Ιστορικό Υπομνημάτων

Σε συνάντησή μας στο γραφείο του Γεν. Διευθυντή Τελωνείων & ΕΦΚ κου Μανωλόπουλου στις 17/12/2003 με παρόντες υπηρεσιακούς παράγοντες των Τελωνείων και εξειδικευμένο στα Τελωνειακά νομικό του συνδέσμου, αναμασήθηκαν λίγο ή πολύ τα ίδια ή παραπλήσια θέματα...
                                                                                                                                          Καλλιθέα, 23/12/2003
Προς:                                                                                                                                        Αρ. πρωτ.: 1622
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Κου Βασίλειου Μανωλόπουλου

ΑΦΟΡΑ: «Πορίσματα συνάντησής μας της 17 Δεκεμβρίου 2003»

Κύριε Γενικέ,

Κρίνουμε ότι η πρόσφατη συνάντησή μας στο γραφείο σας με Υπηρεσιακούς παράγοντες των Τελωνείων βοήθησε στην εξαγωγή των καλύτερων δυνατών συμπερασμάτων για τα προβλήματα του κλάδου. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του διαλόγου μας, παρακαλούμε να μας επιβεβαιώσετε τα παρακάτω:

. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟΝ ΣΕΕΑΕ: Ο Γεν. Δ/ντής Τελωνείων κος Λέκκας θα κάνει έγγραφο ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία του κράτους, προκειμένου να πάρει σχετική γνωμάτευση. Το ερώτημά του θα υποστηριχτεί από γνωμοδότηση του ΣΕΕΑΕ, συνταγμένη από Πανεπιστημιακό Νομικό, την οποία και θα θέσουμε στη διάθεσή του άμεσα.

. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ: Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ θα δρομολογήσει έγγραφη εγκύκλιο που θα καλεί όλες τις Τελωνειακές Υπηρεσίες της χώρας να παραχωρούν στον ανεξάρτητο επαγγελματία εισαγωγέα αντίγραφο της ανάλυσης των αξιών προς φορολόγηση. Στη σελίδα της ανάλυσης θα αναγράφονται οι κωδικοί των αξιών, (βασικών & έξτρα) με τις αντίστοιχες τεκμαρτές τιμές. Ενδεχόμενη αναζήτηση ευθύνης για αναληθή δήλωση θα στρέφεται κατά όλων όσων υπογράφουν τις δηλωθείσες αξίες ως ευρεθείσες, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα εξαπάτησης του Δημοσίου με συνέργια εμπόρου και Τελωνειακού υπαλλήλου.

. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΥΡΕΘΕΝΤΑ ΕΞΤΡΑ: Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ θα εισηγηθεί στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών την ψήφιση τροπολογίας για επιβολή του Τέλους Ταξινόμησης μόνο στα ευρεθέντα έξτρα του εισαγόμενου επιβατικού. Η χρήση του βιβλιαρίου εγγύησης των εισαγόμενων δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη φορολόγηση, καθώς οι εκδόσεις τύπων επιβατικών που απευθύνονται σε Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν συχνά λιγότερα αξεσουάρ από όσα είναι δηλωμένα στο μοντέλο που προορίζεται για την ελληνική αγορά ή συμβαίνει αυτά να λείπουν κατά περίσταση για λόγους υπεράνω της θέλησης των ελλήνων εισαγωγέων.

. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΡΥΠΩΝ: Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ θα δρομολογήσει έγγραφη διαμαρτυρία στη Δ/νση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπ. Μεταφορών για τη λάθος εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Ταξινόμηση επιβατικών ΙΧ. Κάθε κατευθυντήρια εγκύκλιος της Δ/νσης Τεχνολογίας Οχημάτων προς τις Δ/νσεις Μεταφορών των κατά τόπους Νομαρχιών που εντέλει να λαμβάνονται υπόψη, προκειμένου για Ταξινόμηση, μόνο οι αναγραφόμενες Κοινοτικές Οδηγίες στην έγκριση τύπου, αντί οι σαφέστατα προβλεπόμενες τιμές ρύπων, πρέπει κατόπιν αιτήματος του Υπ. Οικονομικών να σταματήσει άμεσα να ισχύει. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί από τη Γ. Δ/νση εγκύκλιος που θα ορίζει να ανακληθούν όλες οι αναδρομικές χρεώσεις επιπλέον Τέλους Ταξινόμησης που έχουν διαταχθεί για περιπτώσεις όπου (με νεώτερη εκτίμηση) αυτοκίνητα που οι τιμές ρύπων τους ανήκουν στα όρια τελευταίας Οδηγίας, εντάσσονται εκ των υστέρων σε προγενέστερη.

. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ: Προς εξάλειψη της αιτίας μαζικών προσφυγών των ελλήνων εισαγωγέων στις Επιτροπές που προβλέπεται να υφίστανται από 1/1/2004, θα εισηγηθεί η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών την ψήφιση τροπολογίας, να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι τεκμαρτές αξίες κατά την επιβολή Τέλους Ταξινόμησης. Αυτό θα εξυγιάνει απόλυτα τις συναλλαγές με τα Τελωνεία και δεν θα προκαλέσει απώλεια κρατικών εσόδων, εφόσον ειδικά κατοχυρωθεί μόνο για πιστοποιημένους επαγγελματίες εισαγωγείς - μέλη του ΣΕΕΑΕ.

. ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΟΔΗΓΙΑΣ: Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ θα εισηγηθεί στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών την ψήφιση τροπολογίας, όπου θα ορίζεται ο συντελεστής φορολόγησης της τελευταίας σε ισχύ Κοινοτικής Οδηγίας να ισχύει και για την άμεσα προηγούμενη. Όταν ψηφιστεί η τροπολογία αυτή, ο ΣΕΕΑΕ θα υποστηρίξει εγγράφως στην Κοινότητα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμμόρφωσής μας με την Απόφαση του ΔΕΚ στην υπόθεση C -375/95.

. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ: Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ θα στείλει εγκύκλιο στις Τελωνειακές Υπηρεσίες, που θα τις καλεί να απαιτούν από τη ΔΙΕΤΑ υπόδειξη της σχετικής Υπηρεσιακής εγκυκλίου, πριν τον καταλογισμό αναδρομικής χρέωσης στους επαγγελματίες ανεξάρτητους εισαγωγείς. Αυτό θα λαμβάνει χώρα όταν παρατηρηθεί επιμονή της ΔΙΕΤΑ για χρέωση αναδρομικού Τέλους Ταξινόμησης & Προστίμου στους εισαγωγείς, παρά την αντίδραση των Τελωνειακών Αρχών.

. ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ: Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ θα εισηγηθεί στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών την ψήφιση τροπολογίας, η οποία θα ορίζει να μη συμπεριλαμβάνεται ο τυχών εμπεριεχόμενος ΦΠΑ στις φορολογητέες αξίες, προς συμμόρφωση με ανάλογη επιταγή της Κοινοτικής Νομοθεσίας για μη επιβολή φόρου σε ήδη φορολογημένη αξία.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη αλλαγής του συστήματος καταλογισμού αναδρομικών χρεώσεων Τέλους Ταξινόμησης. Επειδή οι έλεγχοι συμβαίνει να καθυστερούν πολλούς μήνες για Υπηρεσιακούς λόγους, κρίθηκε εξοντωτική για τον έλληνα εισαγωγέα η έναρξη της περιόδου ισχύος του προστίμου από την παρωχημένη ημ/νία διενέργειας της εισαγωγής. Πιο θεμιτή είναι, όπως συμφώνησαν και οι παριστάμενοι Δ/ντές Τελωνείων, η θέσπιση χρονικής έναρξης του προστίμου από την ημ/νία επίδοσης της αναδρομικής χρέωσης στον εισαγωγέα .

Τέλος, αναφέρθηκε η απόλυτη ανάγκη κατοχύρωσης του επαγγέλματος του εισαγωγέα και η ανάγκη παρεμπόδισης της παράνομης διακίνησης εισαγόμενων αυτοκινήτων από ευκαιριακούς μη επαγγελματίες. Ως πιο αποτελεσματικό μέτρο κρίθηκε ο έλεγχος των σχετιζόμενων ονομάτων των φυσικών προσώπων - εισαγωγέων με τα εισαγόμενα. Η καταγραφή των ονομάτων σε λογισμική εφαρμογή που βασίζεται στο διαδίκτυο (όπως μπορεί να την διαθέσει ο ΣΕΕΑΕ στις Τελωνειακές Υπηρεσίες), μπορεί να διευκολύνει αφάνταστα και εύκολα την αναγνώριση των παράνομων μεταπωλητών. Η πρόταση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προς ψήφιση ειδικής τροπολογίας που θα απαγορεύει την εισαγωγή και εντός του ίδιου έτους μεταβίβαση άνω των δυο επιβατικών, συμφώνησαν και οι παριστάμενοι δ/ντές Τελωνείων ότι είναι υπερεπείγουσα. Με τον τρόπο αυτό θα περισωθούν διαφεύγοντα κρατικά έσοδα και θα διασφαλιστεί ο κλάδος των εμπόρων αυτοκινήτων από τους ιδιώτες που τους ανταγωνίζονται αθέμιτα.

Η άμεση δρομολόγηση των παραπάνω κοινά διαπιστωμένων & αναγκαίων λύσεων πιστεύουμε ότι θα προκαλέσει επίλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των προβλημάτων των Ελλήνων Εμπόρων - Εισαγωγέων Αυτοκινήτων. Θεωρούμε ότι όλα αυτά επ' ουδενεί δεν θα προκαλέσουν μείωση των κρατικών εσόδων. Απεναντίας, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκληθούν, θα γίνουν αιτία αναζωογόνησης του κλάδου μας, ανανέωσης του στόλου των γηρασμένων συμβατικής τεχνολογίας επιβατικών αυτοκινήτων και πλήρους συμμόρφωσής μας με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, αναμένοντας την έγγραφη επιβεβαίωσή σας για τα παραπάνω.

                                                                                Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΛΟΥΚΑΣ                                                                                               ΚΥΡΑΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