Υπόμνημα προς τον κο Ν. Βερναδάκη, Γενικό Διευθυντή Τελωνείων και ΕΦΚ

                                                                                                                              Καλλιθέα,  27/07/2010
                                                                                                                                         Αρ. πρωτ: 1964

 




 
Προς:

 

Κ. Ν. Βερναδάκη, Γενικό Δ/ντή Τελωνίων και ΕΦΚ




 
Θέμα:

 

Συντελεστές απομείωσης εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκίνητων




 
Αξιότιμε Κύριε Βερναδάκη,

Με αφορμή τη συμπληρωματική επίσημη προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά το φόρο ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκίνητων επανερχόμαστε στο θέμα για το οποίο ο σύνδεσμός μας αγωνίζεται παρά πολλά χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Φορολογία & Τελωνειακή Ένωση) με βάση το άρθρο 260 της συνθήκης για την λειτουργιά της ένωσης (ΣΛΕΕ), ζητά να σταματήσουν οι διακρίσεις εις βάρος των μεταχειρισμένων αυτοκίνητων που έχουν αγοραστεί σε αλλά κράτη μελή.
Πιο συγκεκριμένα ζητά η Ελλάδα να τροποποιήσει εκ νέου τους κανόνες απομείωσης που χρησιμοποιούνται στον προσδιορισμό της φορολογητέας άξιας των μεταχειρισμένων αυτοκίνητων.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με απόφαση του στην υπόθεση c-74/06, έκρινε ότι η Ελλάδα είχε παραβεί το άρθρο 90 της συνθήκης ΕΚ με την επιβολή βαρύτερης φορολογίας στα μεταχειρισμένα οχήματα, που προέρχονται από αλλά κράτη μελή από όσο στα όμοια αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η χωρά μας έκανε μερική προσαρμογή εισάγοντας κλίμακες ταχύτερης απόσβεσης και ένα ακόμα κριτήριο απομείωσης της αξίας ανάλογα με τα διανυθέντα χιλιόμετρα.
Ωστόσο η επιτροπή αναλύοντας την ελληνική αγορά αυτοκίνητων έκρινε ότι οι συντελεστές απόσβεσης εξακολουθούν να ευνοούν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που διατίθενται στην εγχώρια αγορά.
Η παράβαση του άρθρου 110 της ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 90 της συνθήκης ΕΚ) δημιουργεί υπέρμετρη φορολόγηση των αυτοκίνητων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μελή.
Το αίτημά μας για την περαιτέρω προσαρμογή των συντελεστών απομείωσης ώστε να δημιουργούνται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού κρίνεται δίκαιο και  περισσότερο τώρα από κάθε άλλη φορά επιβεβλημένο.

Ο κλάδος της εμπορίας αυτοκίνητων έχει υποστεί πρωτοφανή κάμψη με μείωση κύκλου εργασιών 60%, μείωση της απασχόλησης 9%, και χρειάζεται άμεσα αποφάσεις που να δημιουργούν περιβάλλον αγοράς ίσων ευκαιριών.
Με τη σιγουριά ότι συμμερίζεστε το οριακό σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει τα καταστήματα χιλιάδων έμπορων, θα προωθήσετε το αίτημά μας και θα αποκαταστήσετε την εις βάρος των πολλών αδικία.
 
Με τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.
 





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΣ


 


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΡΑΤΣΑΣ





 
 Για να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο, παρακαλώ πατήστε εδώ.