Δελτίο Τύπου του ΣΕΕΑΕ



Αθηνα, 22/9/2001
 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πάλι η Ελληνική κυβέρνηση
 
Υπό την απειλή μιας νέας δικαστικής διαμάχης με την Ευρωπαϊκή  Ένωση φαίνεται πως εμπλέκεται η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις και αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν την φορολόγηση των αυτοκίνητων στη χώρα μας.
  Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις θεσμοθετημένες Κοινοτικές αποφάσεις που αφορούν την φορολόγηση των αυτοκίνητων (βάσει του άρθρου 228 – πρώην 171- υπόθεση  C-375/95) αφού κάνει διαχωρισμό μεταξύ των εγχωρίων μεταχειρισμένων και των εισαγόμενων και κινδυνεύει να προσαχθεί ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Υπάρχει ήδη μια καταδικαστική απόφαση εις βάρος της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο). Η καταδικη αυτη δεν φαίνεται να πτοεί την Ελληνική Κυβέρνηση, παροτι βέβαια κάθε καταδικη επισυρει την επιβολη αστρονομικων προστιμων, αφου  μετακινεί το φορολογικό αυτό βάρος στις πλάτες του φορολογούμενου πολίτη.  
Πέρα όμως από την κάθε μορφής φορολόγηση υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που θάπρεπε  να μας προβληματίσουν.
Η αύξηση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων ότι δηλαδή πάνω από 500.000 οχήματα έχουν ηλικία άνω των 20 ετών, και το 40% των  οχηματων είναι παλαιας τεχνολογιας  ουδολως συντελεί στην επικαλούμενη κατά κόρον περιβαλλοντολογική πολιτική.
Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κατακόρυφη αύξηση των ρύπων με την κυκλοφορία απειράριθμων παλαιών οχημάτων ξεπερασμενης τεχνολογιας.
Η αδυναμία των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων να αντικαταστήσουν ένα απαρχαιωμένο αυτοκινητο παλαιάς τεχνολογίας με ένα ευπρεπές μεταχειρισμένο υψηλών προδιαγραφών, που πληροί τις προδιαγραφές της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, φαίνεται ότι δεν συμβαδίζει με τις Κυβερνητικές προθέσεις.
Ο Ελληνας καταναλωτης και οι εμπλεκομενοι φορεις καταγγελλουν την ανιση και καταχρηστικη φορολογικη μεταχειριση των αυτοκινητων στην Ελλαδα και καλει την Κυβερνηση να συμμορφωθει  με τους  Κοινοτικους  Κανονισμους και να προχωρησει στην υιοθετηση  μετρων  που θα απεγκλωβισουν την διακινηση των μεταχειρισμενων οχηματων από τις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης προς την χωρα μας και να μην εφαρμοζει επιλεκτικα τις οποιες Κοινοτικες αποφασεις.      
 
 
                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
                    ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΛΟΥΚΑΣ                                         ΚΥΡΑΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