Συνέντευξη Τύπου - Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΕΑΕ, κου Λουκά Βασιληά



                                                        ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΛΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΗΑ
                                            ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ 13-2-2002-03-04
 
 
Το όνειρο έσβησε - θα έλεγα πριν καλά καλά γεννηθεί.
Οι ελπίδες και οι προσδοκίες καταναλωτών - Ευρωπαίων - πια εξανεμίσθηκαν.
Τι άλλο χειρότερο αναρωτιέμαι θα μπορούσε να συμβεί από αυτό που σήμερα βλέπουμε και βιώνουμε.
Θα φανεί ιδιαίτερα απαισιόδοξο το μήνυμα αλλά όμως δυστυχώς είναι και θα εξηγήσω γιατί μπαίνοντας στην ουσία του θέματος.
Ξεκινώντας θα κάνω μία σύγκριση μεταξύ του ισχύοντος σήμερα κανονισμού και αυτού που πρόκειται να ισχύση.
Σύστημα διανομής αυτοκινήτων.
Σήμερα                                                                 (Αύριο) Νέος Κανονισμός
Εργοστάσιο                                                           Εργοστάσιο
Αντιπρόσωπος                                                      Αντιπρόσωπος
Dealer ή Επίσημος Εμπορος                                    Dealer  Επίσημος Έμπορος
Πελάτης                                                               Πελάτης
 
Και τότε τίθεται εύλογα το ερώτημα τι άλλαξε?
 
Απλώς δίνεται η δυνατότητα στον έμπορο να δραστηριοποιηθεί σε όποια περιοχή και με όσα καταστήματα επιθυμεί εντός της Ευρωζώνης.
Αν ληφθεί όμως υπ' όψιν ότι αυτή η επέκτασης θα τελεί υπό την έγκριση του αντιπροσώπου φοβάμαι ότι δεν θα συμβεί και εδώ απολύτως τίποτε.
Εξ άλλου και με τον σημερινό κανονισμό αυτό δεν απαγορεύεται .
Ισως η ελευθερία να πουλάει ο έμπορος διαφορετικές μάρκες στο ίδιο χώρο αλλά σε ξεχωριστά τμήματα μπορεί να λέει κάτι.
Θα επιτρέψουν όμως οι αντιπρόσωποι αυτό να συμβεί.
Φοβάμαι ότι από τη στιγμή που τα κριτήρια και ο επιβλέπων,αυτά είναι το ίδιο με σήμερα πρόσωπο δυστυχώς τίποτε προς το καλύτερο δεν θα γίνει.
 
Ωραία!!! Και τι θα γίνει?
 
Απλά τα πράγματα: Οι αντιπρόσωποι λόγω των νέων τους δυνατοτήτων θα επεκταθούν - κάτι το οποίο τουλάχιστον έχει αρχίσει να εφαρμόζεται κατά κόρον σήμερα και πολύ πιο σύντομα από τότε που προβλέπαμε θα βρεθούμε εκτός αγοράς.
Οι αντιπρόσωποι θα πάρουν και τις λιανικές πωλήσεις??? Όσες δεν έχουν ακόμη πάρει.
 
Ποιο είναι το εργαλείο για να συμβεί αυτό???
 
