Υπόμνημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή



Καλλιθέα,   31/07/2008
                                                             Αρ. πρωτ. 1877
 
Στα πλαίσια της εκτίμησης των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του κοινοτικού κανονισμού 1400/2002 στην Ελληνική επικράτεια έχουν διατυπωθεί από τα μέλη μας κατά καιρούς εντονότατοι προβληματισμοί.
Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί ως προς την εφαρμογή του κανονισμού 1400/2002, όπως μας έχουν μεταφερθεί από τα μέλη μας που είναι εξουσιοδοτημένα μέλη επισήμων δικτύων πολλών μαρκών είναι τα εξής :
·         Δεν έχει εφαρμοστεί σχεδόν ποτέ το σύστημα διαιτητικής επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν είτε από διαφωνίες στόχων πωλήσεως, είτε από άλλα προβλεπόμενα ζητήματα. Τούτο διότι εκ νέου οι κεντρικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα επιβάλλουν τους στόχους με  έμμεσους πλην σαφείς τρόπους.  Η μη επίτευξή τους οδηγεί στην αρχική απειλή καταγγελίας και σε πολλές περιπτώσεις  στην καταγγελία της συμβάσεως.
·          Οι τελικές τιμές πωλήσεως αυτοκινήτων διαμορφώνονται πάντοτε από τις κεντρικές αντιπροσωπείες οι οποίες τις καθορίζουν.  Σε πολλές περιπτώσεις  έχουμε σύστημα αντιπροσώπευσης και όχι διανομής.  Στις περιπτώσεις αυτές οι προμήθειες πωλήσεως καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την κεντρική αντιπροσωπεία.
·         Η εμπορική πολιτική της κεντρικής αντιπροσωπείας αλλάζει πολύ συχνά με συνέπεια να επιβάλλονται οι σχετικές αλλαγές και στο υπόλοιπο δίκτυο, τις περισσότερες φορές με ανεξέλεγκτες επιπλέον  δαπάνες τις οποίες οι συνάδελφοι αναγκάζονται να ακολουθούν υπό την απειλή της εκδίωξης τους από το δίκτυο.
·         Οι κεντρικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα έχουν συστήσει θυγατρικές εταιρίες λιανικής πωλήσεως οι οποίες ανταγωνίζονται αθεμίτως το υπόλοιπο δίκτυο ( σε όρους συναλλαγής, σε διευκολύνσεις κλπ )
·         Οι κεντρικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα έχουν συστήσει θυγατρικές εταιρίες ή συμμετέχουν σε σχήματα που παρέχουν χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές ή συναφείς προς την πώληση των αυτοκινήτων υπηρεσίες.  Έτσι «καταπιέζουν»  τα δίκτυά τους για να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υπηρεσίες με την απειλή διακοπής της συνεργασίας
Περαιτέρω ζητήματα που έχουν προκύψει μπορούν να σας κοινοποιηθούν με νέα αναλυτικότερο υπόμνημα  μετά τις 30/08/08.






 


Με τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ


                                  ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΡΑΤΣΑΣ


 



 
 
 
 




 
 Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.