21.09.2007
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

Θέμα: Αναφορά 0686/2006, του Ε. Σ., ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του «Συνδέσμου Εμπόρων & Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας», σχετικά με εικαζόμενη μη συμμόρφωση της Ελλάδος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.
1. Περίληψη της αναφοράς
Ο αναφέρων, εξ ονόματος του ανωτέρω συνδέσμου, διαμαρτύρεται για τη μη συμμόρφωση, όπως ισχυρίζεται, των ελληνικών αρχών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, επικαλούμενος εν προκειμένω τα άρθρα 81 και 82 της Συνθήκης ΕΚ (κανόνες εφαρμοστέοι επί των επιχειρήσεων) και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1400/2002 της Επιτροπής για την εφαρμογή του άρθρου 81 παράγραφος 3 της Συνθήκης σε ορισμένες κατηγορίες κάθετων συμφωνιών και εναρμονισμένων πρακτικών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εν λόγω κατάσταση σε αρκετά μέλη του συνδέσμου και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας γενικότερα, ο αναφέρων θέτει μια σειρά άμεσων ερωτήσεων που επιθυμεί να υποβάλει προς την Επιτροπή και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, με τους οποίους έχει ήδη επικοινωνήσει ανεπιτυχώς, και, για τον λόγο αυτόν, ζητεί την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
2. Παραδεκτό
Χαρακτηρίσθηκε παραδεκτή στις 23 Ιανουαρίου 2007. Η Επιτροπή κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες (άρθρο 192, παράγραφος 4, του Κανονισμού).
3. Απάντηση της Επιτροπής, που ελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 2007.

I. Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
1. Ο αναφέρων είναι γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπόρων & Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ), ενός συνδέσμου όπου συμμετέχουν οι έλληνες έμποροι αυτοκινήτων που συνεργάζονται με τους επίσημους εισαγωγείς-διανομείς για τις διάφορες μάρκες των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

IV. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
14. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 8 ανωτέρω, η Επιτροπή διαβίβασε στην ελληνική αρχή ανταγωνισμού τις πληροφορίες που περιέχονται στην καταγγελία του ΣΕΕΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού 1/2003, και, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω αρχή θα ήταν κατάλληλη να επιληφθεί της καταγγελίας αυτής, την κάλεσε να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για την εξέταση της ουσίας της εν λόγω υπόθεσης.
15. Επί του παρόντος, η ελληνική αρχή ανταγωνισμού εξετάζει ενεργά την καταγγελία του ΣΕΕΑΕ που της διαβίβασε η Επιτροπή (βλ. παράγραφο 9 ανωτέρω).
16. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά γενικά τον τομέα της διανομής αυτοκινήτων στην Ελλάδα, η Επιτροπή επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι, έπειτα από τακτικές επαφές μεταξύ των υπηρεσιών της και των υπηρεσιών της ελληνικής αρχής ανταγωνισμού, ο εν λόγω φορέας έχει όντως προβεί σε ενέργειες βάσει των κοινοτικών κανόνων περί ανταγωνισμού σχετικά με συμπεριφορές που εικάζεται ότι πλήττουν τον ανταγωνισμό στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Οι εν λόγω ενέργειες, έχουν, έως σήμερα, οδηγήσει στη λήψη μιας απόφασης απαγόρευσης και στην πρόταση απόφασης διαπίστωσης παράβασης στον συγκεκριμένο τομέα.
17. Συμπερασματικά, για τους λόγους που εκτίθενται ανωτέρω, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα αιτήματα που παρουσίασε ο αναφέρων, αντιστοίχως στις 8 Ιουνίου 2006 και στις 20 Φεβρουαρίου 2007, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο της ανακοίνωσης της επιτροπής, παρακαλώ πατήστε  εδώ.