Έχοντας τη δυνατότητα να διανέμουν το συνολικό μικτό κέρδος ενός αυτοκινήτου κατά το δοκούν μπορούν όποτε το αποφασίσουν να βγάλουν τα δίκτυά τους εκτός αγοράς και να καταλάβουν και αυτό το κομμάτι της πίττας.
Σκεφτείτε δε πόσο δίκαια μέχρι σήμερα μοιράζεται η πίττα όταν από ένα συνολικό ποσοστό κέρδους 20-30% ο έμπορος παίρνει μόνο το 2-4%.
Από αυτό το πενιχρό ποσοστό καλείται να καλύψει όλα του τα λειτουργικά του έξοδα - τα δώρα προς τον πελάτη - τη διαφήμιση ……. - τις ζημιές κ.λ.π.
Να γιατί ενώ οι έμποροι δυστυχούν - οι αντιπρόσωποι θησαυρίζουν.
Είναι τραγικό και συμβαίνει δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα που ο Έμπορος λιανοπωλητής κερδίζει πολύ λιγότερα από τον χονδρέμπορο ουσιαστικά αντιπρόσωπο.
Αρκεί μία απλή ανάγνωση των ισολογισμών των αντιπροσώπων για να αντιληφθεί κανείς πόσο τραγικά είναι μέχρι σήμερα τα πράγματα και πόσο χειρότερα στο άμεσο μέλλον θα γίνουν.
Ας πάμε όμως και στο τι θα γίνει στον τομέα του AFTER SALES.
Λέει ο κανονισμός για τα ανταλλακτικά ότι θα μπορεί ο καταναλωτής ή το συνεργείο του να προμηθεύεται ανταλλακτικά ίσης ή ιδίων ποιοτικών προδιαγραφών με τα γνήσια!!!
Ποιος όμως θα εγκρίνει αυτή την ποιότητα …. Πάλι ο αντιπρόσωπος άρα και εδώ φώς δεν βλέπουμε.
Παροχή υπηρεσιών …..σέρβις.
 
Θα μπορεί ένα οποιοδήποτε συνεργείο να εκτελεί εργασίες σέρβις χωρίς ο πελάτης να χάνει την εγγύησή του?
 
Η απάντηση είναι και εδώ ένα μεγάλο ΌΧΙ.
Αρα κύριοι και για να μην σας κουράζω η πολυδιαφημισμένη κατάργησις του Block exemption αποτελεί μια ψευδεπίγραφη πρόταση που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την απογοήτευση γι'αυτό που περίμενε και δεν συνέβη.
Γιατί θα αναρωτηθείτε???
Αρμόδιος και εδώ για τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που απαιτούνται για να εγκριθεί κάποιο σέρβις ανήκουν πάλι στον αντιπρόσωπο.
Είναι λυπηρό κύριοι αλλά το αποικιοκρατικό  καθεστώς που έχει επιβληθεί από τους αντιπροσώπους θα γίνει με το νέο κανονισμό ακόμη επαχθέστερο - περισσότερο σκληρό - και πολύ πιο άδικο.
Υπάρχουν δύο μεγάλα στρατόπεδα συμφερόντων:
Από τη μία πλευρά: Οι αντιπρόσωποι με τα εργοστάσια
και από την άλλη: οι καταναλωτές  και οι έμποροι που εκφράζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Και βέβαια αν ο έμπορος είχε την δυνατότητα να προμηθεύεται αυτοκίνητα και ανταλλακτικά απ'ευθείας από το εργοστάσιο με ταυτόχρονη κατάργηση όπως εξ'άλλου είχε προαναγγελθεί του αποκλειστικού αυτοκινήτου.
 
ΤΟΤΕ
Ο καταναλωτής θα είχε την ελπίδα να αγοράσει και φθηνότερο αυτοκίνητο τουλάχιστον κατά ποσοστό που είναι σήμερα το κέρδος του αντιπροσώπου δηλαδή μίνιμουμ 15% και φθηνότερα ανταλλακτικά τουλάχιστον 30-50% φθηνότερα και φυσικά υπηρεσίες.
Ένα μικρό παράδειγμα για τις υπηρεσίες θα σας πείσει.
Τα ελεύθερα συνεργεία πωλούν σήμερα την εργατοώρα από 7.000-10.000 δρχ. ενώ τα επίσημα από 12.000-18.000δρχ.
Ας μην γελιόμαστε αυτό που αποτελούσε πρωταρχικό στόχο της κατάργησης του Block exemption προς όφελος του καταναλωτή απεμποληθεί μπροστά στα κολοσσιαία συμφέροντα των εργοστασίων και των αντιπροσώπων.
Δυστυχώς ο μύθος του Δαυίδ με τον Γολιάθ στις μέρες μας δεν επαληθεύεται με αποτέλεσμα οι μικροί να γίνονται μικρότεροι και οι μεγάλοι - μεγαλύτεροι.
 
