Α.Π. 1117903/1226/Τ.&.Ε.Φ./16-12-1999 ''Κοινοποίηση του άρθρου 16 του ν. 2753/1999''



ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                 Αθήνα 16 Δεκεμβρίου 1999
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
1.   ΓΕΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ                                                     Αριθ, Πρωτ.1117903/1226/Τ.&.Ε.Φ.
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ.ΦΟΡΟΛΟΠΩΝ                                                     ΠΟΛ. 1249
 Πληρ.: ΤΖΙΝΙΑΣ Τηλ.: 3642570
Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ
Πληρ. ΚΟΥΛΗΣ     Τηλ.: 3635439
Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Πληρ.                  Τηλ. 3375000
Δ/ΝΣΗ Φ.Π.Α.
Πληρ. ΜΠΟΥΡΑ Τηλ. 3647202-5
 
1.   ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ
Δ/ΝΣΗ 30η ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ
»     32η ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ
             ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η/Υ
Πληρ.: ΦΑΤΟΥΡΟΣ  Τηλ. 9578711

 
ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση του άρθρου 16 του ν. 2753/1999».
 
Κοινοποιούμε κατωτέρω τις διατάξεις του άρθρου 16 και της περιπτ. η του άρθρου 26 του ν. 2753/1999, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Α 249/17-11-1999) και παρέχουμε οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους σε θέματα αρμοδιότητας μας.
 

ΓΕΝΙΚΑ

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις γίνονται σημαντικές μεταβολές από 1-1-2000, ως προς τα αυτοκίνητα οχήματα και οι οποίες αφορούν α) στον τρόπο μεταβίβασης των ενάριθμων Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και τις ενέργειες στις οποίες θα προβαίνουν οι Δ.Ο.Υ. προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, β) στην κατάργηση προσκόμισης από τους ενδιαφερόμενους ορισμένων δικαιολογητικών για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, για τη μεταβίβαση των ενάριθμων Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ως προϋπόθεση μεταβίβασης όλων των αυτοκινήτων οχημάτων ή αλλαγής του κινητήρα τους, γ) στην κατάργηση της ασφαλιστικής κάλυψης, δ) στην επέκταση του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας στα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει του ΑΝ 89/1967, ε) στην αποστολή στις αρμόδιες Δ/νσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των αφαιρεθέντων στοιχείων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, για μη προμήθεια ή μη επικόλληση του ειδικού σήματος κυκλοφορίας στα οχήματα για τα οποία υπάρχει τέτοια υποχρέωση, εφόσον παρέλθει εξάμηνο από την αφαίρεση και στ) στα αφαιρούμενα στοιχεία κυκλοφορίας σε περίπτωση μη προμήθειας ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας για τροχόσπιτο.


ΕΙΔΙΚΑ
Για τις κοινοποιούμενες διατάξεις παρέχομε ειδικότερα τις κατωτέρω οδηγίες:
 
Παρ. 1

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 722/
1977, όπως ίσχυαν μετά την αντικατάσταση τους με την παρ.7 του άρθρου 22 του ν. 1473/1984, οι μεταβιβάσεις της κυριότητας με επαχθή αιτία των ενάριθμων επιβατικών Ι .Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών γίνονται με απλή πράξη των μερών η οποία καταχωρείται με ευθύνη τους, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, και ολοκληρώνονται με τη βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στην οικεία θέση της άδειας ότι έχουν καταβληθεί όλες οι οικονομικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.
Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του κοινοποιούμενου άρθρου 16 αντικαθίστανται οι ανωτέρω διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 722/1977.

Με τις νέες διατάξεις αλλάζει ο τρόπος μεταβίβασης της κυριότητας με επαχθή αιτία, των ανωτέρω οχημάτων δηλαδή, των ενάριθμων επιβατικών
 Ι .Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις αυτές συντελούνται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία καταχωρείται με ευθύνη τους στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος

Ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβασης, κρατεί την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ΟΝ - LΙΝΕ, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας του, η οποία και παραδίδεται στο νέο αγοραστή.

