Υπόμνημα προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κο Δ. Μάρδα


ΠΡΟΣ                                                                                                                                           Καλλιθέα,  4-3-2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                                                                                       Αρ. Πρωτ:  2208
ΥΠΟΥΡΓΟ Κο ΜΑΡΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
 
ΘΕΜΑ:  ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,
              ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

 
Στόχος μας, η επανεκκίνηση της οικονομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες επλίγησαν εντός κρίσης από την κοινός ομολογούμενη υπερφορολόγηση, είτε επιχειρήσεων, είτε φυσικών προσώπων. Η κρίση για την αγορά του αυτοκινήτου και της οικοδομής ξεκίνησε από το 2008. Είναι γνωστό ότι έχει φορολογηθεί το ακίνητο, το οποίο δεν επιφέρει εισόδημα. Επίσης οι επιχειρήσεις αυτοκινήτων και η οικοδομή, ήταν οι πρώτες οι οποίες επλίγησαν από την βάναυση φορολόγηση, με συνέπια ο κλάδος μας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, απολύσεις προσωπικού, κλεισίματος επιχειρήσεων, καταστημάτων και στην συνέχεια μεγάλο ποσοστό πτωχεύσεων και αυτοκτονιών.

Σαν γενική αρχή προτείνουμε: την διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων και με πολλές δόσεις για τους οφειλέτες εντός κρίσης από το 2008 και έπειτα. Εννοείται ότι θα συμπεριλαμβάνονται και όλες οι οφειλές, οι οποίες προέρχονται από τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η ανωτέρω λογική μας πρόταση, προτείνουμε:

Πολλές δόσεις και περισσότερες των 100 ειδικά για τα μεγαλύτερα ποσά (άνω των 50.000).
Το σύνολο των δόσεων του έτους της ρύθμισης αλλά και των νέων φόρων που θα προκύψουν να μην ξεπερνά το 20% του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη.
Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων τα οποία είναι εξοντωτικά (π.χ το 10% που επιβάλλεται τον δεύτερο μήνα), ειδικά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός κρίσης. (από 2008)
Κούρεμα κεφαλαίου και πάγωμα αποπληρωμής για συγκεκριμένο διάστημα με άξονα τα κοινωνικά κριτήρια και έλεγχο παρούσας οικονομικής κατάστασης.
Επιβράβευση συνεπών οφειλετών συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τήρησαν τις ρυθμίσεις, που παρόλη την κρίση τακτοποιούν κανονικά τις οφειλές τους. (Μελλοντικές εκπτώσεις και ελαφρύνσεις)
Άμεση αποποινικοποίηση οφειλετών και άνω των 50.000 (ανεξαρτήτου ποσού) που δημιουργήθηκαν εντός κρίσης (από 2008),  με παράλληλη άρση όλων των αναγκαστικών μέτρων, έναντι των οφειλών – οφειλετών. (Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δεσμεύσεις λογαριασμών κλπ.)
Άμεση χορήγηση Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας.
Δυνατότητα εντός του τρέχοντος έτους διατήρησης της ρύθμισης ακόμα και αν χαθούν 4 συνεχόμενες δόσεις.
Προαιρετική δυνατότητα μεγαλύτερων καταβολών με αντίστοιχες εκπτώσεις σε περίπτωση βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.
Ειδικά για τον ΟΑΕΕ, είναι απαράδεκτο, συνάδελφοι να μην είναι ασφαλισμένοι λόγω αδυναμίας πληρωμών, να χρεώνονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, με υπέρογκους τόκους για την μη καταβολή της εισφοράς των, να διώκονται ποινικά και να μην έχουν ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη.

Προτείνουμε: Για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία κατά την περίοδο της κρίσης, να εξαιρεθούν τα ποσά που αφορούν  την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να ρυθμιστούν μόνον τα ποσά που αφορούν το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του κάθε εμπόρου.  
Στο εξής και εφ’ όσον επιλεγεί χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης, να έχει συνάρτηση με το ποσό της σύνταξης που θα λάβει όταν θα αποκτήσει το σχετικό δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Να γίνει πλέον μηνιαία η καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς.

Θεωρούμε τις προτάσεις μας δίκαιες και λειτουργικές, για την επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης και ειδικά της εμπορίας του αυτοκινήτου. Ευελπιστούμε σε ένα μόνιμο, δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα έχει βάθος χρόνου τουλάχιστον μια δεκαετία.
Είναι ο μόνος τρόπος για την ανατροπή της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης και η κατάλληλη λύση για  εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εμπόρους και επαγγελματίες.
 
 

Μετά τιμής
Εκ μέρους του Δ.Σ.
                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ                                                                                       ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΥΡΑΤΣΟΣ
 
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ
 

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Ενέργειες του ΣΕΕΑΕ για την παράταση της αντιρρυπαντικής οδηγίας EURO 5 ΣΕΕΑΕ Πινακίδες ΔΟΚ, προβλήματα...................... ΣΕΕΑΕ Οι Δ/νσεις Συγκοινωνιών της χώρας δεν λειτουργούν ΣΕΕΑΕ ΔΙ.ΠΑ.Ε. Υπηρεσία Αξιών Θεσσαλονίκης ΣΕΕΑΕ Κατάργηση των οδηγιών αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ζητά ο ΣΕΕΑΕ για τον εκτελωνισμό των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. ΣΕΕΑΕ Υπόμνημα και αίτημα συνάντησης του ΣΕΕΑΕ, στον Υπουργό Οικονομικών κο Αλεξιάδη ΣΕΕΑΕ Ασφάλεια και τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Άρση ακινησίας για πώληση και μεταβίβαση από ή σε έμπορο αυτοκινήτων ΣΕΕΑΕ 40 εμποροί αυτοκινήτων καταγγέλουν την Διεύθυνση Συγκοινωνιών Μεσσηνίας ΣΕΕΑΕ Συνάντηση του ΣΕΕΑΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, κο Βαρουφάκη ΣΕΕΑΕ "Αναλογικά τέλη κυκλοφορίας" για το 2015 ΣΕΕΑΕ Απόσυρση αυτοκινήτου ΣΕΕΑΕ Υποχρέωση ασφάλισης αυτοκινήτων