Υπόμνημα προς κο Χ. Φώλια, Υπουργό Ανάπτυξης


Καλλιθέα,   10/12/2007
                                                             Αρ. πρωτ. 1831 
 




Προς


:


Υπουργό Ανάπτυξης κον Χρήστο Φώλια




 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

          Ο Σύνδεσμός μας είναι εξαιρετικά ανήσυχος από την ανεξέλεγκτη πλέον έξαρση του εγκλήματος της κυκλοφορίας κλεμμένων ή λαθραίων πολυτελών αυτοκινήτων με ψευδή δικαιολογητικά, το οποίο πλήττει τα συμφέροντα του Δημοσίου και του κλάδου μας με τη διαφυγή τεράστιων πόρων, αλλά και προσβάλλει προκλητικά την έννομη τάξη και το κύρος μιας ευνοούμενης Πολιτείας.
        Η συνηθέστερη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη νομιμοφανή κυκλοφορία του κλεμμένου ή λαθραία εισαχθέντος αυτοκινήτου είναι η αγορά όμοιου κατεστραμμένου μοντέλου και η χρησιμοποίηση της άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας και του αριθμού πλαισίου του δεύτερου στο πρώτο.
        Ατυχώς, σε αυτό συμβάλλουν ακούσια οι ασφαλιστικές εταιρίες, διότι όταν αυτές αποζημιώσουν ένα πλήρως και άχρηστο προς κυκλοφορία αυτοκίνητο, πωλούν οι ίδιες το εν λόγω «κουφάρι» στους κακοποιούς αντί ευτελούς τιμήματος ή το εγκαταλείπουν στον ιδιοκτήτη του που και αυτός το πωλεί στους κακοποιούς. Στην πραγματικότητα, αυτό που πωλούν είναι τα νομιμοποιητικά έγγραφα και στοιχεία του αποσυρόμενου αυτοκινήτου, για την έκνομη χρήση που αναφέραμε.
        Όταν ένα όχημα κρίνεται ως ακατάλληλο προς κυκλοφορία και αποζημιώνεται ολοσχερώς, η συνέχιση της ισχύος των νομιμοποιητικών για την κυκλοφορία του δικαιολογητικών συνιστά προφανώς αμέλεια του Κράτους και πρακτικά, αν και ακούσια, υποθάλπει το έγκλημα.
        Γι αυτό σας παρακαλούμε να λάβετε μέτρα και σας προτείνουμε, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία, να θεσμοθετήσετε την υποχρέωση του κατόχου αποσυρόμενου αυτοκινήτου να καταθέτει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτού στην αρμόδια Αρχή, καθώς και την υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών να μην καταβάλλουν αποζημίωση για ολοσχερώς κατεστραμμένο όχημα, αν δεν προσκομισθεί σε αυτές βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ότι δηλώθηκε η απόσυρση αυτού από την κυκλοφορία και κατατέθηκαν η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας.
[Ακόμα καλύτερο θα ήταν να προσκομίζεται παράλληλα και βεβαίωση ΚΤΕΟ ότι απαλείφθηκε ο αριθμός πλαισίου από το αποσυρόμενο όχημα, ώστε αυτός να μην αποκολλάται και μεταφέρεται σε κλεμμένο ή λαθραίο όχημα ίδιου τύπου!]
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας είναι στη διάθεση σας για κάθε σχετική ενημέρωση και συμπαράσταση στην προσπάθεια θεσμικής πρόληψης του εγκλήματος.
 





Με τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ


 


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΡΑΤΣΑΣ





 
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.