Απόσυρση Ε.ΙΧ. ή Φ.ΙΧ. Αυτοκινήτου

Νόμοι για την απόσυρση των αυτοκινήτων
 
Διαδικασία και έγγραφα για την απόσυρση αυτοκινήτου
Απόσυρση είναι η οριστική διαγραφή του οχήματος.  Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέχρι όμως τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους, σε όλα τα οχήματα ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Για να επωφεληθείτε από το μέτρο της απόσυρσης θα πρέπει να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους καθώς και των πρηγουμένων ετών και η ημερομηνία 1ης άδειας του αποσυρθέντος οχήματος (επιβατικού ή φορτηγού έως 3500 κ.εκ. και μικτού βάρους έως 3,5 τόνους) να είναι μέχρι και τις 31/12/2001.
 

Για τα επιβατικά και τα φορτηγά έως 3,5 τόνους
Για τα επιβατικά και τα φορτηγά έως 3,5 τόνους, απαιτείται σύμφωνα με το ΠΔ 116/04, να παραδίδονται στις πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης, ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος), τις οποίες μπορείτε να βρείτε για τον Νομό Αττικής και για την υπόλοιπη Ελλάδα εδώ, εφόσον δραστηριοποιούνται στο νομό κατοικίας του ενδιαφερόμενου.
Αν υπάρχει εταιρεία ανακύκλωσης στο νομό σας τότε:
Ο ενδιαφερόμενος μεταφέρει είτε οδικώς είτε με γερανό (το κόστος του οποίου επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο) το όχημα του σε μια από τις πιστοποιημένες εταιρείες.  Με την παράδοση του οχήματος, της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας, ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει βεβαίωση παραλαβής. Από εκείνη την στιγμή όλες οι διαδικασίες διαγραφής του οχήματος αναλαμβάνονται από την μονάδα εναλλακτικής διαχείρισης σε συνεργασία με την ΕΔΟΕ. Λίγες μέρες μετά αποστέλλεται ταχυδρομικώς το πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο αποτελεί το μόνο νόμιμο έγγραφο για την αποταξινόμηση του αυτοκινήτου. (οριστική παράδοση πινακίδων του αυτοκινήτου). Μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού Καταστροφής τα νομιμοποιητικά έγγραφα (άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες) παραδίδονται από το κέντρο στις αρμόδιες Αρχές.
Από αυτή την στιγμή ο κάτοχος του οχήματος δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση.
Αν δεν υπάρχει εταιρεία ανακύκλωσης στο νομό σας, τότε:
θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια του τόπου κατοικίας του ή στο ΚΕΠ.
 

Δικαιολογητικά
♦ Για την παράδοση του οχήματός σας σε κάποια από τις Πιστοποιημένες εταιρείες εναλλακτικής διαχείρισης θα χρειαστείτε:

Το όχημα
Την άδεια κυκλοφορίας
Εξοφλητική πράξη, αν παρακρατείται η κυριότητα
Τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος
Απόδειξη Τελών Κυκλοφορίας τρέχοντος έτους

♦ Για την αίτηση απόσυρση του οχήματος στην Περιφέρεια ή το ΚΕΠ θα χρειαστείτε: 

Αίτηση Απόσυρσης Οχήματος, θα την βρείτε εδώ
Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα
Άδεια κυκλοφορίας
Πινακίδες κυκλοφορίας. Σε περίπτωση απώλειας απαιτείται βεβαίωση από το Αστυνομικό τμήμα για την δήλωση της απώλειας και παράβολο των 30€ από Δημόσιο Ταμείο
Εξοφλητική πράξη αν παρακρατείται η κυριότητα
Απόδειξη Τελών Κυκλοφορίας τρέχοντος έτους
Βιβλίο μεταβολών αν έχει εκδοθεί τέτοιο βιβλιάριο για το όχημα
Βεβαίωση παράδοσης του ΟΔΔΥ, αν το όχημα έχει παραδοθεί σε αυτόν ή υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρεται συγκεκριμένα η διεύθυνση φύλαξης του (συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση)

♦ Επιπλέον για εταιρείες απαιτείται Καταστατικό ή ΦΕΚ, απόφαση Δ.Σ. και Δελτίο Αποστολής εφόσον πρόκειται για ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ.
♦ Η Υπεύθυνη Δήλωση (εδώ), αφορά την δήλωση προσώπου για την συμφωνία με την εμπορική επιχείρηση για την διαδικασία απόσυρσης και την παραλαβή καινούργιου αυτοκινήτου στο όνομά του.
♦Η Υπεύθυνη Δήλωση (εδώ), αφορά την δήλωση του ιδιοκτήτη που εκχωρεί το δικαίωμα του αποσυρθέντος οχήματος σε τρίτο πρόσωπο.
♦ Η Υπεύθυνη Δήλωση (εδώ), αφορά την δήλωση προσώπου που του έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα του αποσυρθέντος οχήματος και συμφωνεί με την επιχείρηση για την παραλαβή καινούργιου αυτοκινήτου στο όνομά του.
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής.
(Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν συνταχθεί και διανεμηθεί από την Γ.Γ. Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων, Αρ. Πρωτ. ΔΕΦΚ5008261ΕΞ2011/21.2.2011)
♦Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τα ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση (θα την βρείτε εδώ) επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.
 

