Η κρίση πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία- Λουκέτα και απολύσεις

Απόστολος Πετιμεζάς, Πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ.

Η αύξηση του αριθμού απολύσεων εργαζομένων στον κλάδο του αυτοκινήτου, που ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και τις 25.000, από το 2008 μέχρι το τέλος του 2010, καθώς και 2.500 λουκέτα εκτιμάται ότι θα είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στον κλάδο του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ).

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Απ. Πετιμεζάς ανέφερε ότι από το καλοκαίρι του 2008 η πτώση των πωλήσεων είναι 65,3% με τάσεις περαιτέρω μείωσης, 60% η πτώση του κύκλου εργασιών, 10% ανεργία στον κλάδο με πρόβλεψη να διπλασιαστεί τους επόμενους τρεις μήνες 300 εκατ ευρώ λιγότερα στα δημόσια ταμεία σε σχέση με το 2009 και τουλάχιστον 550 λιγότερα σε σχέση με το 2008 ενώ ανάλογη είναι η πτώση σε πλήθος επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται δορυφορικά γύρω από την εμπορία αυτοκινήτων. Επιπλέον ο κ. Απ. Πετιμεζάς υπογράμμισε ότι το έτος 2010 αναμένεται να κλείσει στις 160.000 επιβατικά ΙΧ που σημαίνει μείωση 36%, ενώ εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στην αγορά οι πωλήσεις αυτοκίνητων το έτος 2011 προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 90.000. Παράλληλα, ο ΣΕΕΑΕ προτείνει μείωση του τέλους ταξινόμησης και επαναφορά των κινήτρων αντικατάστασης των παλαιάς τεχνολογίας ρυπογόνων αυτοκινήτων που να αφορά εκτός των καινούργιων και των ελαφρώς μεταχειρισμένων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Αναφορικά με τον τραπεζικό δανεισμό σημειώθηκε ότι σήμερα χρηματοδοτούνται μόνο οι δύο στις 10 αιτήσεις και ο ΣΕΕΑΕ  ζητάει παροχή χαμηλού κόστους επιχειρηματικών δανείων. Τέλος, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος πρότεινε την κατάργηση του φόρου πολυτελείας και την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.



Πηγή: reporter.gr

Πηγή: http://www.reporter.gr/

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Δήλωση του πρόεδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου Κων/νου στην NewsAuto. ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Βραδινό δελτίο του ΣΚΑΙ. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Συνδέσεις" στην ΕΡΤ 1. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Ευριπίδη Κωνσταντινίδη στην εκπομπή "Από τις έξι" με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στην εκπομπή του Θάνου Τζήμερου ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στο Alpha Radio 989, στην εκπομπή του κ. Γιακομή ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, για την ηλεκτροκίνηση στο διαδικτυακό ενημερωτικό κανάλι Τpress, στην εκπομπή ELEC-News με τον Βασίλη Παπαδόπουλο. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή της κα. Ντούσκα, Κανάλι Ένα 90,4 fm ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Σκάει είδηση" ΣΚΑΪ 100,3 ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο WebRadio "Το GPS της επικαιρότητας ΕΡΤ" 09/02/2022. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου, κ. Κυράτσου, στο ACTION 24 ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στον ALPHA, 17/10/2021