Υπόμνημα προς τον κο Ι. Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών




Καλλιθέα, 02/ 08 /2013
                                                                   Αρ. πρωτ:2112
  
        Προς  κον  Iωάννη Στουρνάρα
        Υπουργό Οικονομικών
        Υπουργείο Οικονομικών
 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΕΕΑΕ) ζητά την συνδρομή σας για την επίλυση των παρακάτω αναφερομένων ζητημάτων που αφορούν την βιωσιμότητα των εναπομεινάντων καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων.
 

Να επιτραπεί η εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που ανήκουν στην οδηγία εκπομπής καυσαερίων EURO 4.Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτραπεί η εισαγωγή μεταχειρισμένων  EURO 4  και βενζίνης και DIESEL ούτως ώστε να έχει την δυνατότητα ο καταναλωτής να καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης του με ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων δεν έχει καμία διαφορά με την οδηγία EURO 5 και είναι λιγότερο ρυπογόνο. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και προς όφελος του καταναλωτή και θα δώσει μία ανάσα στην δοκιμαζόμενο αγορά των αυτοκινήτων.



Με την επαναφορά του μέτρου για την καταβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα πάνω από 1.929 cc συντελείται μια μεγάλη αδικία για τους κατόχους τέτοιων οχημάτων που τα έχουν φέρει από το εξωτερικό. Ενώ η πραγματική ηλικία τους είναι μεγαλύτερη των 10 ετών και θα έπρεπε να εξαιρούνται, δεν συμβαίνει αυτό γιατί ο νόμος προσδιορίζει την ηλικία του αυτοκινήτου με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί αυτή η αδικία .Επίσης και τα αυτοκίνητα του ΟΔΔΥ υφίστανται την ίδια αδικία.


Ως γνωστό οι εμπορίες αυτοκινήτων, τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορία τις καταθέτουν στις κατά τόπους ΔΟΥ. Επίσης είναι γνωστό ότι για να μεταβιβαστεί  ένα όχημα που έχει γίνει ακινησία πρέπει να γίνει άρση ακινησίας να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και έπειτα να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Ζητάμε στις μεταβιβάσεις (εμπορικές) μεταξύ συναδέλφων να απαλλασώμεθα από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας γιατί ουσιαστικά το όχημα δεν μπαίνει στην κυκλοφορία αλλά παραμένει σε ακινησία. Αυτό το καθεστώς δημιουργεί ένα έξτρα κόστος στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις μας το οποίο ούτως ή άλλως είναι παράλογο και άδικο.

 
κύριε Υπουργέ
Ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και απαιτεί μια ανανεωμένη προσπάθεια και δυναμική παρέμβαση και συνεργασία των εμπόρων αυτοκινήτων και της πολιτείας.
 
 

με εκτίμηση
για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΑΕ
 
Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Πετιμεζάς                                                      Κων/νος Κεράτσας
 

κοινοποίηση : 
κον Γεώργιο Μαυραγάνη Υφυπουργό Οικονομικών
κον Αθανάσιο Σκορδά Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
κον Θεοχάρη Θεοχάρη Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
 

Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.