Για να υλοποιηθούν όμως τα πιο πάνω θα πρέπει προηγουμένως να έχει βεβαιωθεί από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω η μεταβίβαση δεν ολοκληρώνεται στη Δ.Ο.Υ. με τη σχετική βεβαίωση αυτής ότι έχουν καταβληθεί όλες οι οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως προβλέπεται στις παλαιές διατάξεις, αλλά ενώπιον της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία όπως προαναφέρθηκε εκδίδει αμέσως τη νέα άδεια κυκλοφορίας.

Ενόψει των οριζομένων στις νέες διατάξεις, για να πραγματοποιηθεί μεταβίβαση της κυριότητας από επαχθή αιτία, ενάριθμου επιβατικού Ι.Χ. αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας οι Δ.Ο.Υ. θα προβαίνουν στις κατωτέρω ενέργειες :

α) θα ελέγχουν εάν υπάρχει φορολογική ενημερότητα του πωλητή με βάση το προσκομιζόμενο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (σχετ. Α.Υ.Ο. 1109793/6134-11/0016/24-11-1999 ΠΟΛ.1223, ΦΕΚ 2134/99 τ.β').

β) θα εισπράττουν τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις για τη μεταβίβαση του οχήματος (τέλη χαρτοσήμου, πόρο υπέρ του Ταμείου Νομικών, φόρο υπεραξίας, κατά περίπτωση. Όσον αφορά το Φ.Π.Α. εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε. Δηλαδή ία ποσά που αναγράφονται στο τιμολόγιο πώλησης του αυτοκινήτου οχήματος θα συμπεριλαμβάνονται στην περιοδική δήλωση της αντίστοιχης φορολογικής περιόδου) και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας (τέλη χαρτοσήμου, εισφορά υπέρ Τ.Σ.Α. κ.τ.λ.)

γ) θα εισπράττουν τα τέλη κυκλοφορίας που τυχόν δεν έχουν καταβληθεί για το έτος της μεταβίβασης καθώς και τα τυχόν οφειλόμενα προηγούμενων ετών και το προβλεπόμενο κατά περίπτωση πρόστιμο

δ) θα ελέγχουν εάν τα μεταβιβαζόμενα ενάριθμα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες έχουν περιληφθεί στη δήλωση που υπέβαλε ο υπόχρεος για τη φορολογία εισοδήματος του που απέκτησε το αμέσως προηγούμενο έτος της μεταβίβασης (παρ. 10 αρ. 81 ν. 2238/1994). Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο (τηλεφωνικά ή μέσω FΑΧ ή απευθείας από το ΚΕΠΥΟ).

ε) θα βεβαιώνουν στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις (όπως αναλύθηκαν ανωτέρω) τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας. Εννοείται ότι δεν θα γίνεται η βεβαίωση αυτή εάν δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα του πωλητή.

Για τις ενέργειες αυτές διευκρινίζονται τα εξής:
Αρμόδιες για την είσπραξη των ανωτέρω επιβαρύνσεων και τη σχετική βεβαίωση επί της αδείας κυκλοφορίας, ότι εκπληρώθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις, είναι όλες οι Δ.Ο.Υ. στην καθ 'ύλην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η φορολογία αυτ/των, ανεξάρτητα από τη Δ/νση κατοικίας ή την έδρα των ενδιαφερομένων.

- Δεν θα αποστέλλονται πλέον οι φάκελοι των αυτ/των στη νέα Δ.Ο.Υ. Μέχρι να δοθούν νεότερες οδηγίες οι φάκελοι θα παραμείνουν στη Δ.Ο.Υ. όπου βρίσκονται.

- Όσον αφορά τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, προκειμένου να γίνει η σχετική βεβαίωση επί της άδειας κυκλοφορίας, πρόκειται να σας δοθούν έγκαιρα αναλυτικές οδηγίες από το Κ£ΠΥΟ.