Τι πρέπει να γνωρίζετε
♦Για πληροφορίες σχετικά με την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος και τις πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης, μπορείτε να καλέσετε στο 210-6899039 ή στο www.edoe.gr 
♦Σε περίπτωση κατά την οποία το όχημα δεν κινείται, οι μονάδες ανακύκλωσης δύνανται να σας εξυπηρετήσουν με ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς ή συνεργαζόμενους μεταφορείς (πιθανώς να υπάρξει χρέωση)
♦ Η απόσυρση πραγματοποιείται οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του κάθε έτους.
♦Αν κάποια ή όλες από τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός σας έχουν χαθεί ή κλαπεί, τότε θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση δήλωσης απώλειας ή κλοπής από το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας
♦Εάν από το όχημα σας λείπουν βασικά μηχανικά ή μεταλλικά μέρη, όπως προδιαγράφεται από το ΠΔ116/2004, η μονάδα ανακύκλωσης δικαιούται να χρεώσει τον ιδιοκτήτη. Η χρέωση πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο. Το ύψος της χρέωσης είναι συγκεκριμένο και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ
♦Η παράδοση του οχήματος προς ανακύκλωση είναι υποχρέωση κάθε τελικού χρήστη και συνεπώς δεν προβλέπεται καμία αξία αγοράς. Εντούτοις αν πιστεύετε ότι το όχημα σας διατηρεί κάποια εμπορική αξία τότε μπορείτε να την επιδιώξετε πουλώντας το όχημα είτε σαν όχημα, είτε σαν ανταλλακτικά.
♦Στη Βεβαίωση Παραλαβής και στο Πιστοποιητικό Καταστροφής θα πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία της ΕΔΟΕ και του κέντρου παράδοσης του οχήματος. Στο Πιστοποιητικό Καταστροφής θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει πρωτότυπη σφραγίδα της ΕΔΟΕ και υπογραφή εκπροσώπου του Κέντρου Επεξεργασίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση επικοινωνήσετε άμεσα με την ΕΔΟΕ (210-6899039).
♦Το όχημα καλό είναι να παραδοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους ώστε να γίνει η αποταξινόμηση και να μην σας χρεωθούν τα τέλη του επόμενου έτους.
 

Τι χρεώνεστε αν λείπουν βασικά μηχανικά ή μεταλλικά μέρη από το όχημά σας:

Α.  Μη Ρυπογόνα στοιχεία




Είδος
Μέγιστη Χρέωση (ευρώ)


Καπό
10


Πόρτες (1 έως 4)
10


Ζάντες (1 έως 4)
10


Αντικείμενα εσωτερικού χώρου
10



Β1. Ρυπογόνα στοιχεία     (Κινητήρας ή/και Σύστημα μετάδοσης)



Χρονολογία Ταξινόμησης
Μέγιστη Χρέωση (ευρώ)


Προ 1985
50


1985 - 1990
70


1990 - 1995
90


1995 - 2000
110


2000 και έπειτα
150



Β2. Λοιπά Ρυπογόνα στοιχεία  (συσσωρευτές, καταλύτες)

Μέγιστη χρέωση για οποιοδήποτε των ανωτέρω 10 ευρώ. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ. Η οποιαδήποτε χρέωση πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο.
Τα παραπάνω ισχύουν για επιβατικά και φορτηγά έως 3,5 τόνους.
Οι παραπάνω χρεώσεις είναι σύμφωνα με το Άρθρο 8 Παράγραφος 5 του Π.Δ. 116/2004 (ΦΕΚ 81α)  και την απόφαση Νο 64 της Συνεδρίασης της 3ης Ιουλίου 2007 της Επιτροπής Παρακολούθησης της Εναλλακτικής Διαχείρισης (Ε.Π.Ε.Δ.) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

Παρατηρήσεις :
Η βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας δεν είναι απαραίτητο δικαιολογητικό κατά την παράδοση του οχήματος στην επιχείρησή μας. Το δικαιολογητικό αυτό θα σας ζητηθεί κατά την αγορά του νέου σας αυτοκινήτου για επιδότηση των τελών ταξινόμησης.
Τα υβριδικά οχήματα εξαιρούνται ήδη από τα τέλη ταξινόμησης οπότε η έκπτωση σε αυτή τη περίπτωση είναι μηδενική.
Αν αποσύρετε φορτηγό μπορείτε να έχετε έκπτωση μόνο σε αγορά φορτηγού.
Αν αποσύρετε επιβατικό μπορείτε να έχετε έκπτωση είτε αγοράσετε επιβατικό είτε φορτηγό.
Μπορείτε να μεταβιβάσετε το δικαίωμα της έκπτωσης σε κάποιον άλλο.
 

Ποια είναι η έκπτωση που περίπου θα κερδίσετε;
Η έκπτωση εξαρτάται από το κυβισμό και τη φορολογητέα αξία του καινούργιου αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, προκύπτει όφελος :

έως 300 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ
έως 960 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ
έως 1.430 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ
έως 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.