Υπόμνημα προς τον κο Π. Οικονόμου, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

                                                                                                                 Καλλιθέα,     14 / 12 /2011
                                                                                                           Αρ. πρωτ:2069
          Προς : κον  Παντελή Οικονόμου
          Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
          Υπουργείο Οικονομικών

 
Θέμα : Μέτρα στήριξης της αγοράς του αυτοκινήτου

Κύριε Υπουργέ,
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η κατάσταση στην αγορά του αυτοκινήτου είναι τραγική.
Η πτώση των πωλήσεων και του κύκλου εργασιών, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τον κλάδο, τα δημόσια έσοδα και στη απόγνωση τους καταναλωτές.
Η φοροδοτική ικανότητα του χώρου, περιορίζεται καθημερινά από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που κλείνουν οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους.
Ο χώρος της εμπορίας αυτοκινήτων, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε τραπεζικό δανεισμό και αυτό αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας της πατρίδας μας.
Παράλληλα, οι ιδιώτες αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις απανωτές επιβαρύνσεις  του κόστους χρήσης των αυτοκινήτων τους (λόγω αύξησης τιμών καυσίμων, αύξησης τελών κυκλοφορίας-έκτακτων εισφορών-αύξηση ασφάλιστρων κ.α.), τα κυκλοφορούν, άνευ συντήρησης, ανασφάλιστα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.
Αντιλαμβάνεστε ότι η κρίση, διατρέχει οριζόντια την αγορά και δεν περιορίζεται μονό στην εμπορία, αλλά  επεκτείνεται και στις υπηρεσίες, καταστώντας αδύνατη την επιβίωση και των καταστημάτων εμπορίας αλλά και των συνεργειών συντήρησης.
Αυτό το περιβάλλον, μειώνει την φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων, περιορίζει την είσπραξη δημόσιων εσόδων και παίρνει κοινωνικές διαστάσεις από τα πλημμελώς συντηρημένα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα.
Κύριε υπουργέ,
Ένας από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, με ιδιαιτέρους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρονιά, που προσέφερε πάρα πολλά δημόσια έσοδα καταστράφηκε.
Προϋπολογίζοντας την νέα χρονιά, είναι σίγουρο ότι εάν δεν παρθούν αποφάσεις για την αναστροφή της κατάστασης τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.

Για αυτό σας ζητούμε,

Την παράταση του μέτρου των κινήτρων αντικατάστασης των παλαιών αυτοκινήτων (απόσυρση) με παράλληλη επέκταση τους και για αυτοκίνητα έτους πρώτης κυκλοφορίας  το 1999.
Την εφαρμογή των κινήτρων αντικατάστασης των παλαιών αυτοκινήτων και για τα ελαφρώς  μεταχειρισμένα  (εγχώρια και εισαγόμενα) που πληρούν τις οδηγίες εκπομπών καυσαερίων (Εuro4 & Euro 5).
Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας ως ένα μέτρο που κρίθηκε ανεπαρκές, αφού όχι μόνο δεν απέφερε έσοδα, αλλά στέρησε και τα προϋπολογισθέντα.
Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, που επιβαρύνει τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται εμπορεύματα και περιουσιακά στοιχειά.
Την μείωση των τελών κυκλοφορίας, που οι αυξήσεις των τελευταίων ετών οδηγούν χιλιάδες έμπορους και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να τα θέτουν σε ακινησία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που αφορούν τα αυτοκίνητα, αφού δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αναχαιτίζει το ενδιαφέρον αγοράς και στο παρελθόν που λειτούργησε κρίθηκε ως αναποτελεσματικό.
Την μείωση του Συντελεστή ΦΠΑ για τα αυτοκίνητα.
Την κατάργηση του τέλους ταξινόμησης, η έστω την μείωση, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αύξηση εσόδων ,στήριξη της επιχειρηματικότητας και νέες θέσεις εργασίας.

Κύριε υπουργέ,
Οι προτάσεις μας, ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομία και αποτελούν λύση  στο αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί εμείς,  στον περιορισμό της ανεργίας στο χώρο μας, αλλά και λύση στη στήριξη των δημοσιών εσόδων.
Πολλές από τις προτάσεις μας, έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και απέδωσαν πέραν πάσης προσδοκίας, χωρίς να επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, όπως αποδεικνύεται και από ανάλογες μελέτες.
Εν αναμονή των απαντήσεων σας, παραμένουμε στη διάθεση σας.
 
Mε εκτίμηση
για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΑΕ
 
    Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας                
 
Απόστολος Πετιμεζάς                                                                Κων/νος Κεράτσας
 
Κοινοποίηση
Προς Υπουργό Οικονομικών Κον Ευάγγελο Βενιζέλο
Προς Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
Προς Υπουργό  Μεταφορών ,Υποδομών και Δικτύων Κον Μαυρουδή Βορίδη
 
 
Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.