Ασφάλεια και τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Άρση ακινησίας για πώληση και μεταβίβαση από ή σε έμπορο αυτοκινήτων

Ένα από τα εργαλεία της δουλειάς του εμπόρου αυτοκινήτων είναι οι πινακίδες δοκιμής (ΔΟΚ), με τις οποίες μπορεί να κυκλοφορεί τα αυτοκίνητα που είναι το εμπόρευμά της επιχείρησής του και δεν πρέπει να μπλέκει με τις πιο κάτω διαδικασίες, οι οποίες έχουν μεγάλο χρηματικό κόστος και πολλές χαμένες εργατοώρες.
Τι ζητάμε:
1)   Αυτοκίνητα που έχουν πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και αγοράζοντε από εμπόρους αυτοκινήτων, να μην χρειάζεται να καταθέτουν πινακίδες και άδεια λόγω ασφάλειας.
2)  Αυτοκίνητα εμπόρων αυτοκίνητων που βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας και πωλούνται, να ισχύει η προηγούμενη διαδικασία που προέβλεπε: άρση ακινησίας, μεταβίβαση, ασφάλεια στον νέο ιδιοκτήτη αγοραστή και παράδοση του αυτοκινήτου. 
3)   Αυτοκίνητα που βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας και αγοράζονται από εμπόρους αυτοκινήτων, οι οποίοι εν συνεχεία μεταβιβάζουν αυτά τα αυτοκίνητα στο όνομα της επιχείρησής  τους, να μην τους ζητούν να πληρώσουν  α) ασφάλεια και β) τέλη κυκλοφορίας για αυτά τα αυτοκίνητα, εφόσον θα συνεχίσουν αμέσως μετά την μεταβίβαση, το καθεστώς της φορολογικής ακινησίας !!!
 
Α) ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

Το θέμα προϋπήρχε, Π.Δ. 237/18-7-1986, ΦΕΚ 110 Α' (άρθρο 2). Συγκεκριμένα όμως ξεκίνησε με τον Ν. 4141/5-4-2013, ΦΕΚ 81 Ά (άρθρο 26) και με την ΠΟΛ. 1273/29-7-2013 η οποία δεν διευκρινίζει, αν πρόκειται για κυκλοφορία ή όχι.
7/1/2014  Η Νέα Διοίκηση ξεκίνησε τις ενέργειες της με την κατάθεση υπομνήματος στο Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να διορθωθεί το παράλογο του θέματος και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά.
21/1/2014  Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στον ΣΕΕΑΕ, σχετικά με το υπόμνημα που στείλαμε στις 7/1/2014.
24/1/2014 Μετά από επαφές και συνεργασία με τον κο Δημητρίου, σύμβουλο του Υφυπουργού Οικονομικών κου Μαυραγάνη παραδώσαμε υπόμνημα (Β θέμα).
21/2/2014 Συνάντηση και κατάθεση υπομνήματος (Γ θέμα) στον Γ.Γ.Δ.Ε. κο Θεοχάρη, με τις απόψεις του Συνδέσμου. Μας προτείνει να κάνουμε συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για να συζητήσουμε το θέμα.

4/3/2014  Ο ΣΕΕΑΕ έστειλε υπόμνημα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
10/4/2014 Με τις ενέργειες μας, προκαλέσαμε την αντίδραση του Υφυπουργού Μεταφορών, κου Παπαδόπουλου, ο οποίος με επιστολή του (ΙΙ θέμα), προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Μαυραγάνη, δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις μας.
22/5/2014   Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος έστειλε απάντηση στο υπόμνημά μας.

17/10/2014 Συνάντηση με τον κο Χατζηνικολάου, αρμόδιο σύμβουλο της Γ.Γ.Δ.Ε. κας Σαββαΐδου καθώς και κατάθεση υπομνήματος, σχετικά με τα αυτοκίνητα σε φορολογική ακινησία.
11/11/2014 Συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών με παράγοντες του Υπουργείου Μεταφορών και Οικονομικών για διάφορα θέματα του κλάδου, καθώς και παράδοση υπομνήματος στον Υφυπουργό Μεταφορών κο Παπαδόπουλο και στην Γ.Γ.Δ.Ε. κα Σαββαΐδου, για το θέμα αυτό. Αποτελέσματα της συνάντησης 10 & 11-11-14.
14/11/2014 Στάλθηκε υπόμνημα των θεμάτων του κλάδου συνοπτικά και συγκεκριμένα για την ασφαλιστική κάλυψη μεταβιβαζόμενων αυτοκινήτων, προς τον Υφυπουργό Μεταφορών κο Παπαδόπουλο και την δ/ντρια του, κα Τσάγκα.
 

Β) ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 

Το θέμα προϋπήρχε με τελευταίο ισχύοντα, τον Νόμο 4093/2012 (σελ.5566 § 7α)
10/2/2014 Ο ΣΕΕΑΕ μέσω συναντήσεων και συζητήσεων με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Οικονομικών και παρότι ήταν κάθετος στη θέση του ως προς την πλήρη απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας αυτών των αυτοκινήτων, πέτυχε σε πρώτο χρόνο την διαβεβαίωση ότι θα διορθώσουν αυτήν την κατάσταση και πράγματι εκδόθηκε η ΠΟΛ 1110/16-4-2014, η οποία προβλέπει ότι θα καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας του υπόλοιπου χρόνου και όχι όλου του χρόνου που μέχρι την έκδοση της, πληρώναμε. Βέβαια κάτι τέτοιο βελτιώνει την κατάσταση, όμως δεν είναι δίκαιο για τα αυτοκίνητα που θα συνεχίσουν το καθεστώς της ακινησίας και μετά την μεταβίβαση και γι’ αυτό ο ΣΕΕΑΕ συνεχίζει τις προσπάθειες του, έως ότου εξαλείψει αυτό το πρόβλημα.
17/10/2014 Συνάντηση με τον κο Χατζηνικολάου, αρμόδιο σύμβουλο της Γ.Γ.Δ.Ε. κας Σαββαΐδου καθώς και κατάθεση υπομνήματος, με τις θέσεις του ΣΕΕΑΕ για τα αυτοκίνητα σε φορολογική ακινησία.
11/11/2014 Συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών με παράγοντες του Υπουργείου Μεταφορών και Οικονομικών για διάφορα θέματα του κλάδου, καθώς και παράδοση υπομνήματος στον Υφυπουργό Μεταφορών κο Παπαδόπουλο και στην Γ.Γ.Δ.Ε. κα Σαββαΐδου, για το θέμα αυτό. Αποτελέσματα της συνάντησης 10 & 11-11-14.
14/11/2014 Στάλθηκε υπόμνημα των θεμάτων του κλάδου συνοπτικά και συγκεκριμένα για τα τέλη κυκλοφορίας μεταβιβαζόμενων αυτοκινήτων προς τον Υφυπουργό Μεταφορών κο Παπαδόπουλο και την δ/ντρια του, κα Τσάγκα.
 
Παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος.