Υπόμνημα προς τον κο Ι. Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών



                                                                                                                                            
Καλλιθέα, 02/ 08 /2013
                                                                   Αρ. πρωτ:2111
 
        Προς  κον  Iωάννη Στουρνάρα
        Υπουργό Οικονομικών
        Υπουργείο Οικονομικών
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, σε μια εποχή που η αγορά αυτοκινήτου έχει καταρρεύσει με χιλιάδες λουκέτα να έχουν μπει στο κλάδο και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους να έχουν χάσει την δουλειά τους και ενώ η κυβέρνηση και η τρόικα διακηρύττουν ότι πρέπει πάση θυσία να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή , κάποιοι επιτήδειοι στήνουν  “μαγαζάκια ” κυρίως μέσα στο Internet αλλά και μέσω αυτοσχέδιων παζαριών, παίρνοντας ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς από τους νόμιμους επιχειρηματίες του κλάδου που έχουν τεράστια λειτουργικά έξοδα.

Είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος και άνισος, με αποτέλεσμα να οδηγούνται -αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία- σε λουκέτο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας  και το κράτος να εξακολουθεί να χάνει έσοδα.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, ανθεί το φαινόμενο να μετατρέπονται οι πυλωτές και τα πεζοδρόμια των σπιτιών σε αυτοσχέδια συνεργεία αυτοκινήτων που κάθε μέρα αυξάνονται ξεφυτρώνοντας δεξιά και αριστερά σαν μανιτάρια.

Το φαινόμενο εξελίσσεται  σε μάστιγα για τους νόμιμους επιχειρηματίες που βλέπουν να υπάρχει ένας ανταγωνιστής που συνεχώς γιγαντώνεται κλέβοντας το «ψωμί» τους και δημιουργώντας μύρια προβλήματα όπως λουκέτα, απολύσεις, κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα που καθίστανται επικίνδυνα για την κυκλοφορία, υστέρηση των εσόδων από το κράτος.

Από ένα πρόχειρο υπολογισμό τα χαμένα έσοδα της πολιτείας από την παραοικονομία στον κλάδο των αυτοκινήτων ανέρχονται στα 100.000.000 ευρώ, χαμένες ασφαλιστικές εισφορές 50.000.000 ευρώ κ.λ.π.

Κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής σε αυτό το φαινόμενο, πρέπει επιτέλους η πολιτεία να πάρει μέτρα και “ο πέλεκυς να πέσει βαρύς” στους παράνομους που λυμαίνονται την υγιή αγορά στο χώρο των αυτοκινήτων.

Ο ΣΕΕΑΕ εκπροσωπώντας την νόμιμη φορολογούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα, προτείνει μέτρα και τρόπους αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών του παραεμπορίου, ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας , να προστατευτούν οι καταναλωτές και να υποστηρικτούν τα κρατικά έσοδα.

Απαιτούμαι την εξαφάνιση των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών που αγοράζουν και πουλούν αυτοκίνητα.

Απαιτούμαι την διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ιδιωτών μέσω της οποίας μπορεί να προκύψουν εντυπωσιακά στοιχεία όπως ότι ο “ιδιώτης” έχει  κάνει πέραν των δύο μεταβιβάσεων - αγοροπωλησιών σε ένα έτος.

Απαιτούμαι την εξαφάνιση κάθε υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας εμπορίας αυτοκινήτων.

Προτείνουμε την διεκπεραίωση της αγοραπωλησίας αυτοκινήτων μέσω των νόμιμων επιχειρήσεων.

Προτείνουμε να κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση από όλους τους ιδιώτες που πωλούν αυτοκίνητα, στην οποία υπευθύνως να δηλώνει, ότι δεν εξασκεί εμπορία. Αν αποδειχθεί ψευδής να διώκετε ποινικά με σκληρές ποινές και αστικά με μεγάλα πρόστιμα. Φυσικά για να αποδώσει  το μέτρο, πρέπει οι ελεγκτικού μηχανισμοί του κράτους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και γρήγορα και να γίνετε σωστός έλεγχος των στοιχείων και διασταύρωση.

 
κύριε Υπουργέ,
Ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και απαιτεί μια ανανεωμένη προσπάθεια και δυναμική παρέμβαση και συνεργασία των εμπόρων αυτοκινήτων και της πολιτείας.
 
 
με εκτίμηση
για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΑΕ
 
Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας
 
Απόστολος Πετιμεζάς                                                      Κων/νος Κεράτσας
 
κοινοποίηση :
κον Γεώργιο Μαυραγάνη Υφυπουργό Οικονομικών
κον Αθανάσιο Σκορδά Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
κον Θεοχάρη Θεοχάρη Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.