Ακινησία Αυτοκινήτου

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση των πινακίδων είναι:
1.    Αίτηση Κατάθεσης Πινακίδων Οχήματος (εις διπλούν), θα την βρείτε εδώ
2.    Πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος,
3.    Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα,
4.    Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας, 

5.    Υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από την Αστυνομία ή τα ΚΕΠ στην οποία θα αναφέρεται ο χώρος που βρίσκεται σταθμευμένο το όχημα.
6.    Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
7.    Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως έχετε θέση στάθμευσης.
8.    Αποδεικτικό καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας του 2014

9.    Καταστατικό, εάν πρόκειται για εταιρείες Ο.Ε και Ε.Ε. και ΦΕΚ εάν πρόκειται για Ε.Π.Ε και Α.Ε.
10.  Εξουσιοδότηση επικυρωμένη, όταν πρόκειται να κάνει άλλος την διαδικασία.
Συγκεκριμένα:
♦ Αν το όχημα  σταθμεύσει σε ιδιωτικό χώρο κατεβάστε και συμπληρώστε από εδώ την υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα πρέπει να είναι θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία ή το ΚΕΠ
♦Αν το όχημα σταθμεύσει σε χώρο που σας έχει παραχωρήσει κάποιος τρίτος ζητήστε του να συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση ( θα την βρείτε εδώ) η οποία θα πρέπει να είναι θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία ή το ΚΕΠ
♦ Αν το όχημα σταθμεύσει σε χώρο που ενοικιάζεται τότε θα χρειαστεί το μισθωτήριο θεωρημένο από την εφορία.
 
Διαδικασία
Θα πρέπει να πάτε στην αρμόδια ΔΟΥ, εκεί που υποβάλλετε Δήλωση Εισοδήματος και να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον αρμόδιο υπάλληλο. Με την κατάθεση των δικαιολογητικών παραλαμβάνετε την μία από τις δύο αιτήσεις κατάθεσης πινακίδων, όπου αναγράφεται η ημερομηνία κατάθεσης των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός σας.
Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τα ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση (θα την βρείτε εδώ) επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
♦ Για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητο να έχει εξοφληθεί το σύνολο όλων των τελών κυκλοφορίας των προηγούμενων ετών.
♦ Από τη στιγμή που καταθέσατε πινακίδες στην εφορία δεν πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας. Επίσης ούτε το όχημα σας αποτελεί τεκμήριο για το διάστημα κατά το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο αρκεί να καταθέσετε αντίγραφο της αίτησης ακινησίας στη δήλωση που υποβάλλετε κάθε χρόνο.
♦ Αν χρειαστεί να μετακινηθεί το όχημα σας στο συνεργείο για οποιοδήποτε λόγο τότε θα πρέπει να κάνετε μια αίτηση στη ΔΟΥ για να σας δώσει ένα ειδικό έντυπο το οποίο ονομάζεται ‘Μ’.
♦ Αν δεν είχατε υποχρέωση για ΚΤΕΟ την ημερομηνία κατάθεσης των πινακίδων, τότε και για όσο διάστημα το όχημα είναι ακινητοποιημένο, θεωρείται Εμπρόθεσμο και σε τυχαίο έλεγχο της τροχαίας αλλά και στο ΚΤΕΟ εφόσον όμως δεν παρέλθουν 15 ημέρες από την άρση της ακινησίας.


Για πόσο καιρό μπορείτε να έχετε ακινητοποιημένο το όχημά σας;
Η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την κατάθεση των πινακίδων, ανάγεται κάθε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου, καθώς εκείνη συμπίπτει με την πληρωμή των τελών της επόμενης χρονιάς.  Γενικά, δεν τίθενται περιορισμοί για το χρονικό διάστημα που μπορείτε να έχετε το αυτοκίνητό σας σε ακινησία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να το αναφέρετε στην ετήσια δήλωση εισοδήματος. Ωστόσο, αν μετά από κάποιο καιρό αποφασίσετε ότι θέλετε να το ανακυκλώσετε, να το αποσύρετε ή να το εξάγετε, μπορείτε να ξεκινήσετε τις διαδικασίες οριστικής διαγραφής του.
Πώς θα το επαναφέρετε στην κυκλοφορία και πόσα θα πληρώσετε;
Δύο δρόμους μπορούν να ακολουθήσουν όσοι κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.
Η πρώτη περίπτωση αφορά στην περίπτωση που η επανακυκλοφορία του αυτοκινήτου γίνεται το τρέχον έτος, ενώ η δεύτερη αφορά σε εκείνη μετά την πάροδο ενός έτους.
Για την πρώτη περίπτωση απαιτείται να καταβάλετε το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όπου παραδώσατε τις πινακίδες, ώστε να τις πάρετε πίσω.
Για όσους προτιμήσουν να επαναφέρουν το αυτοκίνητό τους στην κυκλοφορία μετά από ένα χρόνο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εκδώσουν νέους αριθμούς κυκλοφορίας και αυτό γιατί οι Εφορίες, μετά από ένα χρόνο, καταστρέφουν τις πινακίδες που έχουν στη διάθεσή τους. Οπότε, εκτός της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του έτους, όπου θα επαναφέρετε το αυτοκίνητό σας στην κυκλοφορία, θα καταβάλετε 30 ευρώ επιπλέον για έκδοση νέων αριθμών.