Νόμος 4321/21-3-15-ΦΕΚ Α' 32 ''Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας''

 
Ρυθμίσεις των 100 δόσεων, για χρέη προς την Φορολογική Διοίκηση.
 
Για να δείτε τον Νόμο 4321/21-3-2015, παρακαλώ πατήστε εδώ.

 
Δυστυχώς με το άρθρο 21 του ως άνω νόμου, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στις εισαγωγές απο Κύπρο, Βουλγαρία, ..............
Φόρος 26% επί των εταιρειών για εισαγωγές από Κύπρο, Βουλγαρία ή Ιρλανδία
Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις περιλαμβάνει διάταξη η οποία προβλέπει την επιβολή φόρου 26% σε όποια δαπάνη για αγορά από εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία ή η Ιρλανδία.
Ο φόρος που θα παρακρατείται, θα επιστρέφεται τελικώς στην επιχείρηση αν και εφόσον αποδείξει εκ των υστέρων ότι η συναλλαγή ήταν πραγματική. Ωστόσο, παραμένει μυστήριο το με ποιον μηχανισμό αυτό θα μπορεί να γίνεται αξιόπιστα και γρήγορα, ειδικά σε μια εποχή που οι εισαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητος και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΣΕΒ απέστειλε επιστολή στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, με την οποία ζητά την απόσυρση του άρθρου 21 του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες ετοιμάζουν προχωρήσουν κι άλλοι επιχειρηματικοί φορείς.
Να αποσυρθεί ο φόρος 26%
Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη με την οποία επιβάλλεται προληπτικός φόρος 26% στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με μη συνεργάσιμα κράτη ή με κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος.
Η διάταξη του άρθρου 21 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα οξύνει δραματικά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Επιστολή ΣΕΒΕ
Με επείγουσα επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι κατανοεί καταρχήν την αγωνία της κυβέρνησης για τον έλεγχο των συγκεκριμένων συναλλαγών, ώστε να περιοριστεί η φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς, να επιβαρύνονται σημαντικά οι συναλλαγές με τα προαναφερόμενα κράτη και να δημιουργηθεί ταμειακό πρόβλημα στις επιχειρήσεις και γενικότερο οικονομικό και ταμειακό πρόβλημα στην αγορά στο σύνολό της, με ιδιαίτερη ένταση και αρνητικές συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι οι συναλλαγές που γίνονται με αυτές τις χώρες στη μεγάλη πλειοψηφία τους αφορούν αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών και αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, απαραίτητων στη μεταποιητική και εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στον τομέα της ένδυσης όπου τυχόν επιβολή του σχετικού φόρου θα οδηγήσει στη μεταφορά και των υπολοίπων δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Επισημαίνει δε ότι «με μέτρα όπως το συγκεκριμένο, ωθούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους εκτός Ελλάδας σε γειτονικές, κοινοτικές και μη, χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του Δημοσίου, την οικονομία και την απασχόληση».
ΚΕΕ-ΕΒΕΑ
Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, γιατί αποτελεί πέλεκυ επί δικαίων και αδίκων, καθώς δεν αφορά μόνο τις θυγατρικές των πολυεθνικών, αλλά όλες αδιακρίτως τις επιχειρήσεις, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «είναι απαράδεκτο να φορολογούνται διπλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κρουνοί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν στερέψει. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω των τριγωνικών συναλλαγών είναι θεμιτή και αναγκαία, αλλά ο τρόπος που φαίνεται να επιλέγει είναι καταστροφικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα». Και προσθέτει: «Η επιχειρηματική τάξη είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αλλά και στην παραγωγή, η υλοποίηση μιας τέτοιας νέας φοροεπιδρομής, την ώρα που στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις δίνουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον». Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η λογική του υπουργείου Οικονομικών «είστε όλοι φοροφυγάδες μέχρι να αποδείξετε την αθωότητά σας», διαμορφώνει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που μοιραία θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει το κίνητρο για μετανάστευση επιχειρήσεων από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες.
ΒΕΘ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Π. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «είναι αστείο να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και την ίδια ώρα να επιβάλλεται ένας πρόσθετος φόρος που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως 'πάσχουν' από την έλλειψη ρευστότητας».
«Είναι κατανοητή η αγωνία της κυβέρνησης για τον έλεγχο των συγκεκριμένων συναλλαγών προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, ωστόσο ο τρόπος που επιλέγει, την ώρα μάλιστα, που η αγορά έχει παγώσει, η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, η αβεβαιότητα καθημερινά αυξάνεται, είναι λανθασμένος. Αποτελεί μία νέα φοροεπιδρομή», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Δύο διορθώσεις στο άρθρο 21 για τον φόρο 26%
Σύμφωνα με δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη και του Γιώργου Σταθάκη, το άρθρο 21 δεν θα αποσυρθεί αλλά θα διορθωθεί σε δύο σημεία, μετά τις έντονες αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας.
«Στο άρθρο προβλέπεται υπουργική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής. Θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατ’ ευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου,» είπε η κα. Βαλαβάνη.
«Αν αποδεικνύεται άμεσα ότι δεν… είσαι ελέφαντας δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλεις φόρο», είπε η υπουργός και προσέθεσε ότι θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν τίποτα. Σε περιπτώσεις που στον φάκελο υπάρχουν «γκρίζες ζώνης» θα προκαταβάλλεται ο φόρος.
Τα κράτη με προνομιακό καθεστώς
Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο που έχει ανακοινώσει το 2014, το υπουργείο Οικονομικών στη λίστα των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Βουλγαρία, το Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία, η ΠΓΔΜ, το Κατάρ, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Carpress - Από «κόσκινο» χιλιάδες εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ! Τι ψάχνουν οι Αρχές; ΣΕΕΑΕ Carpress - Οικολογικό χαράτσι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα! ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι θα αλλάξει στα αυτοκίνητα το 2025; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι αποκάλυψε ο υφυπουργός Μεταφορών για τα ΚΤΕΟ; ΣΕΕΑΕ Carpress - Χαράτσι στα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία! ΣΕΕΑΕ Carpress - ΑμεΑ: Τέλος στη ταλαιπωρία για απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης ΙΧ! Τι άλλαξε; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι είπε ο κ. Τζιτζικώστας για τα ΚΤΕΟ – Τι θα αλλάξει; ΣΕΕΑΕ Carpress - Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων το 2025; ΣΕΕΑΕ CAR & MOTOR - Εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με... πιστοποιημένα γυρισμένα χιλιόμετρα! ΣΕΕΑΕ Carpress - Αυτές είναι οι αλλαγές και τα νέα πρόστιμα στον αναθεωρημένο ΚΟΚ! ΣΕΕΑΕ Carpress - Πως σώζεται η ελληνική αγορά αυτοκινήτου παρά τους χαμηλούς μισθούς; ΣΕΕΑΕ Carpress - Αποκάλυψη για KTEO: Οι παραβάτες δεν φοβούνται την online διασταύρωση!