Εξάλλου, από 1-1-2000 παύει η αποστολή Μηχανογραφικών Δελτίων Αυτοκινήτων (Μ.Δ.Α) στο ΚΕ.Π.Υ.Ο. για τις πραγματοποιούμενες από την ημερομηνία αυτή μεταβολές στα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες (μεταβιβάσεις κλ.π.).

Εξαιρετικά, θα αποστέλλονται Μ.Δ.Α. σε περίπτωση χορήγησης ή κατάργησης απαλλαγής ή θέσης των ανωτέρω οχημάτων σε ακινησία (εκούσια ή αναγκαστική).

Επίσης, δεν θα αποστέλλονται Μ.Δ.Α. για τα τιθέμενα το πρώτο σε κυκλοφορία Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από 1-1-2000.

Σύμφωνα με την κοινοποιούμενη διάταξη της περιπτ. η' του άρθρου 26, η ισχύς του άρθρου 16 και επομένως και της παρ. 1 αρχίζει από 1-1-2000.

Επομένως:

Ο νέος τρόπος μεταβίβασης των ενάριθμων επιβατικών Ι,Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αρχίζει από την ανωτέρω ημερομηνία. Δηλαδή, αφορά μεταβιβάσεις οι οποίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, με βάση τις παλαιές διατάξεις, μέχρι 31-12-1999.

Διευκρινίζεται ότι για τις μεταβιβάσεις που ολοκληρώθηκαν μέχρι 31-12-1999 με βάση τις παλαιές διατάξεις οι Δ.Ο.Υ πρέπει να προβαίνουν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες (διαβίβαση φακέλων, αποστολή Μ.Δ.Α. κλπ).

Με τις νέες διατάξεις, ορίζεται ότι όταν η σύμβαση πώλησης επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τόσο ανάριθμων όσο και ενάριθμων, γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου καταργείται η αποστολή από το συμβολαιογράφο των κυρωμένων αντιγράφων των συμφωνιών μεταβίβασης στη Δ.Ο.Υ. και στο ΚΕ.Π,Υ.Ο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι, μετά την αλλαγή του τρόπου μεταβίβασης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, είναι άνευ αντικειμένου οι διαταγές μας 1040388/1698/0014/ΠΟΛ.1092/30-3-1995 και 1105494/4931/0014/ ΠΟΛ. 1322/21-12-1995 ως προς την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας σε εμπόρους αυτοκινήτων (μεταπωλητές), οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 36α του ν 1642/1986.

Παρ. 2

Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, στο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών, καταργούνται ορισμένα δικαιολογητικά που είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν οι πολίτες για τη διενέργεια μεταβιβάσεων επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ή τη σύναψη εμπράγματου δικαιώματος επ'αυτών.

Ειδικότερα καταργείται:

α) Η προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους πολίτες βεβαίωσης του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι το μεταβιβαζόμενο ή βαρυνόμενο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα έχει περιληφθεί στη δήλωση που υπέβαλε ο υπόχρεος για τη φορολογία εισοδήματος του, που απέκτησε το αμέσως προηγούμενο του έτους της μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος (παρ. 10 αρ. 81 ν. 2238/1994).

β) Η προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους πολίτες βεβαίωσης της Δ.Ο.Υ. περί καταβολής των τελών κυκλοφορίας προηγουμένων ετών των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και του φόρου υπεραξίας και του Φ.Π.Α. κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια της μεταβίβασης της κυριότητας αυτών ή η έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας.
Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω κατάργηση δεν σημαίνει ότι καταργείται η εκπλήρωση των ανωτέρω φορολογικών υποχρεώσεων ως προϋπόθεση διενέργειας της μεταβίβασης κ.τ.λ. Η διαπίστωση, όμως, αυτή θα γίνεται από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση, από τον υπόχρεο των σχετικών δικαιολογητικών. Ως προς το Φ.Π.Α. ισχύει ότι και προηγούμενα αναφέρθηκε (παρ. 1β).

