Οριστική Διαγραφή Αυτοκινήτου

Οριστική διαγραφή αυτοκίνητου λόγω καταστροφής, διάλυσης ή οριστικής εξαγωγής στο εξωτερικό
Αρμόδια Υπηρεσία: Η Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής ενότητας ή του Περιφερειακού διαμερίσματος της Περιφέρειας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.
Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος της οριστικής διαγραφής (καταστροφή, διάλυση, ή οριστική εξαγωγή στο εξωτερικό) 
2. Άδεια κυκλοφορίας και κρατικές πινακίδες  
3. Εξοφλητική πράξη εάν παρακρατείται η κυριότητα 
4. Βιβλιάριο μεταβολών εάν το προς οριστική διαγραφή όχημα έχει εφοδιαστεί με τέτοιο έντυπο. 
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι το όχημα δεν είναι εγκαταλελειμμένο σε δρόμους, πλατείες ή άλλους δημόσιους χώρους .Το δικαιολογητικό αυτό δεν απαιτείται εάν το προς οριστική διαγραφή όχημα έχει παραδοθεί στον ΟΔΔΥ ή στο Δήμο, οπότε στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται το αποδεικτικό παράδοσης. 
6. Στα επιβατικά αυτοκίνητα (Ε.Ι.Χ.) γίνεται εφαρμογή του Π.Δ. 116/04 και παραδίδονται στις πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης  ( ΕΔΟΕ - http://www.edoe.gr/ τηλ.: 210-6899039 ) 
7. Σε περίπτωση απώλειας της άδειας ή των πινακίδων απαιτείται βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος για την δήλωση της απώλειας και 30 ευρώ παράβολο από το δημόσιο ταμείο.
8. Στην περίπτωση ολοσχερούς καταστροφής, απαιτείται βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (πυρκαγιά ή κατακρήμνιση).
Σχετικές φόρμες: Έντυπα για την οριστική διαγραφή αυτοκινήτου του Υπουργείου Μεταφορών.  εδώ
 
Επί πλέον διαδικασία για την οριστική διαγραφή αυτοκινήτου λόγω εξαγωγής του στο εξωτερικό
Για την οριστική διαγραφή αυτοκινήτου λόγω εξαγωγής του στο εξωτερικό, όταν το αυτοκίνητο πάρει γερμανικές πινακίδες και εκδοθεί γερμανικό βιβλίο κυριότητας και άδεια κυκλοφορίας, ο ενδιαφερόμενος έχει τις εξής δυνατότητες:

1. Προσκομίζει στο Γενικό Προξενείο είτε τις ελληνικές πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας (πρωτότυπη ή επικυρωμένο αντίγραφο) ή βεβαίωση ότι τα ανωτέρω παρακρατήθηκαν από τις γερμανικές Αρχές. Η βεβαίωση πρέπει να είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά από ορκωτό μεταφραστή. Το Γενικό Προξενείο βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του Ορκωτού Μεταφραστή. Προσκομίζει επίσης το πρωτότυπο βιβλίο κυριότητας του αυτοκινήτου (Fahrzeugbrief). Οι πινακίδες και τα έγγραφα αποστέλλονται μέσω του Γενικού Προξενείου στην αρμόδια ελληνική Αρχή, η οποία και θα προβεί στη διαγραφή του αυτοκινήτου. 

Κόστος υπηρεσίας: Επικύρωση υπογραφής ορκωτού μεταφραστή 20 Ευρώ 

2. Προσέρχεται στο Γενικό Προξενείο για να υπογράψει εξουσιοδότηση σε τρίτο στην Ελλάδα, προκειμένου ο εξουσιοδοτούμενος να παραδώσει εκ μέρους του τις πινακίδες και τα ανωτέρω έγγραφα για να γίνει η διαγραφή του αυτοκινήτου. 

Κόστος υπηρεσίας: Επικύρωση υπογραφής Έλληνα πολίτη 10 Ευρώ