Άρση Ακινησίας Αυτοκινήτου

Δικαιολογητικά για την  «άρση ακινησίας»


Βεβαίωση Ακινησίας (το χαρτί που σας έδωσαν από την ΔΟΥ όταν καταθέσατε την άδεια και τις πινακίδες)


Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα


Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας, τρέχοντος έτους


Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ


Επιπλέον για εταιρίες:
     5. Καταστατικό, εάν πρόκειται για εταιρείες Ο.Ε και Ε.Ε. και ΦΕΚ, εάν πρόκειται για Ε.Π.Ε. και Α.Ε.
 
Διαδικασία

Θα πρέπει να πάτε στην αρμόδια ΔΟΥ, εκεί που καταθέσατε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον αρμόδιο υπάλληλο.
Με την κατάθεση των δικαιολογητικών παραλαμβάνετε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σας καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τα ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση (θα την βρείτε εδώ) επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.
Μετά από ένα έτος ακινησίας, ένα χρόνο δηλαδή από την κατάθεση των πινακίδων, οι πινακίδες κυκλοφορίας καταστρέφονται και πρέπει να εκδοθούν νέες στην οικεία Περιφέρεια (Δ/νση Συγκοινωνιών) με κόστος 30€ για την πρώτη φόρα ή 60€ αν έχετε προβεί σε αντικατάσταση πινακίδων και παλαιότερα.
Αν δεν είχατε υποχρέωση για ΚΤΕΟ την ημερομηνία κατάθεσης των πινακίδων, τότε και για όσο διάστημα το όχημα είναι ακινητοποιημένο, θεωρείται Εμπρόθεσμο και σε τυχαίο έλεγχο της τροχαίας αλλά και στο ΚΤΕΟ, εφόσον όμως δεν παρέλθουν 15 ημέρες από την άρση της ακινησίας.