Η ισχύς της παραγράφου αυτής, σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης  του άρθρου 26, αρχίζει από 1-1-2000.
Επομένως, η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν οι Δ.Ο.Υ. για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων για τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος κατά περίπτωση, αφορούν τις σχετικές πράξεις (μεταβιβάσεις κ.τ.λ.) που πραγματοποιούνται από 1-1-2000 και όχι πράξεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέχρι 31-12-1999.


Παρ. 3
Με την παρ. 3 καταργείται η περιπτ. β της παρ. 4 του άρθρου 5 του Κ.Ν.489/1976, η οποία παράγραφος προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 37 του ν. 2496/1997.
Επομένως, από 1-1-2000 (ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης αυτής, σύμφωνα με την κοινοποιούμενη περιπτ. η του άρθρου 26 του ν. 2753/1999) παύει η υποχρέωση προσκόμισης της βεβαίωσης που προβλέπεται από τις ανωτέρω διατάξεις και τη διάταξη του άρθρου 3 της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δημοσίας Τάξης
Κ.3-11658/30-12-1997 (Φ.Ε.Κ. 25Β/23-1-1998) για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου οχήματος ή αλλαγή του κινητήρα του.
Διευκρινίζεται ότι με τη διάταξη της παρ. 3 δεν καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης των αυτοκινήτων οχημάτων αλλά μόνο η διαπίστωση της εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής ως προϋπόθεση για τη μεταβίβαση όλων των αυτοκινήτων οχημάτων και η προσκόμιση της βεβαίωσης της ασφαλιστικής κάλυψης.
Η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης της ανωτέρω βεβαίωσης ισχύει από 1-1-2000. Επομένως, από την ημερομηνία αυτή δεν θα ζητείται προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικής κάλυψης για μεταβίβαση αυτ/των οχημάτων κάθε είδους ή αλλαγή κινητήρα αυτών.

Παρ. 4

Με την παρ. 4 του κοινοποιούμενου άρθρου προστίθεται, μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 2093/1092, εδάφιο με το οποίο επεκτείνεται από 1-1-2000 το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας και στα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα που ανήκουν στο αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκαταστημένων στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του ΑΝ. 89/1967 και φέρουν ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας με τα χαρακτηριστικά στοιχεία ΕΥ και ΕΥΥ.
Εννοείται ότι τα αυτοκίνητα αυτά οφείλουν να έχουν επικολλημένο το σήμα μετά τη λήξη της προθεσμίας για την προμήθεια του ειδικού σήματος έτους 2000 (31-1-2000) ή την τυχόν παράταση.

Παρ. 5

Με την παρ. 5 του κοινοποιούμενου άρθρου προστίθενται στο τέλος ι ης παρ.5 του άρθρου 36 του ν. 2093/1992 δύο νέα εδάφια:
 
Με το πρώτο εδάφιο αντιμετωπίζεται το θέμα της συσσώρευσης των αφαιρεθέντων στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στα Αστυνομικά Καταστήματα.
Ειδικότερα εφόσον τα αφαιρεθέντα στοιχεία κυκλοφορίας δεν έχουν παραληφθεί από τους κατόχους των αυτοκινήτων, μετά παρέλευση εξαμήνου θα αποστέλλονται από την Αστυνομική Αρχή στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με σχετική ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
 
Οι ανωτέρω Δ/νσεις του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν θα επιστρέφουν τα στοιχεία κυκλοφορίας, αν ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει το ειδικό σήμα και το αποδεικτικό καταβολής του κατά περίπτωση προστίμου.
 