Τι ζητάμε:
Α)Καταγγέλλουμε το σχέδιο σε όλα τα αρμόδια εντός και εκτός Ελλάδος όργανα και προκειμένου να μας εμπαίζουν προτιμούμε και προτείνουμε να παραμείνει όπως έχει το Block exemption μήπως και με κάποιους αγώνες αναπτερωθεί ξανά η ελπίδα για μία πραγματική και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς προς όφελος κυρίως του καταναλωτή πελάτη που χρόνια τώρα προσδοκά και ονειρεύεται επιτέλους ένα φθηνό και καλό αυτοκίνητο.
Ο καγκελάριος Στρεντες της Γερμανίας θέλοντας δήθεν να χρυσώσει το χάπι ότι δήθεν βλάπτονται τα συμφέροντα των αντιβιομηχανιών πήρε θέση υπέρ των εργοστασίων.
Ας πάρει θέση και η Ελληνική Κυβέρνηση (μιας και στην Ελλάδα δεν έχουμε εργοστάσια) υπέρ των καταναλωτών που αγοράζουν σε σχέση με τους μισθούς τους το ακριβότερο αυτοκίνητο της Ευρωζώνης.
Βέβαια για τα εργοστάσια και τους εκφραστές των συμφερόντων τους, τοπικούς αντιπροσώπους ο νέος κανονισμός αποτελεί εξέλιξη και όχι ανατροπή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Σκεφθείτε ότι δεν αρκούνται στο 100% της αγοράς του καινούργιου αλλά επιβουλεύονται και επέτυχαν μέχρι σήμερα και αυτή τη μικρή αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Έπεισαν ως φαίνεται την κυβέρνηση να παρανομεί μη εφαρμόζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  C / 375 του 1997 για ίση φορολογική μεταχείριση καινούργιων και μεταχειρισμένων με αποτέλεσμα να στερούν από όλους μας, εμπόρους και κυρίως καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράζουμε αυτοκίνητα εκτός αντιπροσώπων.
Ποια λογική επιβάλει να πληρώνει ένα αυτοκίνητο 2και 3 ετών διπλάσιο τελωνείο σε σχέση με ένα καινούργιο.
Ήδη η Κοινότητα με τα αρμόδια όργανά της απεφάσισε και σύντομα θα επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις και βαρύτατα πρόστιμα για την μη εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης.
Είμαστε βέβαιοι και με την δική σας βοήθεια προς ενημέρωση όλων των πολιτών και τις δικές μας καίριες παρεμβάσεις να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες του εν λόγω σχεδίου και να αποφασίσουν επιτέλους οι δυναστεύοντας τον κλάδο να λογικοποιήσουν τουλάχιστον πράγματα που παραβιάζουν την στοιχειώδη λογική.
Με την ελπίδα και την αγωνία, από την άλλη αναμένουμε τις εξελίξεις.

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ Δήλωση του πρόεδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου Κων/νου στην NewsAuto. ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Βραδινό δελτίο του ΣΚΑΙ. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Συνδέσεις" στην ΕΡΤ 1. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Ευριπίδη Κωνσταντινίδη στην εκπομπή "Από τις έξι" με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στην εκπομπή του Θάνου Τζήμερου ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, στο Alpha Radio 989, στην εκπομπή του κ. Γιακομή ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κυράτσου, για την ηλεκτροκίνηση στο διαδικτυακό ενημερωτικό κανάλι Τpress, στην εκπομπή ELEC-News με τον Βασίλη Παπαδόπουλο. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή της κα. Ντούσκα, Κανάλι Ένα 90,4 fm ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου, στην εκπομπή "Σκάει είδηση" ΣΚΑΪ 100,3 ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, Κων/νου Κυράτσου, στο WebRadio "Το GPS της επικαιρότητας ΕΡΤ" 09/02/2022. ΣΕΕΑΕ Συνέντευξη του προέδρου, κ. Κυράτσου, στο ACTION 24 ΣΕΕΑΕ Δήλωση του Προέδρου ΣΕΕΑΕ, κ. Κων/νου Κυράτσου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στον ALPHA, 17/10/2021