Με το δεύτερο εδάφιο ορίζεται ότι στην περίπτωση κυκλοφορίας επιβατικού ρυμουλκουμένου-ημιρυμουλκουμένου ιδιωτικής χρήσης (τροχόσπιτου) χωρίς το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας θα αφαιρούνται, μαζί με το ειδικό σημείωμα προσάρτησης και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του έλκοντας αυτοκινήτου, ανεξάρτητα αν έχει γίνει προμήθεια του ειδικού σήματος για το έλκον αυτοκίνητο.
 
Η έναρξη ισχύος των παραγράφων 4 και 5 αρχίζει από 1-1-2000.
 
    ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Η Προϊσταμένη Γραμματείας                                                ΧΑΡΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ


 
 


 
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 
                                                            ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ                                  Αρ. Φύλλου 249
                                         
17 Νοεμβρίου 1999
 
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2753

Απλοποιήσεις και ελαφρύνσεις στη  φορολογία εισοδήματος και άλλες διατάξεις.
 
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
 
Άρθρο 16
Ρυθμίσεις στη διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτων οχημάτων και διαπίστωσης εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων  
1. 0ι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 του Ν. 722/1977 (ΦΕΚ 299/Α’), όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παράγραφο 7 του άρθρου 22 του Ν. 1473/1984 (ΦΕΚ 127/Α’), αντικαθίστανται ως εξής:
2. Οι μεταβιβάσεις της κυριότητας, από επαχθή αιτία, των αυτοκίνητων οχημάτων του παρόντος άρθρου συντε­λείται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία καταχω­ρείται με ευθύνη τους, στην οικεία θέση της άδειος κυκλο­φορίας του οχήματος, που προβλέπεται από την παρά­γραφο 1. Ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβα­σης, κρατεί την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που με­ταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μηχανογραφικού συ­στήματος ΟΝ – LINE, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κα­τοικίας του, η οποία και παραδίδεται στο νέα αγοραστή.

3. Για να υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στην προηγού­μενη παράγραφο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει βεβαι­ωθεί από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία, στην οικεία θέ­ση της άδειας κυκλοφορίας, ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειος κυκλοφορίας του οχήματος. Με την επιφύλαξη εφαρμογής των διατάξεων της παρα­γράφου 6 του άρθρου 5 του Ν.Δ, 114671972 (ΦΕΚ 84/Α΄), ο πωλητής από τη χρονολογία που έλαβε χώρα η κατά την προηγούμενη παράγραφο μεταβίβαση δεν έχει την υπο­χρέωση να αποζημιώσει οποιονδήποτε τρίτο ή να καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και εισφορές, με εξαίρεση την περίπτωση που υπάρχει οφειλή του από φόρο κληρονομιάς, δωρεάς, προίκας ή γονικής παροχής.
Όταν η σύμβαση πώλησης των οχημάτων του παρόντος άρθρου, είτε ανάριθμων είτε ενάριθμων, γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου, καταργείται η αποστολή από τον συμβολαιογράφο των κυρωμένων αντιγράφων των συμφωνιών μεταβίβασης στη δημόσια οικονομική υπηρεσία και στο Κέ­ντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚE.Π.Υ.Ο.).
 Η διαπίστωση τιις προϋπόθεσης που ορίζεται στη διά­ταξη της παραγράφου 10 του άρθρου 81 του Ν. 223Θ/ 1304. ότι τα μεταβιβαζόμενα ή βαρυνόμενα περιουσιακά στοιχεία έχουν περιληφθεί στη δήλωση που υπέβαλε ο υπόχρεος για τη φορολογία του εισοδήματος του που α­πέκτησε το αμέσως προηγούμενο έτος της μεταβίβασης ή τη σύναψη εμπράγματου δικαιώματος, για να επιτραπεί η διενέργεια των πράξεων που ορίζονται στις διατάξεις αυτές  προκειμένου περί επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων και μο­τοσικλετών, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην προη­γούμενη παράγραφο, θα γίνεται οπό τη δημόσια οικονομι­κή υπηρεσία χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση από τον υπόχρεο σχετικών δικαιολογητικών.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα γίνεται η διαπίστωση της καταβο­λής των τελών κυκλοφορίας προηγούμενων ετών των επι­βατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και του Φόρου Υπεραξίας και του φόρου Προστιθέμενης Αξίας, κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια μεταβίβασης της κυριότητος αυτών ή η έκδοση νέας άδει­ας κυκλοφορίας.
3. Η περίπτωση β' της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Κ.Ν. 489/1976, η οποία παράγραφος προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 37του Ν. 2496/1007 (ΦΕΚ87 Α) καταργείται.
4. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρ­θρου 36 του Ν. 2093/1992 (ΦΕΚ 1β1 Α΄), όπως ισχύει, προ­στίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
•Για τα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα του ανωτέρω εδαφίου περι­λαμβάνονται και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επι­χειρήσεων των εγκαταστημένων στην Ελλάδα Βάση του Α.Ν. 89/1967 ίΦΕΚ 132 ΑΙ, όπως ισχύει.
5. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 36 του Ν. 2093/1992, όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια που έχουν ως εξής:
«Εφόσον τα αφαιρεθέντα στοιχεία κυκλοφορίας δεν έχουν παραληφθεί από τους ενδιαφερομένους μετά την παρέλευση εξαμήνου, θα αποστέλλονται από την Αστυνομική Αρχή στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με σχετική ενη­μέρωση των ενδιαφερομένων. Οι Διευθύνσεις αυτές δεν θα επιστρέφουν τα στοιχεία κυκλοφορίας, αν ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει το ειδικό σήμα και το αποδεικτι­κό καταβολής του κατά περίπτωση προστίμου. Στην περί κυκλοφορίας επιβατικού ρυμουλκούμενου -  ημιρυμουλκούμενου ιδιωτικής χρήσης (τροχόσπιτου) χωρίς το ειδικά σήμα τελών κυκλοφορίας θα αφαιρούνται, μαζί με το ειδικό σημείωμα προσάρτησης και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του έλκοντος αυτοκινήτου, ανεξάρτητα αν έ­χει γίνει προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφο­ρίας για το έλκον αυτοκίνητο.
 
Άρθρο 26
                                                                     Έναρξη ισχύος.
Η ισχύς των διατάξεων αυτού του νόμου αρχίζει:
 

 
η) Των διατάξεων των άρθρων 9 (παράγραφοι 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 21, 23, 26 και 27), 11 και 16 από την 1Η Ιανουαρίου 2000.
 
Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 1999
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
 
                                                          ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ                                                                         ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

     ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ                                                                                         ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
     ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ                            

   Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ                                                                      Γ.  ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
 


θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
 

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 1999
 
 
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Σχετικά άρθρα

ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 96'Α Νόμος υπ' αριθμ. 5113 - Ανασφάλιστα οχήματα - ΚΤΕΟ - Ακινησία 21/06/2024 ΣΕΕΑΕ Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1138/12.6.2020 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος Αρ. Πρ.:Ε.2009 "Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων επί θεμάτων σχετικών με τα τέλη κυκλοφορίας" ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 6322 Β' 30/12/2021 Τέλη κυκλοφορίας ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ Β' 4800 18/10/2021 "Σύσταση και λειτουργία φορολογικών αποθηκών κοινοτικών οχημάτων". ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Σύσταση και λειτουργία φορολογικών αποθηκών κοινοτικών οχημάτων ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ Αρ. Πρ.: Ε.2186 ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ Αρ. Πρ.: Ε.2156 ΣΕΕΑΕ ΦΕΚ 124 'Α 18/07/2021 Άρθρο 52 ΣΕΕΑΕ ΑΠ.1025/2021 Προσδιορισμός πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες 01/21 και 02/21 ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ αρ.πρ.: Ε. 2015 ΣΕΕΑΕ Εγκύκλιος ΑΑΔΕ ΑΔΑ: ΩΦΚΡ46ΜΠ3Ζ-ΨΛΧ